Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Drozd zpěvný - Turdus philomelos

Drozd zpěvný je menší zpěvný pták, kterého často vídáváme na svých zahradách. Může hnízdit až třikrát za rok a jeho vajíčka jsou poseta tmavými skvrnami. Drozd zpěvný patří mezi ty druhy zvířat, na které má lidská činnost velký vliv.

Drozd zpěvný - klikněte pro zobrazení detailuDrozd zpěvný
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
třída ptáci (Aves)
řád Pěvci (Passeriformes)
čeleď Drozdovití (Turdidae)
rod Drozd zpěvný (Turdus philomelos) (Song Thrush)

Vzhled

Drozda zpěvného na zahradě viděl zřejmě každý z nás. Jde o menšího ptáčka, který má krémově kropenatou hruď a hnědá záda i křídla. Pokud si barvou nebudete jisti, od jiných zpěvných ptáků jej rozeznáte díky drobnému, trošku zahnutému zobáku a narůžovělým nohám. Co se týče zbarvení, u pohlaví nehraje roli, samec i samice jsou hnědí. Drozd váží od 50 do 100 gramů a jeho velikost se pohybuje okolo 20 centimetrů. Drozd zpěvný na hnízdě - klikněte pro zobrazení detailuDrozd zpěvný na hnízdě
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz

Rozšíření

Drozda zpěvného bychom našli v téměř celé Evropě a západní Asii. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že drozd patří mezi stěhovavé ptáky, výjimkou je západní Evropa a Asie, protože zde není třeba migrovat za teplem. Díky kroužkování víme, že drozdi migrují především do severní Afriky a k tomuto velkému stěhování dochází někdy v období měsíce září či října. Návrat spojený s hnízděním začíná na konci března. V celosvětovém měřítku existuje celých 20 000 000 párů drozda zpěvného, například v české republice se odhady párů drozdů pohybují až okolo 800 000. V naší republice je výskyt drozda zpěvného tedy velice stabilní, navíc se vyskytuje celoplošně, všechny státy na tom ovšem nejsou tak dobře jako my. Bylo totiž prokázáno, že výskyt drozda zpěvného, především jeho migrace výrazně ovlivňuje počasí. Pro počasí jsou stále typičtější výkyvy a extrémy, které zapříčiňuje člověk. Například ve Velké Británii za posledních pár let klesl počet drozdů zpěvných o neskutečných 70%.

Způsob života a potrava

Potrava drozdů je poměrně pestrá. Není tajemstvím, že tento zpěvný pták je velmi chytrý a vynalézavý. V místě jeho výskytu často nacházíme takzvané šnečí kovadliny. Drozd si totiž velice rád pochutná i na měkkýších, jejich tvrdé schránky se zbavuje rozbitím o kameny. Nepohrdnou ani žížalou, bezobratlými živočichy nejrůznějšího charakteru, a také ovocem, nejčastěji jablky nebo bezem. Pro drozda zpěvného je přirozeným biotopem les, ovšem najdeme jej také v zahradách, velice často totiž drozd využívá hostinu, kterou my přichystáme po sekání trávníku, sklízení jablek a tak podobně. Drozd je na zahradě slyšet, dává o sobě vědět především ráno a večer. Drozd zpěvný - hnízdo - klikněte pro zobrazení detailuDrozd zpěvný - hnízdo
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz

Drozd zpěvný hnízdí na stromech nebo i v hustých keřích. Jeho hnízda jsou poměrně dost odolná, z vnitřní strany jsou totiž vymazaná hlínou a vnější vrstva je tvořena trávou. Právě drozdí hnízda jsou často nacházena na padlých větvích na podzim, protože vydrží opravdu dlouho. Kromě toho, že díky hlíně je hnízdo pevné, taky odolává dešti a má taky určitou schopnost termoregulace. Samice snáší okolo 4 nebo 5 vajec, která jsou pokrytá tmavými skvrnami. Následujících 10 až 12 dní se o vejce stará samice, dbá na to, aby nevychladla a podobně. Samec se podílí až na samotné výchově mláďat. Drozd zpěvný obvykle hnízdí třikrát za rok, pokud se ovšem vyskytuje v areálu který mu vyhovuje, může hnízdit i víckrát. Průměrná délka života drozda jsou tři roky. Rekordmanem je ovšem drozd zpěvný, který žil neskutečných 10 let a 8 měsíců.

Možnost záměny

Drozda zpěvného je možné zaměnit s kosem, protože se občas stane, že jejich zbarvení se může jevit dost podobně. Je pravdou, že oba tito ptáci jsou příbuzní, drozd je ovšem menší a spodní část těla má zbarvenou světleji. Pokud byste si přesto nebyli jistí, pak si stačí poslechnout zpěv, protože hlas drozda je nezaměnitelný.

český název Drozd zpěvný
latinský název Turdus philomelos
hlavní znaky Zahnutý zobák, hnědá barva, růžové nohy
rozšíření ČR celoplošně
rozšíření svět Evropa, Západní Asie, zimoviště – Severní Afrika
potrava Bezobratlý, ovoce, měkkýši
doba sezení na vejcích 10-12 dní
počet mláďat 3-5




Debata k článku 'Drozd zpěvný - Turdus philomelos'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Motýli a jejich housenky
Jaký motýl se z housenky vylíhne?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 25%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Kůň na pláni

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz