Mají zvířata skutečný smysl pro humor?

autor: Anna Nebeská
Občas se říká, že lidé od zvířat odlišuje jejich smysl pro humor a schopnost smát se. Je ale skutečně pravda, že je smích zvířatům cizí? Existuje řada vědeckých studií, které zvířecí smysl pro humor podrobily svému zkoumání.


Zvířata a smysl pro humor.

Humor je obecně chápán jako schopnost vytvářet, přijímat a prožívat smích a pobavení. Možná si myslíte, že je smysl pro humor jen výsadou lidí, ale mnoho důkazů tvrdí opak. I zvířata projevují něco, co může být nazýváno smyslem pro humor.

Humor je často chápán jako prostředek, který umožňuje lidem vyhnout se napětí a stresu. To, co je zábavné pro nás, může být stejně zábavné pro zvířata. Je možné, že se zvířata učí hrát a snaží se vyvolat smích od lidí kolem sebe.

Existuje několik studií, které dokazují, že zvířata mají smysl pro humor. Například ve studii z roku 2000 publikované v časopise Applied Animal Behaviour Science autoři M.F.H. van Hooff a H.R.L. Pruyn zjistili, že velbloudi se zdají být schopni pochopit a reagovat na lidi, kteří se je snaží pobavit.

Autoři také zjistili, že velbloudi se učí hrát a reagují na podněty. Někteří velbloudi se dokonce snažili hrát se svými lidskými přáteli. Zdá se, že velbloudi mají tendenci takové hry opakovat a projevují radost a smích během takových hovorů.

Některá zvířata také považují za humorná některé typy pohybů. Ve studii z roku 2008, publikované ve časopise Animal Behaviour, autoři Anna Wilkinsonová a Rolando Rodriguezová uvádí, že šimpanze baví pozorovat tanec. Když byly šimpanzům tyto předváděny lidové tance, tak na ně reagovali s radostnými výkřiky a smíchem.

Další studie, zaměřená na šimpanze, gorily a orangutany byla v roce 2016 publikována Mikem Mendezem a jeho týmem v časopise British Psychological Society. Výzkumníci se v londýnské ZOO soustředili na smysl pro humor u primátů. Experimentátoři zde mimo jiné sledovali reakce primátů na vtipnou situaci, kdy byl jeden primát oblečen do lidského oblečení. Ostatní primáti na to ihned reagovali smíchem a nadšeným chováním - stejně jako lidé. Smíchem primáti reagovali i na vtipná videa, která jim výzkumníci přehrávali.

Podobným způsobem byli zkoumáni i psi. Výzkum provedený v roce 2004 na Univerzitě v Massachusetts a publikovaný v Applied Animal Behaviour Science dokázal, že i psi reagují na „vtipné“ situace pozitivními emocemi a někteří se při jejich pozorování dokonce usmívali.

Smysl pro humor byl pozorován dokonce i u tučňáků. Podle studie publikované v roce 2016 v magazínu Current Biology tučňáci reagují na situace, které jsou pro ně zábavné. Pozitivně reagovali například na změny svého prostředí, které jim přinášely nové možnosti hraní a zábavy.

Zvířata ale dokážou nejenom humorné situace prožívat, ale také reagovat na veselou náladu lidí. Zde se ale již projevuje rozdíl mezi divokými a s lidmi žijícími zvířaty. Podle studie z roku 2017, publikované v časopise International Journal of Comparative Psychology, domácí psi zvládají rozeznat normální a laskavý úsměv. Divocí psi na oba druhy úsměvů ale reagovali stejně a tento rozdíl nechápali.

Všechny tyto studie tedy ukazují, že i zvířata mají smysl pro humor a že humor není jen lidskou výsadou. Jedno máme v tomto ohledu ale společné. Smích nám pomáhá zvládat stres a překonávat problémy.

Tak se i vy občas nezapomínejte zasmát!


zdroje: Applied Animal Behaviour Science, British Psychological Society, Current Biology, International Journal of Comparative Psychology



témata článku:
autor:
datum vydání:
13. března 2023


Diskuze k článku „Mají zvířata skutečný smysl pro humor?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru