Nově identifikovaný želví druh bude zřejmě chráněný

autor: Mgr. Jana Hájková
V Jižní Americe kolem řeky Orinoko žije želva. Ta byla doposud vědci přiřazena k druhu mata-mata. Výzkum jejich dědičných genomů však ukázal, že se jedná o nově objevený druh. Tím pádem se počty obou oddělených želvích druhů značně snížili, a proto by tato zvířata měla být chráněna před ilegálním obchodem.

Jihoamerické želvy třásnité žijí v bahně a maskují se jako kámen, který je pokrytý řasami. Když se jejich oběť živí, otevře želva mata-mata svou tlamu, nasaje tu oběť a spolkne ji jako jeden celek. „I když jsou tyto želvy dobře známé kvůli svému vzhledu a neobvyklým jídelním zvyklostem, věděli jsme dosud překvapivě málo o jejich genomu.“ říká Uwe Fritz, hlavní autor aktuální studie zveřejněné v odborném časopise Molekulární fylogenetika a evoluce.

Doteď si vědci mysleli, že existuje pouze jeden druh želvy třásnité, jež je známá právě jako mata – mata. Tým vědců zkoumal tyto želvy podél druhé nejdelší řeky v Jižní Americe. A právě ty u Orinoka vypadají trochu odlišně, než druh žijící v oblasti Amazonky. Domněnku o dvou druzích s konečnou platností potvrdil podrobnější výzkum genetické informace 75 zvířat.

Nově objevený druh byl pojmenován podle místa výskytu Chelus orinocensis. Poslední společný předek obou želvích větví žil pravděpodobně před asi 13 miliony lety. Poté se zvířata rozdělila do dvou různých říčních systémů.

Tento objev by v neposlední řadě mohl mít vliv na status ochrany těchto želv. Doposud nebyly považovány za ohrožené. Jelikož se ale ve skutečnosti jedná o dva druhy, je současná populace menší, než se myslelo. Vědci míní: „Musíme tato fascinující zvířata ochránit, než bude pozdě. Kvůli svému neobvyklému vzhledu jsou tito plazi žádaným zbožím. A každoročně jsou při nelegálním obchodu zabaveny tisíce jedinců.“

Zdroje informací: spiegel.de



autor:
datum vydání:
20. května 2020


Diskuze k článku „Nově identifikovaný želví druh bude zřejmě chráněný“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!