Zázračné plody růže šípkové: jak šípek sbírat, sušit a recepty na jeho zpracování

autor: Lenka Kadlíková
Lidé dnes utrácí peníze za nejrůznější „zdravé produkty“ a přitom si neuvědomují, že se řada z nich vyrábí z něčeho, co zdarma a bez povšimnutí roste kolem jejich cesty k domovu. Pojďte si s námi vyzkoušet, jak mohou šípky, tedy plody růže šípkové (Rosa canina), zadarmo pomoci i vám.


Co je šípek?

Šípek zná snad každý a není tedy nutné jej dlouze představovat. Tento článek se zaměřuje hlavně na jeho blahodárné účinky na lidské zdraví.

Pokud však prahnete po podrobnějších informacích typu jak šípek vypadá nebo kde roste, tak vám doporučuji náš starší lexikonový článek o růži šípkové (Rosa canina), kde se o něm můžete dozvědět řadu odborných informací.

Šípek se u nás průmyslově nepěstuje, jeho spotřebu bohatě pokryjí volně v přírodě rostoucí rostliny růže šípkové. Jedná se o nenáročný skromný keř, který najdete skoro u každé polní cesty.

Ale běda tomu, kdo by si chtěl šípek přinést do své zahrady a nehlídal ho. Zanedlouho totiž dokáže zaplevelit celou zahradu.

Způsob sběru šípku

Ideální čas na sběr šípku je září a říjen. Nejlepší je vyrazit za suchého a slunného počasí, protože v té době můžete předpokládat nejvyšší obsah vitamínu C. Sbírejte tvrdé červené nebo oranžové šípky, vyhněte se přezrálým.

Jak sušit šípek

Když si natrhané šípky přinesete domů, tak je nejlepší usušte je umělým teplem do teploty 60° Celsia. Při vyšší teplotě sušení totiž šípky rychle ztrácejí vitamín C. Dobře usušené šípky mají oranžovou až tmavohnědou barvu, nakysle sladkou a svíravou chuť a slabou ovocnou vůni.

Šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici maximálně jeden rok. Šípky přešlé prvními mrazíky k sušení již nepoužívejte. Dají se ale dobře použít na marmelády a sirupy.

Použití šípku

Šípek se používá pro své blahodárné účinky na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, užívá se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, ledvinových a žlučový kamenech nebo při blokování tekutin v těle.

Nejvíce se však šípek využívá jako prostředek ke zvýšení odolnosti organismu na lokální a celkové infekce a proti intoxikaci. Je významným zdrojem vitamínu C zejména pro zimní období. V lidovém léčitelství se používá například i při silné menstruaci či hemeroidech. Asi nejrozšířenějším využitím je čaj.


Účinné látky šípku

Plody růže šípkové obsahují třísloviny (2-3 %), invertní cukr (10-14 %), sacharózu (2,5 %), pektin (11 %), kyselinu citronovou a jablečnou, stopy vanilinu, silice, flavonoidy, kyselinu nikotinovou, vitamín C (0,5 %), vitamíny B, vitamín K, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík aj.

Osvědčené šípkové recepty

Šípkový čaj z drcených šípků
Suroviny: 2 čajové lžičky šípků na 250ml vody
Příprava: Připravujeme z drcených šípků, které deset minut povaříme. Na dvě čajové lžičky drcených šípků dejte 250ml vody. Důležité je před vypitím použít plátěný nebo papírový filtr na odfiltrování jemných chloupků.

Šípkový čaj z celých šípků
Suroviny: Hrst sušených šípků na 2l vody
Příprava: Šípky namočíme přes noc do vody a ráno ohřejeme k varu a servírujeme. Tento čaj je nejkvalitnější. Je možné ho udělat ze stejných šípků i druhý a třetí nálev. Druhý kvalitou odpovídá čaji z drcených šípků, třetí už není tak dobrý. Dá se ale dochutit třeba citrónem.

Šípkový likér s žitnou
Suroviny: 1l šípků,500g cukru, 3 litry žitné Příprava: 1l šípků a 0,5 kg cukru se 8 dní louhuje ve 3 l žitné. Pije se pak 1 sklenka denně před jídlem. -

Šípkový likér s pomerančem
Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ pomeranče, 1,5 l vodky, kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)
Příprava: Šípky očistíme od stopek a okvětí, vložíme do alkoholu a necháme louhovat 10 dní. Potom scedíme, přidáme cukrový sirup, promícháme a scedíme do lahví.

Šípkový likér s kořením
Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ citronu a z ½ pomeranče, 1,5 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)
Příprava: Očištěné šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu a pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě, nejlépe na okně na slunci. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví a necháme ještě několik dní odležet v chladnu.

Šípkové víno I.
Suroviny: 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru
Příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do 5ti litrové lahve. Svaříme cukr s vodou (asi 5 minut), necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky. Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme, ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

Šípkové víno II.
Suroviny: 400 g sušených šípků, 3 l vroucí vody, 200 g cukru, ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky Malaga, cukerný roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody
Příprava: Na šípky nasypeme cukr, zalijeme vařící vodou a přidáme živnou sůl. Necháme vychladnout a přidáme kvasinky a ⅓ cukerného roztoku. Necháme kvasit a vždy po 5ti dnech přidáme další ⅓ cukerného roztoku. Vždy promícháme. Po skončení kvašení víno 2x přetočíme, necháme ustát a stáčíme do lahví.

Šípkovo-jablečná marmeláda
Suroviny: 1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g jablečného pyré, 5 g kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice
Příprava: Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a kyselinu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80° C.

Šípková marmeláda
Příprava: Čerstvé plody omyjeme studenou vodou, odstraníme zbytky kališních lístků a stonky. Plody rozřízneme a odstraníme všechna semena. Tyto slupky pak vaříme v malém množství vody asi 15 minut, poté směs procedíme. Získaný šípkový protlak necháme vychladnout, poté ho smícháme s želírovacím cukrem a znovu asi 5 minut povaříme. Nakonec marmeládu plníme do sklenic a dobře uzavřeme. Na 1 kg šípků potřebujeme 1 kg želírovacího cukru.

Šípkový sirup
Suroviny: Čerstvé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr
Příprava: Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát půl hodiny, pak přivedeme k varu. Povaříme, necháme vychladnout, přecedíme a do 1 litru čisté šťávy přidáme ½ kg cukru. Cukr necháme rozpustit a můžeme užívat.

Šípkový kompot
Suroviny: 500 g šípků, ½ l vody, 300 g cukru
Příprava: Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Zcezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme 15 minut při 75° C.


Tak dobrou chuť a ať vám šípky pomohou zlepšit vaše zdraví!


zdroje: Herbář léčivých rostlin, díl 4. (autoři J. Janča, J.A.Zentrich), Recepty.Centrum.cz, SpektrumZdravi.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
12. října 2022


Diskuze k článku „Zázračné plody růže šípkové: jak šípek sbírat, sušit a recepty na jeho zpracování“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!