Jaké české zvíře by vyhrálo StarDance: Když zvířata tančí?

autor: Petr Kadlík
Před pár dny skočila televizní show StarDance, která opět bořila žebříčky sledovanosti. Co kdyby ale nešlo o soutěž „Když hvězdy tančí“ a místo toho by podtitulek soutěže zněl „Když zvířata tančí“? Pojďme pustit uzdu fantazie a představit si, jaká divoká zvířata z české přírody by se mohla takové soutěže účastnit a jaké tance by jim šly nejlíp.


Zvířata jako tanečníci

Když se řekne tanec, tak si člověk představí lidské tanečníky, kteří se více či méně elegantně pohybují v rytmu hudby. Jak by to ale vypadalo, kdyby tancovala zvířata? A tím samozřejmě nemyslím žádnou pro zvířata nepřirozenou drezuru, ale „přirozené“ chování zvířat.

Proč se v době předvánočního stresu a všelijakého „seriózního“ mediálního rozebírání StarDance nezastavit a nepohrát si trošku s myšlenkou, že by se místo pro lidi taková taneční soutěž pořádala pro divoká zvířata? Elegantní pohyby nebo vnímání rytmu přece není pro zvířata nic cizího!

Takže, vzhůru na první kolo soutěže Když zvířata tančí! A kdo že se nám přihlásil do prvního ročníku?

Liška obecná

U podobné akce samozřejmě nemůže chybět „chytrá kmotra liška“. Liška je velmi chytré a mrštné zvíře, které se dokáže rychle a nenápadně pohybovat v různém terénu. Je také známá svým zvláštním způsobem lovu, když vyskočí do vzduchu a dopadne na svou kořist z výšky.

Liška má prostě od přírody nadání k tomu, aby tančila s grácií a obratností, které se málo kdo vyrovná. Její oblíbený hudební styl by mohl být pop nebo veselý a hravý folk.

Jelen evropský

Jelen, to se ale něco jiného. Toto velké zvíře s nádherným parožím je jasná ukázka vznešenosti a elegance. Své taneční nadání navíc pravidelně předvádí během říje, kdy se během tance s partnerkou nebo soupeřem vztyčuje, ohýbá, otáčí, skáče a vydává hlasité zvuky.

Nejoblíbenější styl jelena evropského je samozřejmě vášnivé a dramatické tango a flamenco.

Jeřáb popelavý

Jeřáb je světoběžník, který se postupně usazuje i u nás a řadí se tak mezi největší a nejkrásnější ptáky v České republice. Své taneční nadání jeřáb dokazuje svým nápadným tanečním rituálem, který provádí během námluv a při kterém se jeřábi ve skupině vztyčují, skáčou, otáčí, mávají křídly a vydávají hlasité zvuky.

Jeřáb popelavý má jasné vlohy k baletu a miluje melodickou a romantickou hudbu, jako je například klasika nebo jazz.


Losos obecný

Losos byl v našich řekách relativně běžný, ale našim předkům se ho řadou hloupých kroků „podařilo“ v podstatě vyhubit. Ale protože je losos je tvor s velkou úctou k tradici, tak se k nám pomalu (za nemalé pomoci lidí) vrací.

Losos je známý svou schopností plavat proti proudu řeky, když se vrací do svého rodiště k rozmnožování. Dokáže přitom neuvěřitelným způsobem skákat přes vodopády a překonávat různé překážky. Jeho tanec by vypadal tak, že by využíval své tělo jako nástroj pro vytváření zvuků a rytmu. Tělem by plácal o vodu, skákal do vzduchu a dopadal na hladinu. Losos by se pohyboval rychle a dynamicky, přeskakoval přes překážky a otáčel se kolem své osy.

Taneční styl lososa je tedy jasný - akrobatický rock and roll s prvky parkouru.

Zmije obecná

Aby televizní soutěž oslovila co nejvíce diváků, tak potřebuje i trošku exotiky a zdánlivého nebezpečí. A to nám skvěle zajistí zmije obecná, náš jediný jedovatý had. Zmije je obecně plachá, nicméně je také rychlá a hbitá. A protože je to had s denní až soumračnou aktivitou, tak jí nevadí ani účast na večerním vysílání.

Zmiji vlastní tanec by byl samozřejmě břišní tanec, plný vlnění, kroužení a tajemné krásy.

Veverka obecná

No a na závěr je tu veverka, protože jak ví každý televizní dramaturg, tak kažná úspěšná televizní show potřebuje svého „baviče“, kterého budou mít rádi všichni. A přesně taková je hravá, mrštná a šikovná veverka. Po stromech se dokáže pohybovat s neskutečnou lehkostí a rychlostí. Navíc si ale umí také udělat srandu z ostatních veverek, když se je snaží napálit při předvádění svých falešných skrýší na potravu.

Veverka by nejspíš ráda tancovala na jakoukoliv veselou hudbu. A diváci by jí milovali a přáli úspěch i tehdy, pokud by zrovna nechytila ten správný rytmus.


Tak, to máme šest zvířecích účastníků jedinečné taneční soutěže, kterou televizní obrazovky nepamatují. Dívali byste se na něco takového? Kdo by byl váš favorit, kterému byste drželi palce a ze všech sil pro něj hlasovali? Dejte mi o tom vědět do komentářů.

A myslíte, že by se vlastně samotná zvířata chtěla něčeho takového účastnit? :-)


Zdroje informací:
Liška obecná, Jelen evropský, Jeřáb popelavá, Losos obecný, Zmije obecná, Veverka obecná, Česká televize: StarDance



témata článku:
autor:
datum vydání:
19. prosince 2023


Diskuze k článku „Jaké české zvíře by vyhrálo StarDance: Když zvířata tančí?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!