Tipy pro udržitelnost ve vánočním období

článek je inzerce, nejde o odborný text
Vánoce jsou časem radosti, pohody a sdílení. Jsou také obdobím, kdy se nepříjemně zvyšuje naše ekologická stopa. Máme pro vás řadu tipů, jak si užít Vánoce s ohledem k životnímu prostředí.


Eko balení dárků

Místo kupování nového papíru, stužek a lepicí pásky použijte to, co máte doma. Například staré noviny, časopisy, mapy, plátěné tašky nebo šátky. Samotné ekologické balení dárků můžete navíc ještě vylepšit tím, že k vyzdobení dárků použijete přírodní materiály jako šišky, větvičky nebo sušené květiny. Kromě toho, že tím ušetříte peníze, také radikálně snížíte množství odpadu, a navíc dodáte vašim dárkům osobitý vzhled.

Tip: Ukládejte si během podzimu staré noviny a balicí papír z obchodů, dá se krásně recyklovat jako vánoční papír.

Živý nebo umělý stromeček?

Živý stromeček sice voní a vypadá krásně, ale jeho pěstování a likvidace mají negativní dopad na životní prostředí. Pokud chcete přeci jen mít živý stromeček, zvolte si raději ten v květináči, který můžete po Vánocích zasadit (nebo vrátit do půjčovny stromků). V případě volby umělého stromečku se ho snažte používat co nejvíce let. Žádné obavy, dnes se dají sehnat krásné a vkusné umělé stromky, které lze stěží rozpoznat od těch živých.

Tip: Vůni umělému stromku dodáte smrkovým nebo borovicovým esenciálním olejem.

Dárky vyrobené lokálními řemeslníky či farmáři

Podpořte místní ekonomiku a snižte emise z dopravy tím, že nakoupíte dárky od místních výrobců nebo prodejců. Můžete si vybrat z různých produktů, jako jsou keramika, šperky, oblečení, kosmetika, potraviny nebo víno. Takové dárky jsou originální, kvalitní a mají osobitý příběh. Navíc tím podpoříte malé podnikatele a farmáře, kteří často bojují s konkurencí velkých řetězců a supermarketů. A pokud nejste vyznavačem sobotního procházení trhů, můžete nakoupit online z pohodlí domova. Zajímavé a originální udržitelné dárky všeho druhu můžete zakoupit např. na www.nakupnadobro.cz.

Neplýtvejte jídlem a vařte a pečte jen takové množství, které spotřebujete

Vánoční stoly bývají plné lahodných pokrmů a sladkostí. Ale kolik z nich končí v koši? Abychom zabránili plýtvání jídlem, měli bychom si naplánovat jídelníček podle počtu hostů a jejich preferencí. Měli bychom také využít zbytky jídla k přípravě dalších chodů nebo je darovat potřebným. Tím ušetříme peníze, snížíme množství odpadu a zároveň budeme mít pestřejší a zdravější stravu.

Tip: Nepečte desítky druhů cukroví po kilech, domluvte se s kamarády a upečte každá domácnost dva druhy, které si pak vyměňte.

Při zdobení stromku používejte přírodní ozdoby

Plastové ozdoby a dekorace jsou sice levné a snadno dostupné, ale jejich výroba a likvidace zatěžují životní prostředí. Proč tedy nevyužít přírodní materiály jako dřevo, sklo, vosk, bavlnu nebo vlnu k vytvoření vánoční atmosféry? Můžete si také vyrobit vlastní ozdoby z recyklovaných materiálů jako papír, látky nebo plechovky. Tím projevíte svou kreativitu, zkrátíte si dlouhé zimní večery a vytvoříte si jedinečné a originální dekorace.

Tip: Během podzimu sbírejte s dětmi v přírodě šišky a šípky, ze kterých pak vytvoříte krásné ozdoby doma.

Pozor na složení svíček

Svíčky jsou nedílnou součástí Vánoc. Dodávají teplou a romantickou sváteční náladu. Ale víte, z čeho jsou vyrobeny? Většina svíček obsahuje parafín, který je odvozen z ropy a při hoření uvolňuje škodlivé látky. Lepší volbou jsou pro naše zdraví svíčky ze sójového nebo palmového bio vosku, které jsou šetrnější k životnímu prostředí i k našemu zdraví. Tyto svíčky mají také delší dobu hoření, lepší přírodní vůni a jsou biologicky odbouratelné.

Tip: Přírodní svíčku si můžete vyrobit i doma, veškeré potřeby seženete v bio prodejnách nebo online. Pakliže příliš neholdujete kutilství, prozkoumejte široký sortiment svíček, které nabízí drogerie dm, a zpříjemněte si dlouhé zimní večery.

Darujte nepotřebné věci těm, kteří je využijí

Vánoce jsou také časem darování a pomoci druhým. Máte doma věci, které už nepotřebujete nebo je nepoužíváte? Darujte je charitě, sběrně nebo je vyměňte s někým jiným. Můžete také přispět finančně nebo dobrovolnicky organizacím, které pomáhají lidem nebo zvířatům v nouzi. Takové dary mají smysl a udělají radost nejen obdarovaným, ale i vám.

Tip: Příspěvek na charitu nebo dobročinný produkt můžete věnovat i jako dárek, vždycky potěší.

Pokud se budeme řídit alespoň některými z těchto tipů, můžeme tím snížit svou ekologickou stopu a přispět tak k udržitelnosti naší planety. Vánoce je možné slavit způsobem, který je šetrný k přírodě i k našemu zdraví. Přejeme vám šťastné a ekologické Vánoce!



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
2. listopadu 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!