Liška zlodějka přistižena při činu

autor: Mgr. Jana Hájková
V jedné německé obci se již delší dobu ztrácely věci, mimo jiné především boty. Díky jednomu z místních se nakonec viníka podařilo chytit při činu. Obrovským překvapením bylo, že pachatelem se ukázala liška.

V okolí Berlína již není až takovou raritou setkat se s liškou. Ty se čím dál více přibližují k městům a lidským obydlím, přičemž si rády odnášejí třeba boty či dětské hračky jako svou kořist. Je dobré vše pravidelně uklízet a zahradní nábytek třeba uvázat na řetěz. Ve zdejší oblasti není třeba problém zahlédnout lišku, i jak se vyhřívá na vyvýšeném slunečním lehátku.

Strach z lidí mizí.

Podle některých odhadů by se v okolí Berlína mohlo nacházet až 5 či 10 tisíc liščích jedinců. Lidé je nesmějí krmit, což je zakázáno i tamějším zákonem. Tyto lišky mívají z lidí sotva strach. Stávají se drzejšími a čím dál více se osmělují. Vědecké studie již dokonce prokázali u berlínských lišek, že vazbu k blízkosti lidských sídel mají zakořeněnou ve svém genu. Vzhledem k tomuto faktu nebudou chtít nově nabytý životní prostor jen tak lehce opustit. Jsou přeci velmi chytré (jako naše známá Liška Bystrouška) a vědí totiž také, že v blízkosti lidí najdou množství potravy, i když třeba v popelnicích. Navíc je zde nikdo střílet nebude.

Je pro nás liška hrozbou?

Naštěstí nám ze strany těchto šelem nehrozí žádné závažnější nebezpečí. Není běžné, aby toto zvíře člověka z nějakého důvodu ohrožovalo nebo napadlo. Spíše naopak. Člověk bývá tím agresorem a lišky spíše utečou. Jsou samozřejmě pravidelně očkovány proti vzteklině. A nakazit se liščí tasemnicí je velmi nepravděpodobné.

Liška s kleptomanskými sklony byla odhalena...

...v městské části Zehlendorf. Tamější obyvatel Christian Meyer totiž postrádal své běžecké boty, které ponechal před domem. O svém problému se zmínil na komunitní sousedské platformě. Reakcí mnohých dalších obyvatel bylo zjištěno, že tato ztráta není každopádně ojedinělá. Christianovi to však nedalo a s trochou štěstí se mu povedlo provinilce vypátrat. Její fetišistické chování vyfotil přímo při činu, když si odnášela další pár, tentokráte modrých žabek. Musí se ale nechat, že opravdu najednou pobrala obě boty. Přeci jenom klobouk dolů.

Dalším pátráním pak bylo v nedalekém liščím doupěti a v jeho okolí nalezeno až 120 párů nejrůznějších bot. Některé již byly ohlodané. Takže třeba právě Meyer své běžecké boty už nenašel. Jiné páry obuvi už se podařilo vrátit původním majitelům.


Pro vědce není takovéto liščí chování nepochopitelnou hádankou.

Mladá zvířata totiž potřebují sobě i svému okolí dokázat, že jsou schopna se již podílet na lovu. A jelikož mnohé z odcizených bot byly z kůže, tak se jako kořist osvědčily. Naopak gumové boty jsou cítit lidským potem a obsahují sůl, a tak také podporují loveckou schopnost těchto šelem.

Zdroje informací:
1) www.dw.com
2) www.tagesspiegel.de
3) echo24.cz



autor:
datum vydání:
5. srpna 2020


Diskuze k článku „Liška zlodějka přistižena při činu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru