Nebojte se, že umrznete v obýváku. Vražedná zima vypadá jinak a dokáže neskutečné věci

autor: Petr Kadlík
Někteří lidé se tváří, že je snížení teploty vytápění o jeden až dva stupně ohromná katastrofa, která ohrožuje jejich přežití. Chcete ale vidět, jak vypadá skutečná vražedná zima a jaké veselé kousky dokáže s potravinami?


Mars na Antarktidě

Vědci stále uvažují o tom, jak by mohla fungovat vesmírná výprava na vzdáleném Marsu. Tamní prostředí se dá shrnout jako: „absolutně vražedné prostředí, navíc šíleně daleko od jakékoliv pomoci“. To je něco, co zároveň láká i děsí. A znáte vědce - to prostě stojí za vyzkoušení!

Planeta Mars je na zkoušky přece jenom trošku daleko, takže hledali jiné, podobně nehostinné a vzdálené místo. Možná by vás jako alternativa napadla rozpálená poušť nebo vražedná Austrálie. Nicméně proti jižnímu pólu jsou taková místa jen pohodovou relaxační dovolenou.

A proto se v rámci expedice Concordia vydal mezinárodní tým na Antarktidu. Je to místo, kde na vás čeká jen vražedný mráz -80°C (s pocitovou teplotou pod -100°C), depresivně dlouhá polární noc a extrémně suché podnebí. Navíc je na pólech řidší atmosféra, takže nadmořská výška 3200 metrů nad mořem na člověka působí zhruba jako 3800 metrů. V takové výšce se už lidem moc dobře nedýchá...

Základna na jižním pólu je navíc díky přírodním podmínkám hůře dostupná, než například vesmírem plující Mezinárodní vesmírná stanice. Pro představu o opuštěnosti - zásobování tam probíhá tak, že koloně speciálně upravených pásových traktorů trvá celých deset dní, než s nákladem urazí 1200 kilometrů od pobřeží k základně. Pocit izolace je tedy skutečně velký.

Z toho všeho je asi jasné, že místo na testování odolnosti techniky i člověka ve skutečně extrémních podmínkách je to dokonalé. A to si představte, že jste tam dva roky.

Překvapivé ukázky toho, co dokáže skutečně nemilosrdná zima

Tento článek ale neměl být o výzkumu (o tom snad někdy příště), ale o zajímavé ukázce skutečně vražedné zimy. Čímž se dostávám k tomu, co s naprosto běžnými potravinami dokáže udělat mráz při teplotách kolem -70 až -60°C (tedy na Antarktidu celkem pohoda, žádný extrémní mráz), když se polárníci chtějí bavit.


Dáte si třeba špagety? V mrazu okamžitě zmrznou natolik, že i v teple základny ještě dlouhou dobu drží tvar.


A nebo jestli jste na sladké, tak co třeba toustík s medem? Jistě vám v tom mrazu přijde vhod.


Nebo namazat housku nutellou a namočit si jí v mléce? Mléko vám dodá sílu!


Ale člověk nemůže pořád jen mlsat, tak co třeba udělat si vajíčka?


A nebo si pochutnat na roztaveném sýru Raclette?


Doufám, že vás jedinečné fotky skutečné zimy na jižním pólu zaujaly a alespoň trošku pobavily. Co je proti tomu stáhnout topení třeba z 22°C stupňů na 21°C nebo 20°C. Výzkumníci na Antarktidě vydrží víc, aby pomohli lidstvu ke hvězdám.

Stažením topení na nižší teplotu se do vesmíru sice nedostaneme, ale místo toho tím můžeme jednomu šílenému diktátoru dokázat, že se od něj nenecháme vydírat. Navíc tím ušetříme i čím dál vzácnější fosilní paliva. A to za to také stojí.

Zdroj informací o polární základně Concordia: Mars la Blanche



témata článku:
autor:
datum vydání:
23. září 2022


Diskuze k článku „Nebojte se, že umrznete v obýváku. Vražedná zima vypadá jinak a dokáže neskutečné věci“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!