„Musíme ukončit operaci Gréta“ shodli se kandidáti na europoslance

autor: Lenka Kadlíková
To, že otázka Klimatické změny je a bude ústředním tématem, které bude v příštích letech EU řešit, je neoddiskutovatelný fakt. A nejde jen o udržitelnější průmysl a zemědělství, ale i riziko klimatické migrační vlny. V předvolební debatě na ČT došlo k velmi vzácné shodě mezi všemi diskutéry. Současnou Zelenou dohodu pro Evropu je nutné upravit tak, aby odpovídala současné situaci a byla „polidštěna“ . Otázkou ale je, jak toho dosáhnout.


Alexander Vondra (ODS): „Musíme ukončit operaci Gréta“

Podle Vondry je Green Deal hezká myšlenka, ale špatně provedená. Je nutné jednat racionálně s ohledem na ekonomické možnosti a „Zastavit operaci Gréta“. „Evropa reguluje, Amerika inovuje, Čína vyrábí a my to pak zpětně platíme“ řekl v debatě na ČT. Nezapomněl uvést své zásluhy na zmírnění normy Euro 7, které mu asi nelze upřít. Otázkou je do jaké míry je to správně.

Dostálová (ANO): „Neexistuje Evropské klima“

I Jana Dostálová si myslí že Green Deal je nutné upravit tak, „aby si Evropa neřezala větev pod svým vlastním zadkem“. Podle Jany Dostálové neexituje evropské klima, pouze to globální. To je samozřejmě nesmysl. Evropské klima samozřejmě existuje. Existuje i mnohem lokálnější klima jako třeba České nebo ještě konkrétněji Krkonošské. Klima, nebo také jinak Podnebí je dlouhodobý stav počasí na sledovaném místě.

Turek (Přísaha a Motoristé): „Pokud bychom přestali jezdit všemi auty v Evropě, ovlivní to objem CO2 v atmosféře z jedné desetitisíciny“ I Filip Turek mluví o racionalizaci Green Dealu.

„Real Deal“ Danuše Nerudové (nez. STAN)

Podle Danuše Nerudové v Greendealu chybí financování. Změny musí být sociálně a ekonomicky udržitelné, aby se neporušila konkurenceschopnost evropské ekonomiky. Green Deal příležitost pro inovace a modernizace nejen v automobilovém průmyslu.

Nechce, aby budoucnost dětem ukradli populisté, naopak si přeje, aby se v Evropě žilo dobře každému bez ohledu na region či město.

Lubomír Zaorálek (SOCDEM): Zelená dohoda o lidech bez lidí

Podle Lubomíra Zaorálka lidi nelze postavit před něco, kvůli čemu zchudnou. Poukazuje tak nato, že současná verze Greendealu je dohodou politiků, lobbistů a podnikatelů. Za „Zelené šílence“ považuje Volkswagen Group, kteří tlačili na ukončení spalovacích motorů, ale zjistili, že je předběhla Čína, která elektromobily vyrobí rychleji a levněji.

Marcel Kolaja (Piráti): „Omrzlé stromy nejsou jen tak.“

Marcel Kolaja mluví o tom, že Greendeal v nějaké podobě je nutný, abychom byli schopni čelit klimatické změně a neumíralo 65 tisíc Evropanů ročně horkem. Upozornil na neférovou státní podporu elektromobilů v Čině a podpořil úvahy o zavedení cla. Zároveň prohlásil, že je nemyslitelné aby jeden stát blokoval rozhodnutí celé unie.

Kateřina Konečná (Stačilo! - KSČM)„Greendeal - likvidace evropského průmyslu a evropského zemědělství“

Podle Konečné vyháníme evropský průmysl mimo hranice EU a nařizujeme lidem věci na které nemají.

„Nejdřív si musíme udělat pořádek, než někoho pozveme do našeho klubu,“ míní Konečná na otázku týkající se přistoupení dalších států do EU. Právo veta chce zachovat.

Vášnivá diskuse proběhla zejména na téma právo veta a migrace

, která s klimatickou změnou souvisí. To je třeba si uvědomit. Včera jsem četla o úplně prvních klimatických vysídlencích z jednoho z panamských ostrovů.

Migranty nebudeme moci přijmout, protože Evropa bude díky Greendealu natolik chudá, že to nezvládne. To prohlásila na otázku ohledně migrace Konečná.

K čemu tahle debata byla?

Především ukázala naději, že se, Greendeal přiblíží lidem. Pokud se tedy podaří to, o čem všichni politici, do jednoho mluvili, tedy najde se takové řešení, které nebude nedále zhoršovat klimatickou krizi, likvidovat evropský průmysl a prodražovat lidem život.

Pokud Vás zajímá jak jednotlivé strany a jednotliví poslanci současného Europarlamentu hlasovali v jednotlivých tématech ochrany životního prostředí a dalšími tématy s tím sovisejícími, zkuste kouknout tu.



témata článku:
autor:
datum vydání:
4. června 2024


Diskuze k článku „„Musíme ukončit operaci Gréta“ shodli se kandidáti na europoslance“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!