Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Čáp bílý - Ciconia ciconia

Tento velký bílý pták byl v minulosti u nás ale i v celé Evropě vzácností. V posledních letech však jeho populace potěšitelně roste.

Čáp bílý - klikněte pro zobrazení detailuČáp bílý
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
třída ptáci - Aves
řádbrodiví - Ciconiiformes
čeleď čápovití - Ciconiidae
rod čáp - Ciconia
druh čáp bílý- Ciconia iconia

Vzhled

Jedná se o jednoho z největších u nás žijících ptáků. Jak naznačuje český název, v barvách jeho peří převažuje bílá. Jen letky a velké krovky jsou černé. Velký zobák a dlouhé nohy jsou červené.

Rozšíření

Tohoto nádherného ptáka můžeme spatřit na loukách, v okolí rybníků, ale také poměrně často u lidských obydlí, kde si s oblibou staví svá hnízda. Není žádnou zvláštností vidět velká čapí hnízda na starých vysokých komínech či stožárech. Je rozšířen ve střední a východní Evropě, na Balkáně a ve Španělsku, hnízdí také v severní Africe, Turecku a střední Asii.

Způsob života a potrava

Ve volné přírodě se živí žábami, hraboši, krtky, užovkami, sysly nebo hmyzem. Loví za chůze - tudíž aktivně. Za jeden den může čáp ulovit až 44 hrabošů. tento pták má tedy velký význam i pro zemědělství. Potravu loví na vlhkých loukách a mokřinách při březích rybníků nebo vodních toků, někdy i na polích. Žijí většinou v páru, který si je věrný celý život.

Na rozmezí léta a podzimu naši čápi odlétají na jih. Čápi z východní Evropy se přidávají k západnímu proudu vedoucímu přes Pyrenejský poloostrov a Saharu do střední Afriky, na východě čápi létají přes Balkánský poloostrov a Malou Asii do střední Afriky, kde se oba proudy setkávají a letí do nejjižnější části Afriky do oblasti JARu. Při této cestě jsou schopni urazit denně 100-300 km.

Rozmnožování

Čápi si svá hnízda často staví v blízkosti lidských obydlí - na starých komínech, střechách atd. Materiálem který používají jsou větve, klacky drny případně další materiál. Stavbu a opravu hnízda většinou provádí samec. Ten totiž většinou přilétá ze zimoviště dříve než samice. Hnízda jsou často mohutná a mohou dosáhnout hmotnosti do 1t a jsou víceletá. Hnízdí od druhé dekády dubna do druhé dekády května.

Do hnízda samice snáší 3-5 vajec bílé barvy, ze kterých se po 30 dnech zahřívání oběma rodiči líhnou mláďata. Přibližně 55-60 dní od vylíhnutí se mláďata začínají učit létat a po 67-70 od vylíhnutí se osamostatňují. Pohlavně dospívá čáp až třetím rokem života, hnízdit začíná však ve věku 4 až 6 let a dožívá se 8 až 14 let, přičemž nejvyšší zjištěný věk čápa byl zjištěn 27 let !

Ochrana

Zvláště chráněný druh. Proto je populace těchto ptáků přísně sledována ornitology. Česká republika se v poslední době těší z poměrně slušné populace těchto ptáků.

český názevčáp bílý
latinský název Ciconia ciconia
hlavní znaky velký bílý pták s červeným zobákem a dlouhými červenými nohami
hmotnost 3 - 3,6 kg
způsob života v páru
rozšíření ČR celá ČR
rozšíření svět jižní Evropa, Asie
potrava žáby, hraboši, hmyz
sezení na vejcích oba rodiče 30 dní
počet mláďat 3-5
ochrana zvláště chráněný druh

zdroje:
Obecná ornitologie (Zdeněk Veselovský)
Ornitologická příručka (František Obhlídal)
Kapesní atlas ptáků (Miroslav Bouchner)
www.zoo-shop.cz

fotografie: Jiří Bohdal - www.naturfoto.cz





Debata k článku 'Čáp bílý - Ciconia ciconia'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Zvířata z dokumentu Jeden dne v divočině
Jak se jmenuje toto zvíře ze seriálu Jeden den v divočině, který vysílá televizní kanál Viasat Nature?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 70%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Mladá kopřiva

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz