Med jako přírodní medicína: Je v zimě zdraví prospěšnější luční nebo lesní med?

autor: Anna Nebeská
Skutečně pomáhá med na nachlazení a zlepšuje imunitu? Je mezi lesním a lučním medem rozdíl z hlediska jejich pozitivních účinků na lidské zdraví? A proč zvlášť v zimě nevyplatí „v akci“ kupovat levný med? Na to všechno vám odpoví náš medový článek.


Jak nám může med pomoci?

Nejprve se podívejme, co se skrývá v medu. Med obsahuje řadu vitamínů a minerálů, včetně vitaminu B6, který pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a vitaminu C, který je nezbytný pro účinnou imunitní obranu. Obsahuje také vysoké množství vápníku, železa a draslíku, což je důležité pro udržení zdravých kostí a svalů.

Už naše prapraprababičky používaly med při léčbě nachlazení. Některé studie ukazují, že na této „přírodní medicíně“ skutečně něco je. Například v jedné studii publikované v roce 2013 v časopise International Journal of Food Sciences and Nutrition bylo zjištěno, že lidé, kteří užívali med před spaním, měli menší riziko nachlazení nebo chřipky ve srovnání s lidmi, kteří užívali cukr nebo ostatní sladidla.

Kvalitní med je také bohatý na antioxidanty a polyfenoly. Studie publikované americkým Národním centrem pro biotechnologické informace (National Center for Biotechnology Information) uvádí, že med pomáhá při prevenci prevenci proti rakovině, má antiseptické a antibakteriální vlastnosti a pomáhá udržovat správnou funkci imunitního systému.

Je zdravější luční nebo lesní med?

Přiznám se, že ani já jsem to do nedávna příliš nerozlišovala. Ale mezi lučním (květovým) medem a lesním (medovicovým) medem je z hlediska jeho složení a možné zdravotní prospěšnosti několik rozdílů.

Oba druhy medů jsou bohaté na vitaminy a minerály, oba mají protizánětlivé účinky, oba jsou bohaté na vitaminy a minerály a mohou pomoci při prevenci respiračních onemocnění a snižování hladiny cholesterolu.

Luční med pochází z květů z luk a polí a obecně je považován za lepší volbu, pokud jde o nutriční hodnotu. V průměru obsahuje vyšší množství antioxidantů a vitamínů: konkrétně vitamín C a minerály, jako je draslík a vápník.

Podle studie publikované v roce 2009 v časopise „Journal of Food Composition and Analysis“ je luční med bohatší na antioxidanty a také na fytonutrienty, což je skupina přírodních látek, které jsou zdrojem vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších prospěšných složek. Luční med má také vyšší množství glukózy a fruktózy než lesní med a je proto o něco sladší.

Lesní med pochází z květů stromů a keřů. Zatímco luční med obsahuje vyšší množství vitamínu C a minerálů, lesní med má vyšší množství vitamínu B2 a stopových prvků, jako je železo, hořčík a fosfor. Podle jiné studie z výše uvedeného časopisu má lesní med o 40 % vyšší obsah antioxidantů než luční med. Lesní med je také bohatší na enzym amylázu, který pomáhá trávení sacharidů.

Luční med je obecně uznávaný jako med s vyšším obsahem vitamínů a minerálů než lesní med. Lesní med je na druhou stranu pokládaný za silnější protizánětlivý prostředek než luční med. Luční med může posilovat imunitu díky svému vysokému obsahu vitamín C a lesní med může pomoci bojovat proti chladu díky svým protizánětlivým účinkům.

V zimě by mohlo být vhodnější konzumovat lesní med. To je proto, že lesní med má vyšší obsah enzymu glukóza oxidázy než luční med. Tento enzym pomáhá tělu bojovat proti bakteriální infekci a mohl by tedy být prospěšný v boji proti chladu a nachlazení. Pokud budete ale ve své stravě střídat lesní i luční med, tak určitě ničemu neuškodíte.

Pozor na levný med z dovozu!

Znáte to, v obchodě jsou často vedle sebe dvě na pohled velmi podobné sklenice medu, ale jedna z nich je výrazně levnější. Oboje má stejné česky napsané označení výrobce, oboje vypadá jako český výrobek.

Až při podrobném zkoumání přebalu si můžete všimnout, že na tom „levnějším“ je malým písmem napsán text typu „směs medů ze zemí EU a ze zemí mimo EU“. Neboli, český je tam maximálně přebal a sklenice, ale obsah může být z druhého konce světa. A to podle studií má své nevýhody.

První je řekněme psychologická a ekologická. Je určitě nezpochybnitelné a správné podporovat lokální včelaře, kteří svou prací pomáhají i české přírodě a zemědělství. Proč složitě dovážet ze vzdálených zemí něco, co dokážou vyprodukovat i naše včely. Ale on je rozdíl i z hlediska zdravotní prospěšnosti importovaného medu.

Jak jsem psala už výše, tak med obsahuje řadu důležitých prvků. Tyto vitamíny a minerály obsažené v medu nám pomáhají chránit naše tělo proti různým nemocem, zejména v chladném počasí. Studie publikovaná v časopisu Nutrients ale uvádí, že lokální med má o 30 % vyšší koncentraci antioxidantů než levný med z dovozu. Podle další studie, tentokrát z časopisu Molecules, má lokální med o 25 % vyšší koncentraci polyfenolů. A to už je rozdíl, za který má smysl si v zimě připlatit!

A proč tomu tak je? Medy z dovozu občas bývají ředěny umělými sladidly, aby se zvýšila jejich trvanlivost. Také se často používají umělá barviva a přísady, aby med z dovozu vypadal a chutnal stejně, jako ten český. Problémem je samozřejmě také míchání nejrůznějších druhů medu z různých zemí dohromady, takže výsledný obsah konkrétních zdraví prospěšných látek je čistá loterie.

Na druhou stranu je ale nutné uvést, že i s tuzemskými medy jsou občas problémy. Podle kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce se i v českém lokálním medu dá najít hydroxymethylfurfural (HMF), aktivita diastázy, amoniak nebo je u něj rovnou uvedený nepravdivý původ.

V zásadě lze ale na závěr říci, že konzumace kvalitního medu je skutečně skvělým a přírodním způsobem, jak si v zimním období udržet dobrou imunitu. Jen si dejte pozor na jeho kvalitu, za kterou stojí za to si připlatit. Zvlášť teď v zimě kupujte raději český med, nejlépe přímo od důvěryhodného včelaře z okolí.



témata článku:
autor:
datum vydání:
13. prosince 2022


Diskuze k článku „Med jako přírodní medicína: Je v zimě zdraví prospěšnější luční nebo lesní med?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!