Procházka kolem Harrachova – přes Čertovu horu a Rýžoviště k Mumlavskému vodopádu

autor: Lenka Kadlíková
Harrachov, to není jen Mumlavský vodopád a skokanské můstky. Je tu spousta dalších méně známých a přesto opravdu nádherných míst. Většina turistů míří z centra přímo k Mumlavě. My se vydáme nejprve na druhou stranu.


Na Čertovu horu kolem skokanských můstků

Výchozím bodem pro nás bude rozcestí Harrachov lan. Vyrazíme po zelené do kopce. Cestou se nám naskytne ne příliš optimistický pohled na legendární Harrachovské můstky a město Harrachov.

Pokud si chcete ušetřit síly, můžete nahoru na Čertovu horu vyjet lanovkou. Máte dvě možnosti. Jedna začíná kousek od zmíněného rozcestí. Pokud vyrazíte do Harrachova autobusem. Bude pro Vás výhodnější nasednout na lanovku Alfa, která začíná kousek od autobusového nádraží.

Lesem na Janovu skálu

Po výstupu si můžete dát u horní stanice lanovky něco dobrého na zub a pokochat se výhledem směrem k Ještědu a na Harrachov. Vydáme se po modré Janovou cestou. První část cesty budeme kopírovat hranici Krnapu. Po necelých dvou kilometrech narazíme na rozcestí U Janovy Skály. Kratinká odbočka k Janově skále se vyplatí. Opravdu stojí za to tuhle skálu vidět a vylézt na ní.

Bernardýn ve Studenově

Cesta nás dál povede lesem až do Studenova. Tady určitě stojí za zastávku místní chata s občerstvením. Pro podrbání si jistě příjde i místní hafan.

Pokud máte čas, můžete dojít až na Ručičky a po zelené na Rýžoviště. Kratší varianta, jak dojít na Rýžoviště, je ve Studenově odbočit na žlutou.

Les s propadlinami po těžbě

Z luk na Rýžovišti opět zalezeme do lesa. Tenhle les je zajímavý tím, že se tu vyskytují propadliny po těžbě. Kdysi se tu těžil fluorid, baryd a galenid. Nemusíte se však bát, že byste někam zahučeli, pokud nebudete vstupovat do ohrazených prostor a půjdete po značené cestě. Více se o těžbě můžete dozvědět v harrachovském Hornickém muzeu.

Od Rýžoviště je to necelé tři kilometry k Mumlavskému vodopádu.

Mumlavský vodopád

Mumlavský vodopád je jeden z nejpůsobivějších vodopádů na našem území. Voda zde stéká z cca 10 m vysokého skalního masivu, který je po celé šířce řeky. Nejpůsobivější je v období, kdy je v řece dostatek vody. Nádherný je i v zimě, kdy se zněj stává ledopád. Přímo pod vodopádem, ale i jinde na čece můžeme najít tzv. Čertova oka. Až 3m hluboké prohlubně vytvořené v žulovém masivu působením vody a kamínků. Ty největší mají v průměru i šest metrů. V létě jsou tyhle hluboké tůně velkým lákadlem ke koupání. Nicméně kameny v nich jsou opravdu hladké a i díky velkému proudu hrozí nebezpečí utonutí. Díky velmi dobré přístupnosti po asfaltové silnici přímo z Harrachova patří tohle místo k nejnavštěvovanějším v Krkonoších.

Zpět do Harrachova

Zpět do Harrachova se můžete vydat kolem výletní restaurace po již zmíněné silnici. Případně se můžete kousíček vrátit a vydat se po druhém břehu řeky Liščí naučnou stezkou. Ušetříte si tak kus cesty po asfaltu.

Cestou budete míjet zajímavou lesnicko-mysliveckou expozici Šindelka. Pokud Vám zbývá čas, určitě stojí za návštěvu. Jedná o místo, kde se dříve vyráběly šindele, proto Šindelka. Nyní je věnována lesnictví a myslivosti v Krkonoších. Atraktivní je především přezimovací obůrka, kde si můžete prohlédnout 32 vycpaných zvířat. V kinosále pak můžete shlédnout několik filmů se záběry Krkonošských lesů a horských masivů.

Od Šindelky je to už jen pár desítek metrů k autobusovému nádraží.



autor:
datum vydání:
21. července 2023


Diskuze k článku „Procházka kolem Harrachova – přes Čertovu horu a Rýžoviště k Mumlavskému vodopádu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!