Na problematické vlky budeme připraveni! Ministerstva schválila pohotovostní plán

autor: Lenka Kadlíková
To, že se vlci po desítkách let začínají toulat a lovit v české krajině je fakt, na který si budeme muset zvyknout. Záleží jen a jen na nás jestli jim povolíme se přiblížit, jednoduše získat potravu a zvýšit tak riziko konfliktu přímo s člověkem nebo ztrát na domácích zvířatech. Veškeré snahy odborníků společně s ministerstvy životního prostředí a zemědělství vedou k tomu aby se to nestalo.


18 smeček a mladí nebojácní vlci

„Aktuálně na naše území zasahuje 18 teritorií vlčích smeček (a několik dalších teritorií je obsazeno jednotlivými jedinci či páry) především v pohraničních oblastech. Protože vlci putují na velké vzdálenosti (zaznamenány jsou přesuny na vzdálenosti stovek kilometrů, denně je vlk schopen urazit i několik desítek kilometrů) není vyloučen výskyt vlků prakticky na celém území. Nejčastěji se může jednat o mladé jedince vyhledávající nová teritoria. Právě u nich je možné se setkat se sníženou ostražitostí vůči lidem. Navíc, pokud by byli lákáni snadným získáním potravy, jako jsou nedostatečně zabezpečená stáda hospodářských zvířat, živočišné odpady a zbytky pohozené v okolí sídel, pak si na přítomnost lidí mohou vybudovat přímo návyk. Tím dojde k narušení přirozených vzorců chování i nárůstu bezpečnostních rizik pro obyvatele." píše se v tiskové zprávě.

Pohotovostní štáby po celé republice

V rámci zmíněného plánu budou zřízeny pohotovostní štáby, které budou u jednotlivých případů vyhodnocovat míru rizika a podle toho postupovat. AOPK ČR, odborníci na chování šelem, orgány ochrany přírody i myslivosti na úrovni krajských úřadů, Českomoravská myslivecká jednota, Policie ČR, zástupci dotčených obcí, ti všichni budou mít za úkol zjistit důvody nevhodného chování vlka a zajistit nápravu, včetně případného odstranění nebezpečného jedince.

Nevhodné chování lidí, ne vlků

Za, pro člověka, nevhodné chování vlka si může člověk v drtivé většině případů sám. V nedávném článku, který informoval o výskytu vlků v Krkonoších jsem se zmínila o tom proč totak je a jak se tomu vyvarovat. Opakování je matka moudrosti, takže znovu:

Pokud se tedy s vlkem potkáte:
• NElákat vlka k sobě
• NEkrmit ho
• pomalu se vzdalovat couváním
• zaplašit ho hlukem (tleskání, křičení…)
• něco po něm hodit
• zabezpečit stáda – existují na to dotace
• informovat vědce na stopy@selmy.cz

Jen tak zamezíme tomu aby si vlk zvykl na to, že u člověka získá jednoduše potravu a nezvýšíme riziko konfliktu přímo s lidmi.

Malá poznámka na závěr

V současné době je problém především v útocích na nezabezpečené chovy domácích zvířat. Každý zemědělec má nárok na úhradu škod způsobenou divokými zvířaty. Nicméně v tomto případě bych se velmi přikláněla k tomu, aby tyto náhrady byly podmíněny existencí důkladného zabezpečení. Zvlášť ve chvíli, kdy na toto zabezpečení může člověk získat peníze od státu. Proč by stát - my všichni, měl platit za něco, čemu se dalo zabránit?

Bližší informace hledejte na navratvlku.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
4. května 2023


Diskuze k článku „Na problematické vlky budeme připraveni! Ministerstva schválila pohotovostní plán“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!