Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Datel černý - Dryocopus martius

autor: Kolbabová
Lékař našich lesů

Třída: ptáci - Aves
Řád: šplhavci - Piciformes Meyer et Wolf, 1810
Čeleď: datlovití - Picidae Leach, 1820
Rod: datel - Dryocopus Boie, 1826
Druh: datel černý - Dryocopus martius (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Datel černý je zástupcem největšího datla Evropy. Je velký asi jako vrána: délka 46cm, rozpětí křídel 64-68 cm, hmotnost 300-350 g. Opeření má černé, zobák a oči světlé. Sameček má na temeni hlavy červenou čepičku, samička jen červenou skvrnu v týle. Datel se od ostatních ptáků odlišuje mnohokrát silnější kůží, tím je chráněn proti kousnutí hmyzu, zejména pak mravenců. Dále se na jazyku datla vytvořily 4-5 chuťových bradavek ve tvaru háčků, na kterých se zachycuje potrava.

Rozšíření

Vyskytuje se všude v Euroasii od severního Španělska a Skandinávie až po východní Sibiř a Japonsko.

Způsob života a potrava

Nejlépe se datlovi žije v listnatých lesích, kde mají od sebe stromy velké rozestupy, občas ho zahlédnete i v smíšených, nebo jehličnatých lesech. Hnízdo si hloubí do dutiny stromu přibližně 7-15 m nad zemí. Datel černý je velice plachý pták a tak ho ve volné přírodě spíše uslyšíte, než uvidíte. Datel umí výborně šplhat. Při hledání potravy na stromě se kůry přidržuje silnými drápy a dlouhými ocasními pery se opírá o kůru stromu, zatímco zobákem vysekává dřevo. Hlavní složkou potravy datla jsou mravenci, dále žere také larvy, kukly a brouky, které hledá i na zemi a na spadlých mrtvých stromech. Významná je jeho konzumace dřevokazných hub, ke kterým se jiní šplhavci nedostanou. V zimě je datel co se potravy týče odkázán na mraveniště a na včely, které vyhrabává z jejich zimních úkrytů.

Rozmnožování

Pohlavní dospělosti dovrší datel v 1. roce. Už v únoru začíná samec s námluvami, při kterých se snaží přivolat si partnerku hlasitým voláním. Pak partner vyhlédne strom vhodný pro vytvoření hnízda, pokud samec už s vytvořením dutiny nezačal, na stavbě se podílejí oba partneři. Potřebují vytesat dutinu 40cm hlubokou a 22cm širokou, tato práce jim trvá zhruba 4 týdny. Když je hnízdo hotovo v průběhu měsíců března až června do něj snese samička 2-6 bílých vajíček, které začíná okamžitě zahřívat. Na sezení se partneři střídají a to asi po 2 hodinách. Doba sezení je velmi krátká 12- 14 dnů, proto jsou také mláďata tak bezmocná, po vylíhnutí váží každé z nich jen pouhých 9g. Do potravy je prvních 10 dní rodiče nutí, pak se o potravu už hlásí sami, takto to jde asi 27-28 dní, pak se mláďata osamostatňují. Během hnízdní péče v noci nejsou rodiče u mláďat, ale jen v blízkosti kde spí v jiných dutinách.

Ochrana

Jak už bylo řečeno datel je velmi plachý a můžete ho vidět jen při velkém štěstí, proto v mnoha lidech budí dojem, jako by v naších lesích ani nežil. Opak je ale pravdou, na skoro všech místech výskytu je poměrně hojný. Podle Bernské úmluvy je přísně chráněný a je třeba učinit opatření k ochraně jeho přirozených stanovišť. A je předmětem ochrany v rámci Natura 2000 dle směrnice 79/409/EHS.

Český název: Datel černý
Latinský název: Dryocopus martius
Hlavní znaky: černý šplhavý pták velikosti vrány s červenou čepičkou či skvrnou na týlu
Způsob života: Na zimu zůstává
Rozšíření ČR: listnaté lesy
Rozšíření svět: Euroasie
Potrava: Hmyz, dřevokazné houby
Doba sezení na vejcích: 12- 14 dnů
Počet mláďat: Zpravidla 4 - 6
Ochrana: 79/409/EHS, Brenská úmluva

Informační zdroje:
Hudec K, Šťastný K a kolektiv, Fauna Čr, svatek 2/I, Academia, Praha, 2005
BOUCHER Miroslav, kapesní atlas ptáků
ADAMS Simon a spol., Živý svět

www.biolib.cz - taxonomie
www.rozhlas.cz - Hlas pro tento den
www.natura2000.cz





autor:
Kolbabová
email: AmeliK@seznam.cz

datum vydání:
1. listopadu 2006


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2022 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.