Neblahé následky krmení ptáků pečivem, možná nikdy nebudou létat

autor: Lenka Kadlíková
Viděli na vašem rybníku ptáka s nápadně jinak postaveným křídlem? Nemusí to být zranění. I v článcích od ornitologů se do nedávna objevovalo doporučení suchého pečiva jako varianty co ptákům můžeme dát. Dnes už by to nenapsali.

Je totiž prokázáno, že pokud jsou ptáci na lokalitě, kam si zvyklo hodně lidí chodit ptáky krmit jak v létě, tak v zimě, nemají pak potřebu hledat si vhodnější potravu. Jsou totiž dostatečně nasyceni. Bohužel ale takzvanými prázdnými kaloriemi. Ptáci tak nezískají dostatek potřebných živin z přirozené potravy. Nebezpečné je to především u mláďat, která se ještě vyvíjejí.

Andělská křídla, která mohou způsobit smrt

Spojení s andělem v člověku evokuje něco pozitivního. Tady to ovšem tak není. Jako Andělské Křídlo je označena vývojová vada v růstu křídla, která zapřičiní nemožnost správně létat. Poslední kloub na křídle je otočený a peří míří bočně, místo aby bylo přilehlé k tělu. Je zapůsobena zejména nedostatkem vitamínu D, E vápníku a manganu díky špatné stravě. Postižený jedinec je tak odsouzen k životu na jednom místě. Ne zřídkakdy předčasně umírá. Pozor neplést s nemocí motýlích křídel u člověka. Jedná se o úplně jiné onemocnění.

To není vše

Deformace křídel není jediný problém, který může nastat. Normálně se ptáci rozprostřou po celé ploše vodní nádrže či toku. Pokud však zjistí, že na jednom konkrétním místě dostanou „mňamku" od lidí budou se tam sdružovat. Podobně jako na krmítkách, i tady tak hrozí přenos nemocí.

Z tisku:
Mládě labutě přišlo o křídlo, protože ho lidé krmili pečivem
 Labuť ze Stromovky doplatila na lidskou neznalost. Kvůli pečivu přišla o křídlo
Na přehradě je k vidění rarita. Labuť s andělským křídlem

Jak tedy správně přikrmovat vodní ptáky, když už máte tu touhu?

NEKRMIT V DOBĚ, KDY MAJÍ DOSTATEK POTRAVY. V jarních, letních a podzimních měsících mají ptáci dostatek možností k obživě. Není tedy nutné „přilepšovat jim“ starým pečivem a už malá mláďata tak navykat na nepřirozenou stravu. Navíc velmi rychle ztrácí plachost. Labutě z mého oblíbeného rybníku, včetně letošních mláďat, se letos normálně producírovaly v kempu mezi stany :-( . Přišly dokonce i do bufetu.

Když už chcete pro děti zážitek, myslete na to s předstihem. Kupte například vločky nebo v obchodě se žrádlem pro vaše domácí zvířecí miláčky přiberte speciální granule pro vrubozobé ptáky, pokud je budou mít. Pokud ne, ale budete se často ptát, jistě je do sortimentu zařadí :-). Stopro je seženete v obchodech pro hospodářská zvířata.

Nejčastější seznam toho co lze vrubozobým ptákům nabídnout:

- hlávkový salát
- mražená zelenina (hrášek, kukuřice) - rozmrazit
- odřezky ze zeleniny
- granule pro vrubozobé ptáky
- vařené brambory
- vařená rýže
- obiloviny, vločky
- naklíčená semínka

Samozřejmostí je, že nic z toho nesmí být plesnivé nebo jinak zkažené. Především v hustě obydlených oblastech – na náplavkách a podobných místech dbejte na to, aby tu po vašem odchodu nezůstaly ležet nedojedené zbytky. Pochutnaly by si na nich například hlodavci, které ve městě opravdu nechceme.

Podrobněji o přikrmování na birdlife.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
17. října 2023


Diskuze k článku „Neblahé následky krmení ptáků pečivem, možná nikdy nebudou létat“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!