Jak dron pomáhá ve výzkumu změn v krkonošské tundře

autor: Lenka Kadlíková
Unikátnost krkonošské tundry tkví především v tom, že se zde v době ledové pomíchala severská arktická a alpská tundra. Vzniklo tu tak společenství, které nemá nikde na světě obdoby. Odborníci z Krnap a českých univerzit se snaží přijít na kloub tomu jak a proč se krkonošská tundra v posledních desetiletích tak zásadně proměňuje a jak se bude vyvíjet dále. Aby mohli navrhnout řešení, která pomohou tuto unikátní přírodu zachovat. Pomáhá jim v tom i dron.


Vegetace krkonošské tundry – minulost, současnost a budoucnost

To je název projektu, který má za cíl systematicky popsat současný stav vegetace a navrhnout udržitelný způsob monitoringu pro budoucnost. Díky tomu vzniknou relevantní podklady pro strategickou diskusi nad tím jak se bránit nežádoucím změnám a zachovat tak krkonošskou tundru do budoucna.

Základem je zmapování aktuálního stavu, cílem je automatická detekce změn

Lze si to zjednodušeně představit tak, že na čtverečkovaný papír odborníci zanesou kde co roste a jednotlivé čtverečky – polygony označí mírou aktuální ohroženosti. Po čase se na místo vrátí a vyhodnotí změny. Zhruba takto probíhaly podobné výzkumy v minulosti.

Nutný tréning, úspěšnost i 95%

Jsme ale v 21 století, takže odborníci zde nepoužívali čtverečkovaný papír, ale moderní GPS pomocí které do systému zadávali přesné údaje o vegetaci v místě. Včetně snímků z dronu. Připravili tak takzvané trénovací polygony na kterých se systém učí rozpoznávat vegetaci na snímcích z dronů pořízených mimo tyto trénovací polygony. Drony létají 4 ročně ve vegetačním období. Úspěšnost se pohybuje i okolo 95%.

První výsledky

První čtyři roky projektu ukázaly například velké zarůstání alpínských smilkových trávníků u Luční boudy expazivní třtinou chloupkatou. Problematické je zarůstání supalpísnké tundry vřesem a borůvčím. Na smilkových trávnících se hodně rozrůstá kleč. Tento stav ohrožuje stabilitu společenstev vzácných rostlin, kterým tak hrozí zánik. Projekt přesvědčil, že metoda dálkového průzkumu země je zde obrovským pomocníkem a vědci tak získali další potřebná data o tom jak moc začíná být stav krkonošské tundry alarmující.

Projekt byl podpořen z Operačního programu životní prostředí. Více se o něm dočtete v časopise Priorita 5/2023




témata článku:
autor:
datum vydání:
12. května 2023


Diskuze k článku „Jak dron pomáhá ve výzkumu změn v krkonošské tundře“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!