Problém s přemnoženými kočkami – blýská se na lepší časy, možná máme jednorázovou antikoncepci

autor: Lenka Kadlíková
Letitý problém s přemnoženými kočkami řeší pomocí dobrovolníků snad v každém městě a vesnici. Odchycená zvířata se nechávají na náklady útulků či nových majitelů kastrovat. Konečně se blýská na lepší časy. Situaci by mohla vyřešit genová terapie, která působí jako jednorázová dlouhodobá, či stálá antikoncepce.

Už léta se vědci snaží vyvinout kočičí a psí „nechirurgickou antikoncepci“, ale bez valného úspěchu. Až nyní se reprodukčnímu biologovi Davidu Pépinovi podařilo něco, co je velmi nadějné. Pépin se zabývá výzkumem antimüllerijního hormonu AMH. Zjednodušeně řečeno, hormonu jehož množství napoví, jak je na tom samice – žena s množstvím vajíček. V jednom experimentu s tímto hormonem se mu podařilo dosáhnout toho, že se u myší přestaly tvořit ve vaječnících folikuly. Tudíž byly neplodné. Požádal o Michelsonův grant. Grant, který je určen právě na výzkum kočičí a psí „antikoncepce“. Člověkem, který pro nadaci tento projekt prověřoval, byl William Swanson ochranářský biolog, který právě pracoval na zlepšení reprodukce ocelotů a dalších kočkovitých šelem. Oba spojili síly.

Jedniný výstřel nebo pilulka zbaví kočku plodnosti

Několika kočkám z kolonie žijící v ZOO v Cincinnati aplikovali injekcí zneškodněnou virovou buňku, jejíž DNA říká tělu, aby vytvořilo AMH. Hladina pohlavních hormonů, krom progesteronu, který je produkován po ovulaci, u koček zůstala normální. Kočky však neměli ovulaci. Žádná neotěhotněla ani když byly umístěny v místnosti se samcem. Některé se odmítly pářit, některé se pářili. Což dává opravdu velikou naději, že by to mohlo fungovat. V kontrolní skupině, která léčbu nedostala, otěhotněly všechny.

Budou však ještě zapotřebí další studie

Otázkou je, jak dlouho v těle vydrží. U všech sledovaných koček došlo k poklesu hladiny AMH, ale i u kočky sledované již 5 let je hladina stále zvýšená. Vědci také stále úplně přesně neví, jak tento mechanismus početí brání. Bude trvat ještě několik let, než bude dostatečně prověřena účinnost a bude moci být tato terapie aplikována ve velkém. Nicméně skýtá opravdu velikou naději na první trvalou jednorázovou neinvazivní antikoncepci pro psy a kočky.

Kastrace nebo tato terapie?

Pro skupiny toulavých koček ale i psů by tahle terapie mohla být účinná, pokud bude levná. Nicméně pro domácí mazlíčky má i kastrace své výhody. Nedochází při ní totiž k nežádoucímu chování provázející období rozmnožování u koček i psů. Při této genové terapii ano.

zdroje:
www.nature.com
www.science.org
newscientist.com



témata článku:
autor:
datum vydání:
15. června 2023


Diskuze k článku „Problém s přemnoženými kočkami – blýská se na lepší časy, možná máme jednorázovou antikoncepci“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!