Co vám zaručí, že kupujete potraviny v BIO kvalitě? (PR)

autor: Hyperia s.r.o.
Produkty z ekologického zemědělství si naštěstí získávají stále více koncových zákazníků. Díky tomu roste počet BIO farem a zemědělských podniků, které pěstují rostliny v BIO režimu a chovají zvířata podle zásad vyžadovaných pro BIO živočišnou produkci.

Výsledky své práce dodávají už nejen do prodejen zdravé výživy, ale také do běžných supermarketů. Už mnohokrát jste se o jejich nabídce mohli přesvědčit třeba v akčním letáku Penny nebo v Lidl letáku, kde biopotraviny a jiné takto označené produkty nabízejí čím dál tím častěji. Jak se ale přesvědčit o tom, že nabízené zboží je opravdu BIO?

BIO není všechno, co nese označení spojené s přírodou

Do názvosloví na obalech produktů, které v nás budí dojem, že by měly spadat do BIO kategorie, se často zapletou i slovíčka, která mylně naznačují, že se jedná o biopotravinu. Rádi si kupujeme to, co bylo „vyprodukováno v ekologickém zemědělství“ nebo to, co je „přírodní“ či „natur“ výrobek, případně nám stačí tvrzení, že jde prostě o zboží z farmářského trhu.

Ale tady pozor, nepodléhejme klamnému dojmu. BIO je totiž jen to, co je opravdu označeno jako BIO. Jiné označení totiž vůbec nemusí znamenat, že to, co si do košíku dáváte a platíte za to nemalé peníze, je skutečně BIO.

Nové pojmy typu „vyprodukováno v ekologickém zemědělství“, „přírodní produkt“, „nature product“ nebo „farmářský výrobek“ se naším trhem šíří jako lavina a uvádějí nás v jeden z nejdokonaleji vymyšlených omylů současného potravinářství. Přestaňme se spoléhat na klamné zdání a pojďme se podívat, podle čeho poznat skutečné biopotraviny.


BIO na první pohled

Jak samotná Česká republika, tak Evropská unie nám dávají možnost poznat biopotraviny a jiné bio produkty na první pohled. Čím?

Od roku 2010 musejí mít na svém obalu povinně umístěné evropské logo v podobě zelené základny a na něm list z bílých hvězdiček.

Ty potraviny, které byly vypěstovány nebo z velké části zpracovány v České republice, mají k logu z hvězdiček ještě i české logo, které nese název biozebra.

Každá potravina, která je označena evropským nebo oběma logy, musí být na obalu zároveň opatřena kódem organizace, která u tohoto výrobce provedla kontrolu. Kódy jsou tyto:

• Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: ÚKZÚZ
• KEZ, o.p.s., kód na obalu: CZ-BIO-001
• ABCert AG, organizační složka, kód na obalu: CZ-BIO-002
• BIOKONT CZ, kód na obalu: CZ-BIO-003

No a díky kódu si můžeme na stránkách certifikovaných kontrolních organizací dohledat, jestli výrobek opravdu prošel kontrolou bio kvality. Všechny české, moravské a slezské ekologické podnikatele a jejich bio produkty si navíc můžete ověřit v takzvaném Registru ekologických podnikatelů, který najdete na webové adrese www.eagri.cz/rep. Navíc ještě musí být spolu s kódem kontrolní organizace uvedeno, zda jsou suroviny použité pro výrobu pocházejí z EU nebo z třetích zemí.

Co je vlastně na BIO tak speciálního?

Potraviny nesoucí označení bio musejí splňovat poměrně přísná kritéria stanovená zákonem, která zaručují produktům nejvyšší ekologickou kvalitu. Proto směle můžeme považovat biopotraviny za ty nejkvalitnější a nejbezpečnější potraviny na našem trhu.

V případě biopotravin už jsme si také zvykli, že jsou výrazně dražší než zbytek potravinářského sortimentu, což mnoho lidí od jejich nákupu odrazuje. Jejich pohled na věc by se však mohl změnit poté, co zjistí, jaké rozdíly jsou ve výsledném složení bio zeleniny, masa i ovoce v porovnání s produkty standardního průmyslového zemědělství.

BIO, to je poctivá práce

Je navíc nutné si uvědomit, že u bioproduktů platíme za náročnější způsob zpracování potravin, a tím také podporujeme poctivou práci. Zakladatel první české společnosti s biopotravinami PRO-BIO a průkopník ekologického zemědělství Martin Hutař k BIO cenám a způsobu produkce dodává:

„Rádi bychom, aby si zákazníci v obchodě před regálem s biopotraviny uvědomili, že pěstujeme původní plodiny, které nebyly šlechtěny na vysoké výnosy. Půda není dopována chemikáliemi a rostliny ani zvířata nejsou uměle nuceny k maximálním výkonům. Ekozemědělec nebojuje s pleveli ani škůdci, jen je přirozeně reguluje, což může mít vliv na výnos. Místo chemie využíváme mechanizace a ruční práce, kterou je potřeba zaplatit. Biopotraviny se také s ohledem na čerstvost vyrábějí v menších objemech než klasické potraviny, což zvyšuje náklady na jednotku produkce. To vše a ještě mnohem víc je potřeba vidět za cenovkou biopotravin“.



autor:
Hyperia s.r.o.

datum vydání:
22. února 2019


Diskuze k článku „Co vám zaručí, že kupujete potraviny v BIO kvalitě? (PR)“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!