Vlci v Česku – nově i v Krkonoších

autor: Lenka Kadlíková
V posledních letech se začíná ve větší míře vracet do českých, zejména pohraničních lesů, vlk. Proč je to skvělá zpráva? Proč se ho nemusíme bát? Jak se zachovat, když se objeví v naší blízkosti? Kam nahlásit pozorování vlka? To se dozvíte v článku.


Vlk jako lesní hospodář

Vlk jako vrcholový predátor přirozeně pomáhá regulaci především vysoké zvěře, která je v lesích přemnožená a působí velké škody na porostech. Vlk tak velmi pomůže myslivcům, kteří právě šelmy v lesích nahrazují.

Kde se vzal u nás vlk?

Vlk se v Čechách začal opět ve větší míře vyskytovat po zhruba 100 letech . Z jiných evropských zemí víme, že i v tak hustě obydlených lokalitách jaké jsou v Evropě vlk a jiné velké šelmy mohou existovat společně s člověkem. Vlk k nám přichází zejména ze Slovenska do Beskyd a Bílých Karpat. Druhá populace se rozšířila ze severovýchodního a západního Polska do oblasti německé Lužice, odsud pak k nám.

Rodinný typ

Vlci většinou žijí ve smečkách, které tvoří rodiče a zpravidla dvě generace vlčat. Vlk je tedy rodinný typ. Mladí vlci opouští smečku ve věku 1 – 2 roky. Při hledání nového působiště a partnera ujdou i stovky kilometrů.

Co dělat při setkání s vlkem - NEKRMIT

Setkat se tedy můžete jak se smečkou, tak i s těmito mladými vlky. Ti nebývají tak plaší. Spíš jsou zvědaví a zkoumají jestli jim od vás hrozí nebezpečí. Při setkání nechte vlkům únikovou cestu. Zaplašit je můžete tlesknutím nebo hlasitým promluvením či zpěvem. To že vlk není plachý neznamená automaticky vzteklinu . Vlka není třeba se obávat, útoky na člověka jsou velmi vzácné .

Na druhou stranu vlk není krotké ochočené zvíře ale vrcholový predátor je třeba k němu tak přistupovat. Hlavně vlky nekrmit . Nechceme přeci aby za námi vlci chodili až domů, hrabali se nám v popelnicích a decimovali domácí chovy. Přesně to by se totiž stalo, kdybychom si je navykli na snadno dostupnou potravu od lidí. Jo a do lokalit s potvrzeným výskytem vlků se psy pouze na vodítku . Vlk na psa bude koukat jako na konkurenta ve svém teritoriu.

Ještě jednou:
• NElákat vlka k sobě
• NEkrmit ho
• pomalu se vzdalovat couváním
• zaplašit ho hlukem (tleskání, křičení…)
• něco po něm hodit
• informovat vědce na stopy@selmy.cz

Kde se s vlkem můžu potkat?

Jak jsem již psala, jedná se zejména o pohraniční lokality v Beskydech, Bílých Karpatech, západní pohraniční hory, Šumava, ale také Broumovsko, Jizerské hory a nejnověji i Krkonoše. Mimo pohraničí je najdeme v Máchově kraji a na Vysočině. Pokud se s vlkem potkáte vědci budou rádi za nahlášení pozorování. Stačí napsat na stopy@selmy.cz.

Rovnováhu mezi vlky a lidmi hledá evropský projekt LIFE WILD WOLF

Tento projekt má za cíl vymyslet, otestovat a doporučit jednotné postupy ke zvládání konfliktů mezi vlky a lidmi. Široký mezinárodní tým umožní analýzu velkého počtu případů, sdílení zkušeností a osvědčených postupů. V české republice projekt koordinuje tým Mgr. Miroslava Kutala s Mendelovy univerzity v Brně. Tým Mendelovy univerzity v Brně, má dlouholeté zkušenosti s monitorováním, managementem a ochranou vlků v ČR. „Přímá setkání vlků a lidí navzdory stoupajícímu počtu zůstávají relativně vzácná, ale je důležité všechny případy sledovat a popsat. Není žádoucí, aby vlci pozbyli své funkční ekologické role tím, že získají přílišnou důvěru k lidskému prostředí. A právě tomu by měl náš projekt předcházet,“ doplnil Kutal.

Zdroje:
mendelu.cz
www.selmy.cz
mapa.selmy.cz
www.navrtvlku.cz
www.krnap.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
14. dubna 2023


Diskuze k článku „Vlci v Česku – nově i v Krkonoších“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru