Bylinky při léčení nejrůznějších kožních potíží

autor: Blanka Holzäpfelová
Kůže, ač se to nezdá, je náš největší tělesný orgán. Navíc jako jediný se vlastně nachází na vnější straně těla, a o to víc je zranitelný. Zároveň tvoří naši jakousi hranici mezi vnějším a naším vnitřním světem, odděluje nás od světa kolem, a proto skrze kůži vyplouvají na povrch nejrůznější potíže a z té druhé strany zase dává najevo, jaké množství nebezpečí nám zvenčí skutečně hrozí. Pojďme se tedy podívat na bylinky, které nám pomohou, pokud s touto naší ochránkyní nebude něco v pořádku.


Doplnit vitamín A a D, omezit mléčné výrobky a tučná jídla.

Obecně při všech kožních potížích se vyplatí doplnit organismu vit. A, vit.D, ale i jiné vitaminy a minerály. Velký vliv na vznik kožních potíží má také strava, a to především mléčné výrobky i samotné mléko, červené maso, smažená a tučná jídla, a všechno konzervované, průmyslově nebo chemicky upravované. I proto se s nejrůznějšími ekzémy, atopickými obtížemi, plísněmi, vyrážkami, kopřivkami, ale i dalšími potížemi prakticky roztrhl pytel. To platí i pro matky kojených dětí, které tak často pouhou úpravou stravy mohou svým ekzematických dětem výrazně ulevit. Výrazně pomáhají hlavně kožní oplachy, ale neuškodí ani vnitřní konzumace (neplatí pro léčení ekzémů u dětí, tam preferujeme pouze oplachy kůže!).

Z bylinek nám v obecném měřítku nejvíce pomůže heřmánek pravý, řepík lékařský a měsíček lékařský. Tyto tři bylinky mají úžasné protizánětlivé působení, hojí prakticky všechny kožní potíže, obecně mají spíše vysušující charakter a urychlují hojení všech druhů ran. Mezi další top bylinky pak patří například violka trojbarevná, kopřiva dvoudomá, pískavice řecké seno, ptačinec prostřední, majoránka nebo bříza.

Oblíbené aloe vera – pozor na odrůdu

Oblíbenou rostlinou při léčení kožních potíží bývá aloe vera. Ta pomáhá na všechny možné druhy kožních obtíží, od akné až po lupénku, nejrůznější odřeniny, popáleniny, pohmožděniny, spáleniny od slunce, poštípání hmyzem nebo zánětlivé rány. Je však třeba dát pozor na odrůdu, kterou kupujeme, jelikož ne všechny jsou léčivé. Nejčastěji pro léčivé účinky užíváme odrůdu Arborescens nebo Ferox. Také skladováním léčivé účinky aloe vera drasticky klesají, je tedy třeba v ideálním případě používat čerstvě seříznutou rostlinu nebo list, případně kupovat produkt co nejčerstvější a od ověřeného prodejce.

Pro celkové zklidnění podrážděné pokožky, ať už důvody jsou jakékoliv, se výborně hodí, kromě již zmíněné aloe, také méně obvyklý břečťan, již zmiňovaný heřmánek či měsíček, ale také úžasná ženská bylinka kontryhel lékařský, a obecně bylinky určené pro ženy jako je lípa, vilín, růže nebo violka.

Na mastnou pleť kopřivu na suchou a citlivou konopný či mandlový olej

Pleť obvykle dělíme na suchou, mastnou nebo smíšenou. Pokud máme velmi mastnou pleť, je kromě bylinek žádoucí vynechat i tučná a kořeněná jídla ze stravy, případně maso. Z bylinek mají silný vysušovací efekt například kopřiva dvoudomá nebo semena vlčího bobu, ale osvědčí se též heřmánek nebo měsíček. Pro suchou a citlivou pleť se naopak hodí produkty s promašťující složkou, především jedlé oleje, jako meruňkový, hroznový, konopný, mandlový, ale též produkty obsahující semena brutnáku lékařského, lísku obecnou nebo produkty z konopí. Na zarudlou pleť s červenými žilkami zase výborně pomáhá olej ze semen z hroznového vína. Hloubkové vyčištění pleti zajistí například levandule, květy lípy, ale též velmi známá okurka, používaná hojně v pleťových maskách především na obličej a oční okolí, ale velmi dobře pomůže i rozmarýn, řebříček, šalvěj nebo tymián.

Poškozenou pokožku je též dobré podpořit regeneračními prostředky a dodáním té správné výživy. Místo běžně dostupných produktů často založených na agresivní chemické bázi můžeme použít květy bezu, kostival, heřmánek, mátu, pampelišku nebo proskurník lékařský. Při výskytu celulitidy se skvěle osvědčil již zmiňovaný břečťan. Pro obnovení přirozené kyselosti nám pomohou citrusy, především citron nebo pomeranč, výhodné a příjemné vůně bývají i květy z nich. Je však třeba dát pozor na kupování produktů v bio kvalitě, jinak si do pleti můžeme zanést nežádoucí množství zbytkových pesticidů, kterými bývá kůra citrusů hojně ošetřována.

Na akné funguje zdravá strava, bříza, kopřiva či heřmánek

Velmi častým neduhem především v pubertálním věku, ale též u dospělých jedinců, a to jak žen, tak mužů, bývá akné. Při jeho výskytu je kromě zevní léčby nutné i upravit stravu, dobré výsledky má též psychosomatické léčení. Ve stravě je nutné vynechat tučné jídlo, uzeniny, sladká jídla, bílé pečivo nebo mléčné produkty. Naopak žádoucí je zařadit produkty bohaté na vit. A, E, D, B6, selen, beta karoten, zinek nebo omega-3 mastné kyseliny, výborné jsou též celozrnné produkty, čerstvé ovoce nebo zelenina, či semínka všeho druhu. Pro zevní léčbu se pak osvědčuje kombinace více rostlin, a to především břízy bělokoré, rdesna ptačího, mateřídoušky úzkolisté, celíku zlatobýlu, kopřivy dvoudomé, meduňky lékařské nebo heřmánku pravého. Dobrou volbou mohou být též šalvěj, třezalka tečkovaná (u té je třeba se po aplikaci důsledně vyhýbat pobytu na slunci, jinak hrozí popáleniny!), šanta, levandule, tymián, měsíček nebo listy černého bezu. Obtížněji získatelné, ale též účinné jsou pak rostlinné oleje z amarantu, černuchy, piniových semen, konopí nebo ostropestřce. V neposlední řadě dobré léčebné účinky při akné prokazuje i éterický olej z pelargonie, jeho použití je však dobré konzultovat se zkušeným aromaterapeutem. Z méně obvyklých metod se pak nabízí užití koloidního stříbra nebo urinoterapie, doporučuji si k tomu však nejprve nastudovat potřebnou literaturu.

S popáleninami k lékaři. Doléčit pomůže aloe, rakytník či mochna.

Časté bývají rovněž popáleniny, v létě především ze slunce, ale původem může být i horký předmět, elektřina či chemikálie. Při léčbě popálenin je důsledně nutné konzultovat vše s lékařem, ideálně z popáleninového centra, a při akutním stavu ihned vyhledat pomoc lékaře! Léčba popálenin je obvykle složitý a dlouhodobý proces, a proto je třeba skutečně dbát opatrnosti.

Z bylinek nám však především v závěrečné fázi hojení mohou pomoci aloe vera, rakytník řešetlákový nebo mochna nátržník. Produkty z nich se obvykle užívají především u malých popálenin a méně závažných poranění (například spálenina prstu při vaření, menší spáleniny po opalování) a spíš v závěrečné fázi hojení, kdy už prvotní vrstva pokožky byla obnovena a je žádoucí podpořit finální regeneraci a růst nové pokožky. Výhodná může být též konzumace uvedených produktů vnitřním způsobem, kdy dodají potřebné látky v žádoucí formě a nehrozí poškození křehké a narušené kožní vrstvy.

Kožních potíží je nepřeberné množství, a proto se na další druhy jako například plísně nebo potíže s nehty či vlasy podíváme zase příště. Přeji vám, ať se vám kožní neduhy vyhýbají, a vaše kůže je vám tou nejlepší ochranou bariérou a přítelkyní!

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2023. Praha. ISSN 1804-3135

GÓRNICKA, Jadwiga, 2014. Léčivé síly ze zahrádky. Praha: Vašut. Knihovnička zdraví. 106 stran. ISBN 978-80-7236-828-0.

JAHODÁŘ, Luděk, 2010. Léčivé rostliny v současné medicíně: (co Mattioli ještě nevěděl).
Praha: Havlíček Brain Team. ISBN 978-80-87109-22-9.

KOCOURKOVÁ, Blanka Ing.CSc., a kol., 2015. Léčivé aromatické a kořeninové rostliny a základy fytoterapie. Agronomická fakulta. Mendelova univerzita v Brně. Brno. ISBN 978-80-7509-361-6.



témata článku:
autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
11. října 2023


Diskuze k článku „Bylinky při léčení nejrůznějších kožních potíží“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!