Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Labuť velká - Cygnus olor

autor: Lenka Kadlíková
Tento, asi každému, známý, krásný pták patří díky své délce, hmotnosti i rozpětí křídel k největším létajícím ptákům vůbec.

třídaptáci - Aves
řádvrubozobí - Anseriformes
čeleďkachnovití - Anatidae
rodlabuť - Cygnus
druhlabuť velká- Cygnus olor

Vzhled

U nás hojně se vyskytující labuť velkou asi znáte každý. Tohoto velkého bílého ptáka s oranžově zbarveným zobákem totiž na rybníku či jiné stojaté vodě nejze přehlédnout. Od jiných druhů labutí ji lze poznat podle černého výrůstku na zobáku. Za letu má labuť protažený svůj dlouhý krk a její letky vydávají chrakteristický švistot. Na souši se pohybuje díky daleko posazeným nohám dosti neobratně a pomalu.

Její krása a majestátní chování učarovali lidem již v dávné minulosti. Často se chovala a chová na parkových a zahradních rybnících.

Rozšíření

Právě její chov byl základním impulzem k tomu aby se rozšířila po celém světě. S úspěchem se ji podařilo vysadit i v jižní Africe, na Novém Zélandu, v Autrálii i v Americe. Labutě můžeme vidět především na stojatých a mírně tekoucích vodách v přírodě i v centrech měst, kam se vydává za potravou.

Způsob života a potrava

V období hnízdění žijí labutě většinou pouze v párech. Mimo hnízdní období se slétají do hejn. Naše labutě mívají většinou po celý život jednoho partnera. Jako většina vrubozobých, se lebutě živí rostlinnou potravou. Napůl ochočení ptáci ve městech nepohrdnou ani pečivem, mělo by však být alespoň dva dny staré. Čerstvé, měkké pečivo by jim mohlo způsobit zažívací potíže. Toto neplatí pouze pro labutě, ale pro všechny vrubozobé ptáky, kterí se dají v zimě na rybnících či řekách vidět. Právě toto dokrmování je další příčinou, toho, že se labutím v současné době daří.

Rozmnožování

Svá hnízda si staví ve vysokých porostech vegetace v okolí rybníků. Koncem března nebo v dubnu snese samice 4 až 8 vajec. Po dobu, kterou samice stráví sezením na vejcích samec shání potravu. Mláďata se líhnou po 35 až 41 dnech. Jsou pokrytá hnědavým chmýřím, již první den opouštějí hnízdo a začínají zkoumat okolí. U rodičů zůstávají do zimy. V období hnízdění je třeba si na labutě dávat pozor. Především samec bývá dosti agresivní, protože hlídá své hnízdní teritorium. Především při procházkách kolem rybníků jejíchž břehy jsou porostlé vysokou trávou a rákosem se může stát, že na Vás zaútočí.

Ochrana

Tento druh u nás není zvlášť legislativně chráněn.

český názevlabuť velká
latinský názevCygnus olor
hlavní znakyVelký bílý pták s dlouhým krkem vyskytující se na stojaté a mírně tekoucí vodě.
hmotnostaž 20kg
způsob životav hejnech, v době hnízdění v páru
rozšíření světEvropa
rozšířenícelá ČR
potravarostliny, pečivo
sezení na vejcíchpouze samice 35 - 41 dní
počet mláďat5 - 8
ochrananení zvlášť legislativně chráněn

zdroje:
Turistický průvodce přírodou (Ute E. Zimmerová, Alfred Handel),
www.rozhlas.cz,
www.rozhlas.cz,
ptaci.webzdarma.cz





autor:
Lenka Kadlíková
email: lenka@priroda.cz
www stránky: http://www.priroda.cz

datum vydání:
30. března 2004


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Labuť velká - Cygnus olor


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: