Šimpanzi „vypijí“ jedno pivo denně

autor: Lenka Kadlíková
Jak ukázala pozorování přímo v pralese, šimpanzi milují přezrálé, přirozeně fermentované ovoce plné ethanolu. Denně ho spořádají tolik, že to odpovídá dvanáctistupňovému ležáku. Může to souviset se zálibou v alkoholu u lidí?


Ovoce, které šimpanzi snědí během dne, obsahuje stejně alkoholu jako dvanáctistupňový ležák

Vědci pozorovali šimpanze v pralesích v Ugandě a Pobřeží slonoviny. Posbírali nejběžněji šimpanzi konzumované ovoce a změřili obsah ethanolu. Z pozorování pak přibližně určili množství ovoce, které šimpanzi snědí, a vyšla jim tahle čísla. Přesněji, 4,5 kila ovoce, které snědí, obsahuje asi 14g ethanolu. To přibližně odpovídá množství alkoholu, které je v jednom půllitru dvanáctky světlého ležáku. Šimpanzi žijící ve volné přírodě váží v průměru 30 – 60kg to znamená, že váží méně než běžná dospělá lidská populace. Alkohol by tedy na ně měl účinkovat více. Opilé šimpanze však vědci nepozorovali.

Již před lety vyšel článek, který ukazuje šimpanze hodující na míze obsahující ethanol, kterou tamní lidé čerpají z palem. Mízu lidé shromažďují v plastových nádobách, do kterých šimpanzi namáčejí listy a takto mízu konzumují.

Co to říká o člověku a jeho oblibě v alkoholu?

První zmínky o řízené fermentaci ovoce pochází už z období před 9 000 až 13 000 lety z Číny a Blízkého východu. Výše uvedený průzkum ovšem ukazuje, že obliba alkoholu u člověka může být mnohem hlubší.

I naši předci totiž byli plodožraví a měli oblibu ve zralém ovoci. Alkohol, v tomto případě ethanol, u nich, stejně jako u šimpanzů, může podle vědců být čichovým a chuťovým indikátorem toho, že ovoce obsahuje hodně cukrů, které jsou pro ně zásadní složkou stravy.

Ethanol je primárním produktem anaerobního katabolismu cukrů mikroby - typicky kvasinkami. Lidštěji řečeno, ethanol je produktem procesu, při kterém dojde k rozkladu složitějších molekul na jednodušší látky a energii. To vše bez přístupu kyslíku. Do stejného řádu kvasinek patří mimochodem i pivovarské kvasnice. Je to jeden ze způsobů jak rostliny lákají zvířata, která jim pomohou rozšířit semena. Tyto procesy probíhají již 100 milionů let.

To, že současná obliba alkoholu u lidí není záležitostí posledních tisíců let, ale souvisí s evolucí od prvních hominidů naznačuje i objev molekulární adaptace enzymu, která výrazně zvýšila metabolismus etanolu u společného předka afrických lidoopů.

Tyto studie také naznačují, že pití alkoholu nemusí být jen doménou lidí.

Souvisí sdílení fermentovaného ovoce mezi šimpanzi s pocitem štěstí jako u alkoholových dýchánků u člověka?

To je aktuálně předmětem zkoumání. Nedávno vyšla studie v časopise Current biology s videem jak šimpanzi sedí kolem velkého plodu fermentovaného chlebovníku a společně jej sdílejí. Vědci zde uvádějí, že pozorovali i samici, která si vybrala záměrně menší, ale zralejší – fermentovanější kus chlebovníku.

Položili si otázku: „Mají z takovéhoto chování šimpanzi stejné výhody jako lidé?“ U lidí se ví, že alkohol obecně zvyšuje množství dopaminu, hormonu štěstí, a pomáhá udržovat sociální vazby. Ovšem vypadá to, že šimpanzi se pravděpodobně chlebovníkem neopií, protože to nezvýší jejich šance na přežití.

Science.org - Ethanol ingestion via frugivory in wild chimpanzees
Cell.com - Wild chimpanzees share fermented fruits
Royalsocietypublishing.org - Tools to tipple: ethanol ingestion by wild chimpanzees using leaf-sponges



témata článku:
autor:
datum vydání:
18. září 2025


Diskuze k článku „Šimpanzi „vypijí“ jedno pivo denně“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!