Akvarijní rybičky a ekologie: kolik CO₂ vyprodukuje vaše akvárium?

autor: Anna Nebeská
Zdá se vám domácí akvárium plné rybiček jako něco, co nemůže mít žádný negativní ekologický dopad? V tom případě pro vás máme překvapení. I vaše milované rybičky vyprodukují nemalé množství CO₂.


Kolik CO₂ vyprodukuje malé akvárium?

Nová studie z Cardiff University Water Research Institute se rozhodla prozkoumat zajímavý a zatím celkem opomíjený obor: kolik CO₂ vyprodukuje běžné akvárium v domácnosti. Výsledkem je, že tento oblíbený koníček se může podílet až na 12,4 % emisí CO₂ a až 30 % spotřeby vody v domácnostech!

Autor studie William Bernard Perry k tomu řekl: „Ve Velké Británii vlastní čtyři miliony domácností ryby v zájmovém chovu a odhaduje se, že 70% těch, kteří chovají ryby, má tropické sladkovodní akvárium. Uhlíková stopa vlastnictví domácích mazlíčků, jako jsou psi a kočky, byla vypočítána již dříve, ale my poskytli první odhady emisí oxidu uhličitého produkovaných provozem tropického akvária, stejně jako odhadovanou spotřebu vody.“

Ve studii byly vypracovány odhady dopadů chovu ryb na životní prostředí v řadě evropských zemích, kromě Velké Británie například i ve Francii nebo Polsku. Zkoumány byly nejčastější velikosti akvárií o objemu 50, 200 a 400 litrů.

Ve Velké Británii produkuje akvárium s tropickými rybičkami odhadem 85,3 až 635,2 kg CO₂ ročně. To odpovídá 1,6 % až dokonce 12,4 % průměrných ročních emisí tamních domácností.

Mezi největší environmentální faktory patřilo ohřívání a filtraci vody ve větších akváriích., osvětlení a vzduchování akvária. Dalšími faktory jsou také doprava rybiček, krmiva a dalšího příslušenství. Na výpočet měla vliv i země původu, a to s ohledem na tamní více či méně ekologické způsob výroby elektrické energie.

Výzkum také odhaduje, že akvária podle své velikosti a způsobu údržby spotřebují 156 až 31 200 litrů vody ročně, což odpovídá 0,2% až dokonce 30,1% roční průměrné spotřeby vody v domácnostech.

Pokud je tedy vaším cílem neprodukovat žádné „nadbytečné“ CO₂, tak ani rybičky nejsou ideální volbou. Nicméně je poctivé uvést, že další živí domácí mazlíčci jsou na tom ještě daleko hůře.

Podle jiné studie má totiž průměrný pes roční uhlíkovou stopu 1640 kg CO₂ a průměrná kočka 916 kg CO₂. Důvodem je především produkce masa a krmiv. Díky své převážně rostlinné stravě mají naopak malí hlodavci, jako jsou morčata, křečci nebo králíci, průměrnou roční uhlíkovou stopu jen 131 kg CO₂.

Dr. Perry k tomu dodal: „Okrasné ryby mohou být ekologicky šetrnější volbou než vlastnictví průměrně velkého psa nebo kočky, které pravděpodobně produkují podstatně více emisí prostřednictvím konzumace masa.“

Pokud byste chtěli u svého akvária zmenšit jeho ekologický dopad, můžete zkusit některý z následujících bodů:

• Zvolit menší akvárium s méně rybičkami a nižší teplotou vody.
• Použít energeticky úsporné zařízení, jako jsou LED žárovky, termostaty nebo čerpadla.
• Vypínat osvětlení akvária, když není potřeba, například v noci nebo při dostatku denního světla.
• Vybrat si rybičky, které jsou místně dostupné a nemusí být dováženy z daleka.
• Krmit rybičky jen tak často, jak potřebují, a nepřekrmovat je.
• Recyklovat nebo kompostovat odpad z akvária, jako jsou stará krmiva, rostliny nebo rybí trus.

Akvaristika v domácnostech tedy určitě není „100% ekologická“ s nulovou uhlíkovou stopou, nicméně její dopady nejsou příliš velké. Pokud se o své akvárium a jeho vodní obyvatele staráte s rozumem, tak tím nijak zásadně planetě neškodíte. To dělá člověk dnes a denně řadou svých dalších aktivit daleko víc.

Navíc ten uklidňující pohled na život ve vašem akváriu za to stojí. Je přece určitě lepší (a ekologičtější) koukat na rybičky, než si zapnout televizi.


Zdroje:
Cardiff University Water Research Institute: The carbon footprint of a pet fish
The environmental impact of keeping a tropical aquarium in Northern Europe
Climate change: What's the carbon fin-print of your pet fish?



témata článku:
autor:
datum vydání:
17. července 2023


Diskuze k článku „Akvarijní rybičky a ekologie: kolik CO₂ vyprodukuje vaše akvárium?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!