Libeček lékařský – české maggi
Typická vůně libečku je zapříčiněna vysokým obsahem silic,
z nichž mezi ty specifické patří terpineol nebo karvakrol, ale obsahuje také vitaminy A, C, E a skupiny B, dále hořčiny, třísloviny nebo pryskyřici. Obsahuje také cévám prospěšný rutin, pryskyřici a furokumariny. Právě díky vysokému obsahu silic libeček nejvíce pomáhá našemu močovému systému. Má silné odvodňovací účinky a zbavuje otoků celotělových i těch lokálních. Má silné močopudné účinky, díky čemuž pomáhá s vyplavováním písku a močových kamenů, stejně tak podporuje vylučování moči a přebytečné vody z organismu, celé to však provádí šetrně a nezatěžuje ledviny. Léčí také záněty močových cest. Napomáhá též vylučování chloridů a kyseliny močové, což oceníme především při nadměrné konzumaci masa nebo solení.
Zlepšuje také trávení.
Právě proto bývá přidáván nejčastěji k masu nebo tučným pokrmům. Zejména u starších lidí pomáhá s procesem trávení, tlumí střevní a žaludeční křeče, zbavuje nadýmání a ulevuje od pálení žáhy. Tiší nechutenství a ulevuje při obtížích spojených se žaludkem. Léčí také mírné žaludeční a střevní potíže. Zlepšuje rovněž vylučování žluči a rozpouští žlučové kameny, na něž má taktéž vliv nezdravý životní styl.
Pozitivně působí také na naši svalovou a nervovou soustavu.
Ulevuje při dně a předchází bolestem způsobených dnou. Pomáhá při revmatických bolestech a má mírné uklidňující účinky. Kořen ulevuje také při artróze.
Ženy zase ocení
jeho vliv na menstruaci, kdy tiší menstruační bolesti, léčí nepravidelný cyklus a zvyšuje libido. Pomáhá také jako podpůrný prostředek při léčbě onemocnění pohlavních orgánů. Mužům libeček pomáhá při potížích s prostatou, hlavně při jejím zvětšení nebo obtížném močení.
To ale není všechno.
Libeček také čistí krev, harmonizuje krevní oběh, a ulevuje od zahlenění. V neposlední řadě pomáhá na špatně se hojící rány a zesvětluje pigmentové skvrny. Semena posilují organismus, a jsou ceněným adaptogenem zejména u starších lidí. Čistí také krev a pomáhají odvádět škodlivé látky z organismu.
Z libečku obvykle sbíráme
listy, kořen, semena, oddenek a nať, i když nejčastěji užívané v kuchyni bývají právě aromatické listy. Ty se dají i zamrazit a uchovat tak po celý rok v relativně čerstvém stavu. Obvyklým způsobem uchování bývá i sušení, a libeček je tak k dostání často v polévkových směsích koření. Listy se dají sbírat celoročně, kořen a oddenek pak obvykle na podzim 2.-3.rokem veku rostliny.
Po sběru je třeba rostlinu rychle sušit,
aby nasbírané části nezčernaly a nepřišly tak o své účinné látky. Sušením libeček částečně přichází o své aroma, stejně tak dlouhým skladováním. Ideální je tak jeho použití do půl roku od sběru, nejdéle uchováváme rok, poté je již vhodnější nasbírat si čerstvou bylinu. Z libečku si také můžeme vyrobit esenciální olej, který nebývá příliš známý. Jeho užití je převážně v detoxikační oblasti, kdy má silné antiseptické, čistící a stimulační vlastnosti. Má však fotosenzitivní účinky, a proto není vhodné se po jeho užití vystavovat slunci, mohlo by dojít k nežádoucí kožní reakci.
Libeček užíváme krátkodobě,
neboť jeho působení je opravdu silné, a ideálně v malém množství. Libeček má obvykle charakteristický vzhled (keř může narůst až do výšky tří metrů), ale pro neznalé je teoreticky možná jeho záměna s řapíkatým celerem nebo petrželí, jelikož aroma a vzhled listů mají podobné. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy, a malé děti. Může též vyvolat alergii a nehodí se ani při závažných onemocněních ledvin. Ačkoliv močový systém podporuje, nesprávně zvolená dávka může ledviny podráždit, a proto je třeba se vždy poradit s nefrologem nebo jiným specialistou. Neměl by se také užívat v případě otoků způsobených nedostatečnou funkcí srdce nebo ledvin, zde je na místě nejprve důkladné vyšetření lékařem.
Užití libečku je všestranné a tak si nyní ukážeme ten nejjednodušší recept,
jímž je prostý nálev z libečku. Asi jednu kávovou lžičku řezaného kořene nebo listů libečku přelijeme 500 ml vroucí vody, zakryjeme, aby zůstaly uchovány účinné silice, a necháme asi 10 minut louhovat. Pokud užijeme kořen, je vhodný jej ještě krátce povařit, aby se uvolnilo co největší množství účinných látek. Po uplynutí doby šálek scedíme a popíjíme ideálně jeden šálek ráno a jeden večer, před jídlem. Jelikož je libeček velmi silný, neužíváme jej déle než dva týdny.
Libeček si můžete vypěstovat i na vaší zahrádce,
je celkem nenáročnou bylinou. Preferuje vlhká stanoviště v polostínu, ale snese i přímé slunce a krátkodobý přísušek. Zajistíme mu však dostatek místa, neboť může narůst až do výšky tří metrů (samozřejmě za předpokladu, že není pravidelně sestříháván). Listy sklízíme v přiměřeném množství tak, aby rostlina stihla znovu obrazit, a nezasahujeme do dřevnatých částí.
Přeji, ať i vy najdete v libečku nepostradatelné koření nebo léčivého pomocníka.
Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2025. Praha. ISSN 1804-3135
HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0
THOMAS, Alena, 2018. Děláme si to doma sami 3: herbář receptů pro domácí lékárnu, kosmetický salón i špajz. V Brně: Jota. Populárně naučná. ISBN 978-80-7565-341-3.
témata článku:
autor:
Diskuze k článku „Libeček lékařský – české maggi“