Užovka, zmije nebo slepýš?

autor: Lenka Kadlíková
Bojíte se hadů? Potřebujete zjistit, kdo vás to navštívil na vaší zahradě? V České republice máme výhodu, že tu máme jen pět druhů hadů a jednu hadovi se podobající ještěrku. Pojďme se na ně podívat z blízka, ať víte, že to na co koukáte nejspíš není zmije. I když ani ta není nebezpečná pro dospělého člověka.


Hadům nepadá ocásek a nemrkají, aneb ne vše co vypadá jako had, je had

Je to spíš jednolitě hnědé až šedivé, mrklo to na vás a když jste se to pokusili chytnout, zůstal vám v ruce kus ocásku? Tak jste právě vyhnali slepýše. Kvůli tomuto a dalším odlišnostem, slepýš, nemůže patřit mezi hady. Jedná se o ještěrku, která má zakrnělé nohy. Proto vypadá jako had. Nenajdete ho vyhřívat se v parném létě v poledne na kameni jako zmiji či některé užovky. Objeví se spíš večer nebo po dešti. Jako správná ještěrka, má totiž rád vlhko. Někteří jedinci mohou být i tmavě pruhovaní.

Poměrně nedávno bylo zjištěno, že se v ČR vyskytují dva druhy slepýšů. Slepýš křehký a slepýš východní, který byl dříve řazen jako poddruh slepýše křehkého. Nicméně výzkum ukázal, že jdeo dva odlišné druhy. S určení, zda jde o slepýše křehkého či východního necháme na odbornících. Jejich určení totiž není úplně jednoduché. Pro nás je pro účely tohoto článku důležité, že jsou to ještěrky a pro laika jsou oba podstatě stejní. Na většině území ČR se setkáte se slepýšem křehkým.

Je naprosto neškodný. Nesplete si ho ani s užovkou ani černou zmijí. Nemá tak ostrý tvar hlavy jako zmije a nenajdete na něm ani náznak klikaté kresby. Na první pohled jiná je i struktura kůže. Slepýš má raději spíše zatažené vlhčí počasí, kdy je zmije naopak někde zalezlá. Většinou má podstatě jednolitou barvu, takže ani o užovce nemůže být řeč, maximálně může připomínat užovku stromovou, ta je ale vzácná, takže pravděpodobnost je malá. Užovka stromová má většinou světlejší břicho než zbytek těla, na rozdíl od slepýše.

Zmije - jediný český, pro člověka jedovatý had

V ČR žije pouze 5 druhů hadů, z toho jedna zmije. Zmije obecná, která je známá pověstnou klikaticí na zádech. Má sice silný jed, nicméně je tak malá, že ho nemá dost na to, aby dokázala ohrozit zdravého dospělého člověka. Problém může nastat u alergiků či jinak nemocných lidí a malých dětí. Zmije nikdy neútočí na člověka či velké zvíře bez důvodu. Kousne pouze nechtěně ve chvíli, kdy se lekne – někdo na ní šlápne či na ni šáhne. Nekousne záměrně, protože z toho nic nemá. Pokud vypustíte děti na hřiště s největší pravděpodobností ji spatříte spíš jak mizí někde v houští, protože ucítí otřesy od dětského běhu i chůze a raději se zdekuje do úkrytu, než aby riskovala, že na ní například někdo z dětí šlápne. To platí i pro užovky. Dává přednost slunným, ale vlhkým stanovištím. V ČR na ní narazíte ve vyšších nadmořských výškách. cca od 600m. V závislosti na podmínkách, se může ale ukázat i jinde.

S větší pravděpodobností ale narazíte na užovku. S tou si zmiji můžete teoreticky splést. Můžete vidět téměř černou zmiji, která žije především v horských oblastech a nemá zdaleka tak nápadnou klikatici. Naopak užovka hladká může mít kresbu podobnou známé klikatici. Zmije je vzácnější.

Užovky

Bezpečně ji poznáte podle kulaté zřítelnice, zmije má úzké svislé čárky. Rozšířenou informací je, že užovky mají kulatou hlavu, kdežto zmije trojúhelníkovitou. Podle Petra Velenského, kurátora plazů z pražské ZOO, však některé užovky dokáží rozšířit hlavu tak, že připomínají zmiji.

Například užovka hladká . Hladká proto, že má hladké ošupení , nemá středem vedoucí hranu na šupinách. Jako jediná z našich užovek rodí živá mláďata. Je vejcoživorodá. Mláďata se líhnou ještě v těle matky, těsně před porodem. Právě užovka hladká je obecně zmiji nejvíce podobná. Má raději ale sušší místa. Může mít opravdu podobnou kresbu. Její skvrny se mohou slít tak, že mohu připomínat pověstnou klikatici. Když se podíváte na hlavu, užovka hladká na ní mívá nápadnou trojúhelníkovou kresbu. Zmije tam mívá písmeno V.

Pokud uvidíte „zmiji“ u vody, nejspíš to nebude zmije ale užovka podplamatá, která tu loví ryby. Má na sobě podobné skvrny "plama" jako užovka hladká. Má je však i dole. Proto podplamatá. Najdeme ji především večer a v noci u říček a potoků.

Ve vlhkém listnatém lese na několika málo místech v ČR můžete narazit na, u nás vzácnou, užovku stromovou. Poznáte ji podle nápadně světlejšího břicha a většinou jednolitějšího zbarvení s drobnými skvrnkami. Může na vás vykouknout i někde ze stromu či křoví, tam to má totiž ráda. Mláďata mívají za hlavou bílé půlměsíčky. Někdy je tedy možné ji naměnit s užovkou obojkovou.

Naopak nejznámější a nejrozšířenější je u nás užovka obojková. To je ten šedivý had se žlutými půlměsíci na hlavě. Preferuje život u vody.

Takže malé opáčko

1 – slepýš křehký - není had, má spíše jednolitou barvu a má raději spíš vlhko, takže se objevuje po dešti.
2 – zmije obecná - má klikatici a úzkou zřítelnici, ostřejší tvar hlavy, na temeni tmavé písmeno V
3 – užovka hladká - nejpodobnější zmiji, nemá klikatici, ale skvrny mohou splynout tak, že ji připomínají. Zřítelnice kulatá, na hlavě černá troúhelníkovitá skvrna
4 – užovka podplamatá - žije u vody, tam na zmiji nejspíš nenarazíte
5 – užovka stromová – výrazně světlejší břicho než zbytek těla, můžete ji objevit na stromě či keři
6 – užovka obojková – šedá se žlutými půlměsící na hlavě

cs.wikipedia.org
Příroda České republiky - Karel Hudec, Jiří Kolibáč, Zdeněk Laštůvka, Milan Peňáz a kol. Academia, 978-80-2001569-3



témata článku:
autor:
datum vydání:
29. května 2023


Diskuze k článku „Užovka, zmije nebo slepýš?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!