Jak krmit morče

autor: Lenka Kadlíková
Určitě si velmi dobře z dětství vzpomínáte na to, že právě vaše morče chroupalo přebytečný tvrdý chléb a pochutnávalo si na sypké směsi především obilovin. Je to takto správně?

Morče domácí je vyšlechtěno z divokých morčat žijících zejména v Jižní Americe tamními obyvateli se zde chovalo zejména na maso a kůži. Později se stalo vyhledávaným domácím mazlíčkem. Do Evropy ho dovezli nejspíše v 16 tém století Španělé.

Morče je příbuzné spíše dikobrazovi ne myši či králíkovi, potřebuje ve stravě vitamín C.

Morče je z hlediska taxonomie ve stejném podřádu jako například dikobraz, osmák, nebo činčila. Původní divoká morčata žijí na travnatých pláních Jižní Ameriky. Jeho hlavní potravou je tedy tráva - vláknina. Tomu by tedy měl odpovídat jídelníček i vašich morčat. Měl by obsahovat především seno, čerstvou trávu a zeleninu. Narozdíl od králíka potřebuje ve stravě vitamín c, který si samo nedokáže v těle vyrobit.

Proč morče občas žere své bobky?

V potravě morče dostane dva druhy vlákniny. Nestravitelnou, která podporuje peristaltiku střev a chuť k jídlu a pak tu stravitelnou. Stravitelnou se však stává až po tom co projde trávícím traktem. V tomto procesu sehraje svou výraznou roli slepé střevo, které vlákninu rozloží. Část živin převhází do krve a část je vyloučena ve formě bobků, které morčata sežerou přímo z análního otvoru. Obě vlákniny se starají o správnou mikrobakteriologickou rovnováhu ve střevech a předchází tak zažívacím problémům.

Nekrmte směsmi s obilnými zrny, základ je seno

Když se řekne vláknina, každého napadne obilí. Nicméně obilná zrna jako hlavní potrava rozhodně nejsou ideální. Velmi často je obsahují sypké krmné směsi. Obilná zrna obsahují velké množství škrobu, který se v těle morčete štěpí na jednoduché cukry, ty mohou způsobit morčeti trávící problémy. Díky záplavě jednoduchých cukrů se ve střevech přemnoží nevhodné bakterie, které okyselí prostředí žaludku a znemožní tak dobrou funkci bakterií, které mají za úkol rozložit vlákninu. Pokud nechcete krmit senem, dají se koupit velmi kvalitní granule pro morčata, které obsahují vše potřebné.

Seno jako hlavní zdroj potravy

Naše morčata mají tu výhodu, že mají kvalitní seno z babiččiny zahrádky ve kterém se najde opravdu nepřeberné množství druhů rostlin a sem tam i ovocná větvička na okus. Nicméně dá se kvalitní seno koupit i v obchodech.

• mělo by být minimálně 6 týdnů uleželé
• zelené
• spíše hrubší kvůli obrusu zadních zubů
• bezprašné
• voňavé
• můžete jim dopřát i seno s přídavkem například bylinek či mrkve pro mlsné jazýčky

Jaké granule nebo krmné směsi jako doplněk?

Sáhněte po granulých, které obsahují předevšímtrávu a seno. Pro mláďata a samice v březí či kojící jsou velmi dobré granule, které obsahují vojtěšku. Tá má totiž vysoký obsah vápníku, který rostoucí morčata a samičky v březí či laktaci potřebují ve větší míře než dospělá morčata. U nás to byly granule Animals Guinea Pig Complete. Snažte se vybrat granule, které mají minimum nebo žádný obsah obilovin. Mějte na paměti, že hlavní složkou potravy má být seno a zelenina. Granule podávejte v menší míře jako doplněk stravy.

• Minimálně 18% vlákniny
• 15% bílkoviny u mláďat a březí či kojících samic může být více.
• Max 3% tuku
• vitamín C minimálně 400 mg/kg

Tvrdý chléb nebo bílé pečivo a obrušování zubů - NE

Já jsem jako malá krmila naše morčátka chlebem aby si obrušovala zuby. Nyní bych to však již neudělala. Morčata tvrdé pečivo okoušou do velmi jemných drobečků, ze kterých se jim v kombinaci se slinami vytvoří obilná kaše ta pak v trávícím traktu boptná a kvasí. Chléb obrousí maximálně nepatrně přední řezáky. Na obroušení zoubků dám čas od času větvičku ovocného stromu. Svoji práci v tomto směru udělá i chroupání sena. Když už obilniny tak ve formě osení i s kořínky. Pro morče škodlivé látky jsou již rostlinou spotřebovány a slupka obilného zrna je vydatným zdrojem vlákniny.

Jídelníček pro morče mají velmi dobře popsán na webu Králici.com.



autor:
datum vydání:
3. srpna 2020


Diskuze k článku „Jak krmit morče“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru