Pandí zázrak: usmíří umírající panda Tchaj-wan a Čínu?

autor: Petr Kadlík
Pandy jsou mezi návštěvníky ZOO vždy velmi oblíbenou a také vzácnou atrakcí. Platí to i pro pár pand velkých, který před několika lety získala nejvýznamnější zoologická zahrada na Tchaj-wanu. Nyní se ale zdravotní stav jedné z pand prudce zhoršuje.


Pandy velké a jejich chov v ZOO

Získat nové zvíře do ZOO je díky vzájemné spolupráci jednotlivých zoologických zahrad relativně snadné. V případě pandy velké to ale neplatí. Panda je oficiálním čínským kulturním symbolem a jako s takovým s ním Čína zachází. Na vlastní kůži to ostatně před lety zjistila i pražská ZOO.

Všechny pandy velké (Ailuropoda melanoleuca) chované jsou v zajetí jsou „čínským majetkem“ a jsou jen dvě možnosti, jak je ZOO může získat. Může si jí buď pronajmout (cena za pronájem pandy je až kolem 1 000 000 dolarů za jediný rok plus další velké náklady na speciální bambus), nebo je může dostat „darem od čínského lidu“.

A ta druhá věc se právě stala tchaj-wanské Taipei ZOO, známé i pod názvem „Muzha ZOO“. V době zklidnění složitých vztahů mezí Čínou a Tchaj-wanem tato vyhlášená zoologická zahrada v roce 2008 dostala darem pandí pár: samce Tuan Tuan a samici Yuan Yuan. Vztahy mezi zeměmi se mezi tím zase zhoršily, ale i přes to čínské pandy velké patřily k hvězdám tchaj-wanské ZOO.


Umírání pandy Tuan Tuan

V poslední době se zdravotní stav pandího samce Tuan Tuan prudce zhoršuje. Měl epileptický záchvat, množství zkonzumovaného bambusu u něj kleslo na polovinu a má problém i chodit. S podezřením na nádor byl po řadě vyšetření momentálně přesunut na oddělení paliativní péče - tedy na oddělení, kde se již nepředpokládá uzdravení. Další vyšetření ale stále probíhají a teoreticky ještě nějaká naděje existuje.

A právě s ohledem na vážný stav pandy byli na Tchaj-wan oficiálně pozváni čínští veterináři se specializací na pandy. Ač to může vypadat jako drobnost, tak jde o významný politický krok. Obě země mezi sebou už od roku 2016 přerušily jakoukoliv oficiální komunikaci a neprobíhají mezi nimi ani žádné vládní návštěvy. Jejich vzájemné vztahy jsou od té doby, jemně řečeno, napjaté.

Pokud nedojde k žádným byrokratickým problémům, tak by za umírající pandou měla skupina čínských veterinářů dorazit v nejbližších dnech a zůstat na Tchaj-wanu týden. Nepředpokládá se, že by sami výrazně zasahovali do snahy o léčení pandy, spíš tam jednou jako pozorovatelé a poradci.

Zda je tato návštěva začátkem usmíření mezi zeměmi, nebo jen krátká bezvýznamná epizoda, to ukáže až čas. Ale pandy jsou v Číně natolik významným symbolem, že by společný smutek nad úmrtím Tuan Tuan mohl dokázat nemožné...


zdroje: BBC, Phys.org, Taipei ZOO



témata článku:
autor:
datum vydání:
30. října 2022


Diskuze k článku „Pandí zázrak: usmíří umírající panda Tchaj-wan a Čínu?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!