Proč nelze vyhnat lidi z Krkonoš

autor: Michal Skalka
Jak to vidí Michal Skalka, vedoucí oddělení ekologické výchovy správy Krnap.


Jeden z pěti nejnavštěvovanějších parků na světě

Krkonošský národní park (KRNAP) je pravděpodobně jeden z pěti nejnavštěvovanějších národních parků na světě, přepočteme-li počet lidí na jednotku plochy. Podle studie, kterou si nechává Správa KRNAP zpracovávat, v roce 2022 navštívilo region Krkonoše (KRNAP + jeho ochranné pásmo + něco málo kolem) s plochou 631 km2 téměř 3,6 mil. lidí. Samotný KRNAP s plochou 364 km2 asi 2,2 mil. V tomto případě nám ale počet návštěvníků moc nepoví.

Počet návštěvníků, přesněji anonymizovaných SIM karet

Důležitější je údaj, jak dlouhou dobu tito návštěvníci v Krkonoších stráví. Je totiž jedno, zda v pondělí šlapou po Sněžce pohorky Pepy a v úterý Terezy, nebo tam byl Pepa dvakrát a Tereza ani jednou. Vzhledem k tomu, že lidé stráví v Krkonoších asi 3 dny, dostáváme se na 12,1 mil. návštěvodnů, resp. 5,8 mil. návštěvodnů v KRNAP. Čísla jsou to celkem přesná – studie sleduje počet SIM karet v daném území. Počítá i telefony se dvěma SIM kartami, počítá i s tím, že někdo mobilní telefon vůbec nemá ¹. Samozřejmě nezjišťuje, čí ten telefon je. Každopádně jsou to asi nejpřesnější údaje, které můžeme mít.

Yellowstone až za Krnapem

V žebříčku zatížení NP turisty nejsou před KRNAP velké a populární národní parky severní Ameriky, právě protože jsou velké, a lidi se tam mohou rozprostřít do větší plochy. Vždyť Yellowstone NP je jen o málo menší než Středočeský kraj, a ročně jej navštíví „zanedbatelných“ 3,3 až 4,8 mil. návštěvníků².

Turistika tu je po staletí

Není nutné příliš hloubat nad tím, proč je lidí v Krkonoších tolik. Historii zdejší turistiky odstartovalo vysvěcení kaple svatého Vavřince na Sněžce v roce 1681 a pramene Labe v roce o tři roky později. Na obě místa začala chodit procesí.

Opravdový boom turistiky v Krkonoších začal v první třetině 19. století. Romantici v té době objevili divokou krásu hor a místní boudaři (horští farmáři) zjistili, že je výhodné honit po horách krávy, ale výhodnější vodit po horách turisty. K tomu jim nabídnout nocleh a jídlo. Pochopitelně za peníze.

Porevoluční doba pomyslné šrouby utáhla ještě víc – rodinný výlet do Krkonoš už není na velké plánování, ale díky dálnici do Jaroměře jste z Prahy v Peci pod Sněžkou autem pohodlně za 2 hodinky.

Rovněž asi 700 km cest, které vedou po Krkonoších, množství lanovek s letním provozem a relativně snadné a krátké výstupy (aspoň ve srovnání s Alpami) zpřístupňují lidem krkonošské hřebeny.

Miliardy v zahraničí nebo v Krkonoších?

Z uvedeného vyplývá, že z Krkonoš včetně KRNAP není možné turisty plošně vyhnat. Jsou tady 200 let. Místní obyvatelstvo už dávno nechová tisíce kusů dobytka jako v 18. století, papír se tady už nevyrábí, textilky neodolaly náporu levných výrobků z Číny.

Průmysl z Krkonoš téměř vymizel. Žít se tady dá prakticky jen z turistů. Ti v Krkonoších ročně utratí 5 až 15 mld. korun. To je slušná hromada peněz. Nelze přesně spočítat, co by se stalo, kdyby „KRNAP Krkonoše oplotil“ jak občas někdo namítá, a žádného turistu by dovnitř nepustil. Do Krkonoš by žádní turisti nepřijeli a peníze nepřivezli. Utratili by je jinde, pravděpodobně v zahraničí.

Mít nebo nemít v regionu 10 mld. Kč je velký rozdíl. Kolik lidí živí Krkonoše, se nedá lehce spočítat. Firmy podnikající v Krkonoších mívají sídla mimo ně, na druhou stranu jsou lidi, kteří sice v Krkonoších žijí, ale spravují svoje firmy ze svého apartmánu přes internet.

Vězte, že pokud vyrazíte třeba na Výrovku a strávíte na ní víkend, tak řízek, který si dáte k večeři, vyrostl v Polsku nebo ve Španělsku, brambory se dovážejí z Německa, mouka na rohlíky je nejspíš z Ukrajiny, rýže z Vietnamu, večerní sklenka vína by mohla být z Itálie. Snad jen to pivo bude z Plzně. Když si to na té Výrovce nedáte, ovlivníte půlku Evropy.

Jde o dodržování pravidel

Nejde tedy o to, vyhnat lidi z Krkonoš. Jde o to, aby sem přijeli, užívali si krásné a vzácné přírody a krajiny, utráceli peníze … a dodržovali pravidla daná legislativou. Zejména v klidových území nechodili mimo cesty. Pak se jich sem vejde i těch 12 milionů.

1 - analýza návštěvnosti Krnap
2 - analýza návštěvnosti Yellowstone



autor:
Michal Skalka
správa Krnap

datum vydání:
11. července 2023


Diskuze k článku „Proč nelze vyhnat lidi z Krkonoš“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!