Hryzec vodní – u nás škodná, v Anglii ho opětovně vysazují

autor: Lenka Kadlíková
Hryzec vodní je příkladem toho, že informace, že je nějaký druh v nějaké zemi klasifikován jak ohrožený neznamená, že jinde tomu nemůže být naopak.


Invaze norka amerického

Možná znáte knihu Kennetha Grahama Vítr ve vrbách. O „krysákovi“ a jeho přátelích, která v původním znění vyšla v roce 1908. U nás ji objevíte i pod názvem Žabákova dobrodružství. Tehdy byl hryzec vodní, někdy též nazývaný krysa vodní, v celém Spojeném království běžný druh na březích řek a potoků. Od té doby však příbuzní laskavého Rettyho doslova začali bojovat o přežití vlastního druhu ve Spojeném kr8lovství. Za desítky let zde jejich populace klesla o 97%. Důvodem je především nepůvodní a invazivně se šířící norek americký, který se do volné přírody dostal z kožešinových chovů. Nemusím asi říkat, že na vině je také úbytek přirozeného prostředí pro hryzce a znečištění řek.

Proč je hryzec důležitý

Hryzec miluje trávu a kořeny, které okusuje na březích řek, kde pak mají šanci růst i druhy, které by se ve vysokém, hustém porostu neuchytily. Jejich nory a chodbičky pomáhají dostávat do půdy dusík a udržovat její optimální vlhkost. Hryzci jsou vítanou potravou pro masožravce. V posledních letech došlo na řadě míst ve Spojeném království k jeho opětovnému vysazení. Čemuž samozřejmě předcházelo hledání vhodných lokalit, mapování a redukce populace norka amerického. „I když Ratty ještě není z problémů, roste naděje, že časem, až něco zašustí ve vrbách, to bude spíše vodní krysa než jen vítr. „ píše se v Geographical.

U nás je situace jiná

Pokud je hryzců hodně a dostanou se na zahradu, pole či sad, dokáží značně zdecimovat pěstované plodiny jak okusem nadzemních tak podzemních částí včetně kořenů stromků. Spolu s hrabošem polním je hryzec největším škůdcem na našich zahradách a polích. Hryzec je pohroma nejen pro listy zeleniny a květiny, ale hlavně pro mladé ovocné stromy a keře, kterým prostě okouše kořeny. Problém nastává zejména v letech kdy se přemnoží. To je zhruba jednou za tři roky. Problém je u nás v tom, že tu mají málo přirozených predátorů.

Na rozdíl od Anglie, u nás tedy povolujeme a dotujeme likvidaci hrabošů na polích pomocí jedů, což paradoxně může uškodit přirozeným predátorům těchto hlodavců, kteří se také otráví. Odborníci se tak snaží protlačit změny zákonů, které by pomohly realizaci a zejména financování takových opatření v zemědělské krajině, která povede k navrácení adekvátního množství predátorů těchto hlodavců, zejména dravců, u hryzce též třeba vydry, tak aby se populace hlodavců dostaly do únosného stavu. Norky tu nikdo nechce.

zdroj:
geographical.co.uk
více o hryzci



témata článku:
autor:
datum vydání:
7. září 2023


Diskuze k článku „Hryzec vodní – u nás škodná, v Anglii ho opětovně vysazují“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!