Co to teď na konci října fialkově kvete a voní na polích?

autor: Lenka Kadlíková
Možná se taky sami sebe ptáte: "Co to tak krásně fialkově kvete a voní na polích kolem vás." Fialková pole můžete nyní vidět například cestou z Jičína do Hradce Králové. Tahle rostlina se konečně ve větší míře vrací na česká pole.


Svazenka vratičolistá - přistěhovalkyně ze Severní Ameriky

Jedná se o nenáročnou rychlerostoucí rostlinu původem ze Severní Ameriky, která má ráda lehkou půdu a slunné stanoviště. Dobře odolává letnímu suchu. Kvete již po cca 60 ti dnech po vysetí. Její semena většinou nepřežijí středoevropskou zimu, proto se tolik nešíří po okolí a nezapleveluje pole.

Svazenka pro včely a půdu

Využívá se často jako pícnina. Svazenky určené jako pícnina byste si ale asi ani nevšimli. Sklízí se totiž ještě před květem. Pokud ji však necháme vykvést, poděkují nám včelky, motýli a také půda. Díky svým vlastnostem je totiž velmi vhodná jako meziplodina a zelené hnojení, které se vrací do českého zemědělství.

Meziplodina

Po sklizni takzvané základní plodiny (například obilí), kterou na poli ten rok zemědělec na poli pěstuje, zůstane půda holá. Což velmi nahrává jejímu vysušování, erozi a ztrátě živin. Do zimy je tedy vhodné ji něčím osít. Rostlinám k tomu vhodným se říká meziplodiny. Meziplodina má za úkol rychle vyrůst a zastínit tak půdu. Což svazenka dokáže. Velmi dobře snáší sucho. Můžeme ji tedy vidět vyrůstat už v letních měsících, například po sklizni obilí, kdy její hustý porost chrání půdu a zabraňuje růstu plevelů. Touto dobou právě svazenka zasetá v létě nakvétá. Sama v našich klimatických podmínkách základní plodinu další rok nezaplevelí, protože semena vymrznou.

Zelené hnojení

Po zaorání velmi dobře poslouží jako zelené hnojivo. Půda tak dostane dostatek živin i bez umělých hnojiv. I díky aktuálně kvetoucí svazence se můžeme přesvědčit, že se tento způsob obhospodařování polí vrací na český venkov.

Vyset si ji můžete i na vaši zahrádku jako okrasnou a voňavou rostlinu. Přilákáte tak motýly, včelky a další opylovače, kterým poskytnete potravu.

Zdroj:
VACH, Milan; HABERLE, Jan; PROCHÁZKA, Jaromír et al. Pěstování strniskových meziplodin [online]. Výzkumný ústav rostlinné výroby v.i.i., Praha - Ruzyně, rev. 2009 [cit. 2023-28-10].  Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-22. ISBN 978-80-87011-26-3.



autor:
datum vydání:
30. října 2023


Diskuze k článku „Co to teď na konci října fialkově kvete a voní na polích?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!