Pět užitečných rad jak v zimě pečovat o pokojové rostliny

autor: Anna Nebeská
Máte domov, školu nebo pracoviště vyzdobené pomocí živých pokojových rostlin? Máme pro vás několik užitečných rad, jak se o pokojové rostliny v zimním období starat.


Zimní péče o pokojové rostliny

Pokojové rostliny jsou skvělým doplňkem každého domova. Poskytují nám příjemnou zelenou dekoraci a mohou i čistit vzduch. Ale v zimě potřebují trochu speciální péči.

Může se to sice pro vás představovat více práce, ale výsledkem bude mnohem zdravější a krásnější pokojová rostlina.

1. Zalévání

V zimě stačí rostliny mnohem méně zalévat. Teploty i vlhkost jsou nižší a proto rostliny nepotřebují tolik vody. Neznamená to však, že je nesmíme zalévat vůbec.

Měli bychom je zalévat alespoň jednou týdně, nebo podle toho, jak naše rostlina potřebuje. Nezapomeňte, že i když je zima, rostliny stále potřebují vodu.

2. Hnojení

I během zimy je vhodné pokojové rostliny hnojit. Hnojivo může pomoci při odstraňování stresu a také poskytovat rostlinám nezbytné živiny. Používejte ale mnohem méně hnojiva než přes zbytek roku, případně prodlužte intervaly mezi hnojením.

3. Teplota

V zimě bychom měli dbát na to, aby naše pokojové rostliny byly ve vytápěných prostorech. Pozor na chodby a společné prostory, kde může být velká zima.

Pokud nemáte k dispozici vyhřívané místo, můžete použít tepelnou izolaci, jako je plastový obal, abyste rostliny alespoň částečně chránili před mrazem.

4. Světlo

V zimě většinou pro naše pokojové rostliny bývá dostatek světla. Přesto je vhodné je přemístit do míst, kde je ho co nejvíce. Díky tomu budou rostliny zdravější a krásnější.

Je vhodné také zkontrolovat, zda nejsou listy rostliny zaprášené a případně je otřít, aby mohla lépe fungovat fotosyntéza.

5. Pravidelné kontroly

I v zimě je třeba pokojové rostliny pravidelně sledovat. Pokud se rostlina zdá být slabší nebo má žloutnuté listy, může to být známkou příliš velkého stresu, který může být způsobený nedostatkem vody, hnojením nebo mrazem. Podobný stav je potřeba včas vyřešit, aby byla rostlina opět zdravá.


Pokud budete o své rostliny pečovat podle těchto jednoduchých pokynů, tak budou vaše pokojové rostliny vypadat krásně i v zimním období.



témata článku:
autor:
datum vydání:
4. prosince 2022


Diskuze k článku „Pět užitečných rad jak v zimě pečovat o pokojové rostliny“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!