Rozkvétající příroda přináší tradiční otázku: Jaký je rozdíl mezi bledulí a sněženkou?

autor: Petr Kadlík
Máte radost z krásných malých bílých květů, které se už objevují ve volné přírodě? Pokud si ale nejste jisti, zda to jsou sněženky nebo bledule, tak vám s tím pomůžeme. Nejste totiž sami, kdo si tyto tradiční posly jara plete a má problém rozeznat bleduli jarní od sněženky předjarní.


Jak o sebe rozeznat bleduli a sněženku?

Bledule jarní (Leucojum vernum) a sněženka předjarní (Galanthus nivalis) jsou dvě jarní květiny, které se lidem často pletou. I když obě květiny patří do stejné čeledě amarylkovitých (Amaryllidaceae), tak mají odlišnou morfologii i životní prostředí a není problém je od sebe bezpečně rozpoznat.

Bledule jarní je vyšší než sněženka předjarní, dorůstá do výšky 10–25 cm. Na vrcholu stonku je zpravidla 2-7 květů. Okvětí se skládá z 6 okvětních lístků ve 2 téměř stejných kruzích, které dohromady vytváří zvonkovitý tvar okvětí. Lísky jsou zakončené žlutou tečkou. Bledule se vyskytují hlavně ve vlhkých listnatých lesích, případně na vlhkých loukách.

Sněženka předjarní je menší než bledule jarní, dorůstá výšky 5–15 cm. Má velmi malé bílé samostatné květy s tupým hrotem, každý s 6 lístky uspořádanými ve 2 kruzích. Vnější okvětní lístky jsou delší a bílé, vnitřní jsou také bílé, ale kratší, vrcholu vykrojené a se zelenou skvrnou. Jak už napovídá sám název, tak sněženky rozkvétají dřív než bledule.

Ve světě roste několik různých druhů sněženek, ale v ČR jen sněženka předjarní (Galanthus nivalis). Přirozeně se vyskytuje hlavně v listnatých lesích, ale díky lidskému přesazování a zplaňování se dá najít téměř všude.

Traduje se, že bledule jsou chráněné, ale sněženky si můžete klidně v přírodě natrhat a dát třeba doma do vázy. Dnes už jsou ale chráněné oba druhy a za jejich utrhnutí vám hrozí pokuta v řadech tisíců korun! Takže pokud si chcete sněženkami či bledulkami vyzdobit byt či zahrádku, musíte si je řádně koupit a vypěstovat sami.

Obě květiny jsou jedovaté, což platí především pro bleduli. Nicméně v malých a kontrolovaných dávkách mají léčivé účinky. Bledule má diuretické, antispasmodické a projímavé účinky, takže je obecně užitečná při léčbě různých zdravotních problémů, jako jsou bolesti hlavy, křeče, průjem a žaludeční potíže.

Sněženka předjarní má antiseptické, protizánětlivé a diuretické účinky, což ji činí užitečnou při léčbě různých zdravotních problémů, jako jsou bolesti břicha, močopudná onemocnění, zánět močových cest a další. S ohledem na jejich jedovatost ale rozhodně není dobrý nápad „léčit“ se s jejich pomocí v domácích podmínkách a bez dohledu lékaře!

Problém s rozlišováním bledulí a sněženek v zahraničí

Pokud myslíte, že jste sami kdo má s rozeznáváním sněženek od bledulí problém, tak se mýlíte. Přestože jsou bledule původně evropský druh, tak je dnes díky jejich oblíbenosti můžete stejně jako sněženky najít téměř po celém světě.

Českým školákům se v hodinách prvouky, přírodovědy a přírodopisu pletou jen dvě podobné rostliny, každá ale s jiným názvem. V anglicky hovořících zemích to mají tamní školáci o hodně těžší, protože obě rostliny mají i velmi podobná anglická jména. Sněženkám se anglicky říká snowdrops a bledulím pro změnu snowflakes.

A nepleťte si mezi sebou dvě malé a na jaře rostoucí rostliny s bílými květy, z nichž jedna se jmenuje „sněhová kapka“ a druhá „sněhová vločka“...


Zdroje: Wikipedia, odborná literatura



témata článku:
autor:
datum vydání:
16. března 2023


Diskuze k článku „Rozkvétající příroda přináší tradiční otázku: Jaký je rozdíl mezi bledulí a sněženkou?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!