Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Kvakoš noční - Nycticorax nycticorax

Kvakoš noční nosí své jméno zcela po právu. Za potravou se vydává za soumraku a při letu se ozývá pravidelným silným voláním „kvak“. Pouze když krmí neustále hladová mláďata, loví pilně i přes den.

Kvakoš noční - klikněte pro zobrazení detailuKvakoš noční
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
Třída Ptáci - Aves
Řád brodiví - Ciconiiformes
Čeleď volavkovití - Ardeidaee
Rod Kvakoš - Nycticorax
Druh Kvakoš noční – Nycticorax nycticorax

Vzhled

Kvakoš noční má silný zobák a poměrně krátké nohy. Na brodivého ptáka jsou jeho nohy opravdu krátké. Po většinu roku mají bledě zelenou barvu, která se však v období hnízdění mění na světle žlutou až růžovou. Jeho záda jsou černá s kovovým zelenavým leskem, křídla, tělo a ocas jsou šedě zbarvené a břicho je bílé. V týle vyrůstá několik dlouhých ozdobných per, která mu dosahují až do poloviny zad. Vejce jsou světlá, modrozeleně zbarvená. Obvykle jich bývá tři až pět.

Rozšíření

Kvakoš noční je rozšířen po celém světě s výjimkou Austrálie a hnízdí na všech možných typech vlhčích území. Objevuje se na hustě zarostlých březích řek, na zaplavovaných územních s porosty rákosí, u rybníků a mělčích jezer i u malých potoků nebo v bažinatých oblastech. Potkáme ho i u mořských zálivů, v ústí řek a na pobřežních lagunách. Na těchto územích však nesmějí chybět vysoké stromy, protože na nich kvakoš noční nocuje i hnízdí. Často nocuje několik desítek kvakošů pohromadě a tvoří velké kolonie. Proto vyhledávají velké a hustě olistěné stromy. Mimoevropské druhy kvakošů se usazují například v tropických mangrovových porostech. Na těchto územích se kvakoši střídají během dne při spánku a při hledání potravy s jiným druhem – volavkou vlasatou. Ta je v těchto oblastech početnější a je aktivní přes den, takže mezi nimi nedochází ke konkurenčním problémům. Z mnoha území se kvakoši na zimu vracejí na jih. Severoameričtí ptáci létají do Střední Ameriky, asijští kvakoši létají do Indonésie.

Způsob života a potrava

V době, kdy kvakoše nezaměstnává obstarávání potravy pro hladová mláďata, vydává se za potravou až za večerního soumraku a velmi brzy zrána. Zalétá i na vzdálenější místa, kde se mu nabízí vydatná kořist a pak se pomalu brodí vodou a loví rybky. Kvakoš noční se mnohdy dokonce vydává i na hlubší vodu a plave, na rozdíl od volavky popelavé, která pouze nehybně stojí ve vodě. I když kvakoši milují společnost, na lov se vydává každý sám. Potrava kvakoše se skládá především z malých, většinou plevelných rybek, žab, vodního hmyzu a jeho larev. Loví však i na pevné zemi, kde jsou jeho kořistí pavouci, různý hmyz, drobní hlodavci i ptáci. Někdy se dokonce stává, že se kvakoš noční chová jako kanibal a vylupuje vejce jiných volavek.

Rozmnožování

Samice kvakoše nočního - klikněte pro zobrazení detailuSamice kvakoše nočního
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
Tito společenští ptáci si stavějí hnízda ve větších koloniích a často i spolu s jinými druhy volavek. Námluvy zahajuje samec, který zabere místo pro hnízdo a bojovně ho hájí. Proti narušiteli klidu zaujme výhružnou pozici, natáhne hlavu a krk dopředu, načepýří peří na krku, hrudi a zádech a ukazuje tak, kdo je na území prvním a tedy právoplatným majitelem. Pak skloní hlavu a vyluzuje krátké kvákání k zastrašení protivníka. S nastávající partnerkou se naopak zdraví jemným poklepáváním zobáky a vzájemným pročesáváním peří. Samec z několika větviček vystaví nejdříve základ hnízda a pak, když na něj naláká samici, podává jí další větve a ona pokračuje ve stavbě. Hnízdo vypadá poněkud neuspořádaně a nedbale a je využíváno a dostavováno i několik let po sobě. Pouze když je starých hnízd nedostatek, stavějí ptáci nová. Hnízda bývají na stromech nebo v křovinách v blízkosti vody, mnohdy ve větším počtu vedle sebe na jednom stromě, výjimečně i například v rákosí. Někdy bývají ve výšce až 45 metrů nad zemí nebo poněkud dále od vody. Samice snáší jednotlivá vajíčka v odstupu 48 hodin. Je jich tři až pět a mají modravě zelenou barvu. Snůšku zahřívají oba rodiče, a to hned po snesení prvního vejce. První mládě se líhne za tři až čtyři týdny a časové odstupy mezi snesením jednotlivých vajíček mají za následek, že další mláďata se pak líhnou postupně během následujících šesti až osmi dní. Pokud je nedostatek potravy, mají prvorozená mláďata mnohem větší šanci přežít. Mladí kvakoši mají tmavě hnědý šat s krémově bílými skvrnkami a světlejší spodní stranou těla. Krmí je oba rodiče společně, většinou rybami. Při čekání na krmení se ozývají téměř nepřetržitě hlasitým voláním „kekekeke“. Přibližně za tři týdny jsou již mláďata schopna opustit hnízdo a sama se začít živit.

Ochrana

Na mnoha územích střední Evropy (včerně České republiky) je kvakoš noční vysoce ohrožen.

<
Český název Kvakoš noční
Latinský název Nycticorax nycticorax
Velikost 58 - 65 cm
Hmotnost přibližně 500 - 700 g
Pohlavní dospělost ve 2. – 3. roce
Doba hnízdění duben - červenec
Počet snůšek 1
Snůška 3 – 5 modrozelených vajec
Doba sezení 21 - 23 dní
Délka hnízdní péče 6 – 7 týdnů
Způsob života Družné, hnízdí, spí a vychovává mláďata v koloniích
Potrava Ryby, vodní hmyz, žáby
Délka života až 16 let
Ochrana Ano

Citace:
Kol. Autorů (2000); Encyklopedie zvířat 2000 – 3. svazek; IMP BV/international Masters Publishers s. r. o.; CZ-P-60-10-20-014, Karta 67

Fotografie:Jiří Bohdal - www.naturfoto.cz





Debata k článku 'Kvakoš noční - Nycticorax nycticorax'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Přístupné jeskyně v ČR
Ze které jeskyně pochází fotografie?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 30%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Zima

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz