Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Slípka zelenonohá - Gallinula chloropus

Je to nedávno, co jsem se šel za jednoho studeného podzimního dne projít k nedalekému rybníku. Je to takový ten typický bahňák s hustě porostlými břehy a na první pohled zdánlivě bez života, jen občas sem tam vyskočí nějaký ten kapřík.

Sedl jsem si na hráz s fotoaparátem v ruce a chvíli zasněně sledoval hladinu, když v tu nedaleko mě z rákosí vylezl vcelku malý, ale relativně barvitý pták, kterého jsem zde nikdy neviděl - slípka zelenonohá. Než jsem se však stačil zpamatovat a sáhnout po fotoaparátu, rychle zmizela pod vodou.

Slípka zelenonohá - klikněte pro zobrazení detailuSlípka zelenonohá
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz

třída ptáci - (Aves)
řád krátkokřídlí - (Gruiformes)
čeleď chřástalovití - (Rallidae)
rod slípka - ( Gallinula)
druh slípka zelenonohá - ( Gallinula chloropus)


Vzhled

Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) je středně velký, zavalitý a relativně pěkně vybarvený vodní pták. Většinu těla má zbarvenou tmavě modře, akorát hlava je poněkud tmavšího odstínu, křídla má hnědá, na boku se jí táhne výrazný bílý pruh, dlouhé končetiny s nápadně dlouhými prsty má zbarveny jasně žlutě. Jejím nejvýraznějším rozpoznávacím znakem je zřejmě jasně červený čelní štítek a zobák se žlutou špičkou. Dorůstá přibližně velikosti lysky černé, měří 31 - 35 cm. Mladí ptáci jsou na rozdíl od dospělc§ hnědí a čelní štítek zpočátku zcela postrádají. Na volné vodě jde také dobře určit díky jasně bílé spodině ocasu a trhavým pohybům hlavy.

Rozšížení

Slípka zelenonohá je velmi rozšířená a hojná. Vyskytuje se v téměř celé Evropě a na území západní Asie, zasahuje také do Malé Asie a severní Afriky. Severoevropské populace jsou tažné, středoevropští ptáci však na svých hnízdištích obvykle setrvávají po celý rok. V České republice se jedná o hojný druh, který zde hnízdí v počtu 5 - 10 000 párů.

Způsob života a potrava

Slípka zelenonohá je skvěle přizpůsobena životu na bohatě zarostlých vodních plochách. Přímým důkazem jsou zejména její dlouhé prsty, kterými se může přidržovat rákosí, ale i díky kterým dokáže rozprostřít váhu svého těla na větší plochu a díky tomu vcelku bez problému pochodovat i po plovoucích rostlinách nebo v bahně. Jde o poměrně plachého ptáka, který se při ohrožení často potápí a pod hladinou se přidržuje rostlinné vegetace. Ačkoli jsou jejím přirozeným biotopem hustě zarostlé rybníky a jezera, v současné době ji můžete běžně vidět i na městských řekách nebo na malých jezírcích v parcích, kde si již na společnost člověka zvykla a je zde proto výrazně méně plachá než ve volné přírodě. Slípka zelenonohá je všežravá, ve své potravě však preferuje vodní rostliny a různá semena.

Ozývá se nejčastěji bublavým "kyrrk" nebo velmi ostrým "kik kik".

Rozmnožování

Po většinu roku se zdržuje jednotlivě, pouze v období rozmnožování se sdružuje do párů. Při hledání vhodného partnera často předvádá efektivní souboje, při kterým oba zápasníci plácají křídly o vodu, do vody kopou a přitom hlasitě křičí. V období hnízdění jsou přísně teritoriální a ve svém teritoriu nesnesou jakouko-li jinou slípku. Hnízdo z uschlých stébel rákosů si staví obvykle dobře ukryté mezi rákosy. Samice snáší 5 - 11 žlutavých, černě skvrnitých vajec, na kterých sedí po dobu 21 dni. Mláďata jsou po narození celá černá, s holou, růžově zbarvenou hlavou, modrým kruhem kolem očí a červeným zobákem.

autor fotografie:Jan Jindra





Debata k článku 'Slípka zelenonohá - Gallinula chloropus'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Motýli a jejich housenky
Jaký motýl se z housenky vylíhne?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 25%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Zima

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz