Červená řepa nejen proti únavě

autor: Jan Holub
Jistě to sami znáte, nejdříve se říká, že je zdravé toto – za rok vyjde vědecká studie a najednou už to zas tak zdravé není, ale namísto toho je teď zdravé jíst ono. V dnešním článku se budeme zabývat červenou řepou, která nám opravdu markantně pomůže s únavou, ale navíc slouží zároveň jako prevence proti onemocnění rakovinou.


Zdravotní účinky – snižování krevního tlaku

Je třeba brát v potaz, že červená řepa je doslova plná dusičnanů. Dokonce jich obsahuje zhruba 20x více, než ostatní druhy zeleniny, což je nepochybně značné množství navíc. Právě ono bohaté zastoupení dusičnanů, má za následek, že můžeme přisuzovat červené řepě takové blahodárné účinky, jako například podpora cévního systému, posilnění krevních cév a snižování krevního tlaku.

Studie z roku 2010, která probíhala na půdě univerzity královny Marie v Londýně, zcela evidentně ukázala, že v případě, že člověk vypije šťávu z červené řepy, takřka instantně dochází ke snížení krevního tlaku. Tlak v poklesu navíc dokáže udržet dlouhou dobu – a to až 6 hodin. Pro konkrétní představu mluvíme o množství 500g řepy červené.

Ochrana proti rakovině

Výrazná pomoc při snižování krevního tlaku je však jen začátkem seznamu. V červené řepě se totiž dále nachází látka zvaná betacyanin a právě u této látky, bylo prokázáno, že u žen, které onemocněli rakovinou prsu, zpomalil růst nádoru až o 15%. Význam onoho zpomalení růstu rakoviny by se neměl podceňovat. Červená řepa má totiž svůj význam především v prevenci, která u pacientů, kteří se rakoviny zbavili, zvyšuje procento, že se rakovina již nevrátí či se nespustí znova. V případě, že byste snad rakovinou onemocněli, betacyanin je schopen omezit její růst a vy tak můžete odhalit zdravotní problém včas – nikoliv až bude pozdě a stane se osudným. Je třeba zdůraznit, že vědecká studie se týká pouze látky betacyanin, kterou červená řepa obsahuje. Prozatím s jistotou nevíme, zda červená řepa neobsahuje další látky, které procento zpomalení růstu ještě zvyšují.

Problémy s trávením?

Ať už se rozhodnete pro konzumaci červené řepy, jako takové nebo její šťávy, můžete si být jisti, že další složkou, kterou červená řepa obsahuje v hojné míře je vláknina. Červená řepa tak může představovat primární volbu, pokud máte problémy s trávicím traktem. Vláknina, která je zastoupena ve velkém množství je nápomocná v trávení a především zdraví tlustého střeva.

Červená řepa pomáhá se zažívacími problémy i v menším množství a to už od 100g. Navíc obsahuje další látku zvanou RDA, která reguluje pohyby střev. Další zajímavou látkou je betain. Ten totiž normalizuje sekrece žaludečních kyselin.

Únava

Červená řepa je také skvělá pro zajištění energie a zvýšení vytrvalosti. Pokud jde o podporu špičkového výkonu, o což se budou zajímat zejména sportovci. Červená řepa překonala účinky brusinek s velkým náskokem. Studie probíhala na běžcích, kteří absolvovali běh po dávce 200g brusinek a následně druhý den po dávce 200g červené řepy. Studie ukázala, že účinky se projevily zejména ve zvýšení vytrvalosti v posledním úseku běhu – který bývá pro běžce nejobtížnější.

Obecně však konzumace červené řepy zvyšuje výkon člověka o cca 16% a oddaluje únavu. Kromě zmíněných látek za to může rovněž velká hladina železa, které má za následek zvýšení průtoku kyslíku do mozku. Na závěr malá zajímavost. 14% účastníkům studie se stalo, že jim po konzumaci červené řepy zrůžověla moč. Jedná se pouhé vylučování jedné látky a nemusíte se tak bát. Vaše zdraví vás totiž může za červenou řepu jedině pochválit.



autor:
datum vydání:
27. června 2013


Diskuze k článku „Červená řepa nejen proti únavě“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!