Houbařská sezóna je v plném proudu. „Houby rostou“, hlásí mykologové

autor: Mgr. Jana Hájková
Letošní houbařská sezóna se konečně přihlásila o slovo. Dlouhodobá vedra či velmi teplé počasí, které u nás panuje po celé prázdniny střídají kratší doby ochlazení doprovázené srážkami, které dostatečně připravili půdu pro růst hub. Kde a které druhy hub aktuálně rostou se dozvíte v dnešním článku.


Regionální výkyvy

Česká mykologická společnost hlásí, že houby rostou. Podle internetových diskuzí prý stačí zajít do lesa a s prázdnýma rukama se rozhodně vracet nebudete. „Houby rostou spíš ve středních a vyšších polohách. Zejména v příhraničních lesích. Významný růst hub je možné zaznamenat na některých místech Šumavy.“ (zdroj: 1) Také houbaři z Beskyd či Krušných hor hlásí plné košíky. Bídně je na tom například Středočeský kraj, kde typicky letní houby teprve spíše začínají pozvolna růst.

Hodně samozřejmě záleží na lokálních úhrnech dešťových srážek, protože po celé České republice jsou roztroušena místa, kterým se vodní příděl prozatím stále vyhýbá. To se týká hlavně níže položených a tím pádem i teplejších míst. Takovýto les poznáte nejsnáze podle toho, že se vám doslova bude prášit pod nohama.

Naštěstí se nevyplnila pranostika spadající na svatou Annu a rána nejsou prozatím především díky noční oblačnosti nikterak výrazně chladnější. I toto růstu hub svědčí.

Rozmanitost lesních hub

Mezi houby, kterým nyní napomohly vydatné deště patří především hřibovité. K těm patří například hřib dubový, kovář nebo hřib žlutomasý či smrkový. K možné záměně může dojít s hřibem žlučníkem, lidově zvaným hořčákem, který zkazí jakékoliv jídlo. Tato houba má sice velmi nepříjemnou výrazně hořkou chuť, které se nelze zbavit žádnou kuchyňskou úpravou, neřadí se však mezi houby jedovaté. Hořčák vytlačuje z původních stanovišť jedlé houby především v místech, která houbaři často navštěvují. Kromě hřibů žlutomasých, označovaných jako babky, nejsou houby z čeledi hřibovitých povětšinou napadeny larvami hmyzu. Rostou i křemenáče, březový a osikový, ale spíše v podhorských oblastech. V lesích můžeme také narazit na lišku obecnou, jež se výborně hodí k přípravě omáček, ka naložení do octa nebo na sušení. Pozor ale na její horší stravitelnost, jež může činit problémy dětem nebo starším lidem.

Rostou také samozřejmě muchomůrky. S těmi se můžeme setkat takřka během celé hlavní houbařské sezóny. Momentálně v lese nacházíme jedlou a velmi chutnou muchomůrku růžovku alias houbaři oblíbený masák. Pozor ale na záměnu této houby s jedovatou muchomůrkou panterovou nebo s jedlou muchomůrkou šedivkou.

Na kyselejších půdách se teď méně často objevuje také ryzec kafrový. Holubinky rostou jedlé (holubinka nazelenalá nebo tečkovaná) i nejedlé (holubinka smrdutá). K méně známým druhům mezi houbaři patří pavučinec červenošupinný. Jedná se o nejedlou houbu. Daří se také pečárce ovčí a lesní alias žampionům, které se hojně vyskytuje i mimo lesní prosty. Mykologové varují před růstem jedovaté čechratky podvinuté.

Zdroje informací:

1) www.myko.cz
2) www.nahoubach.cz



autor:
datum vydání:
15. srpna 2014


Diskuze k článku „Houbařská sezóna je v plném proudu. „Houby rostou“, hlásí mykologové“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!