Krkonoše – Zlaté návrší, Pančavský vodopád, Labská bouda, Labský důl

autor: Lenka Kadlíková
Jedna z nejklasičtějších krkonošských tras s úžasnými výhledy na hřebeny Krkonoš, vodopády a skalní masivy v Labském dole. Většina lidí tuhle trasu chodí tak jak jsem to napsala v titulku. Já ji šla obráceně :-).

Změnili jsme sobotní plány na pravidelný bazén. Nikomu se nechtělo, protože byl krásný podzimní den a byla by škoda být zavření v baráku. Kluci vyrazili na kolo. Já narychlo sbalila batoh a honem na autobus do Špindlu.

Labský důl

Do Labského dolu je to z centra Špindlu kousek podél venkovního adrenalinového centra pro děti a lanovky na Medvědín. Pokud se v těchto místech budete pohybovat ve chvíli, kdy vám po výletě bude kručet v břiše, doporučuji návštěvu restaurace Myslivna. Najdete ji přesně tam, kde se cesta rozděluje směrem na Labský důl a Dívčí lávky. Je to jedna z mála restaurací, kde lze v této době ve Špindlu platit kartou. Já jsem tentokrát zvolila občerstvení až na Labské boudě.

Cestou Labským dolem se můžete kochat krásnými meandry Labe a teď na podzim krásně barevným lesem. Brzy se dostaneme do míst, kde se v době zhruba před šesti tisící lety nacházelo podobné ledovcové jezero, která můžeme vidět na polské straně Krkonoš. Více jsem o nich psala v jiném výletovém článku tu. Tohle jezero bylo zaneseno pískem, zarostlo rašeliníkem a Labe si zde vytvořilo vlastní koryto. Právě tomuhle zaniklému jezeru se věnuje jedna z tabulí naučné stezky, která tudy vede. Na dalších se můžete dozvědět například jak poznáte údolí vytvořené ledovcem od toho vytvořeného řekou a spoustu dalších zajímavostí o Krkonoších.

V celém Labském dole ještě dneska můžeme pozorovat následky vichřice v šedesátých letech minulého století, které podlehla veliká část lesa. Nyní můžeme vidět jeho postupnou obnovu.

Po zhruba 5ti kilometrech si nenechte ujít, teď na podzim obzvlášť krásný, 5 metrů vysoký, Malý Labský vodopád. Z hlavní cesty je bez problémů přístupný.

Po dalších 300 metrech dojdeme na rozcestí Pudlava. Zde končí cyklotrasa, cesta se mění v kamenitou a zvedá se do svahu. Čekají nás nejnáročnější 4 kilometry trasy. Odměnou nám budou krásné výhledy na skalní masivy s vodopády a rokle. Poměrně z dálky uvidíme i celý Pančavský vodopád.

Cestou narazíte na vyhlídkové místo, ze kterého uvidíte skály obnažené díky lavině, kterou nezastavilo ani koryto řeky a skončila na protějším svahu. Po zhruba 1,5 kilometru od rozcestí Pudlava vstupujeme do klidového území Krkonošského národního parku. Těsně pod Labskou boudou narazíte na odbočku k Labskému vodopádu.

Pokud budete chtít fotit a kochat se, počítejte pro tento úsek cesty minimálně 2,5 hodiny. Celý úsek je místy opravdu dost kamenitý, takže doporučuji obout spíš kotníkové boty, zejména, pokud jdete cestu obráceně, čili dolů. Jedná se o část jedné z nejstarších krkonošských cest, kterou nechal vybudovat hrabě Harrach aby propojil Labskou boudu se Špindlerovým mlýnem.

Labská bouda

Jedna z nejznámějších a nejnavštěvovanějších krkonošských bud. Historie možnosti občerstvení a později ubytování na tomto místě začíná už roku 1830 kdy tu byla vystavěna primitivní budova a prodáván kozí sýr, mléko a kořalka. Později byla přestavěna na ubytovací zařízení. Současnou podobu dostala po devastačním požáru v šedesátých letech a rekonstrukci na přelomu tisíciletí. Z terasy Labské boudy je nádherný výhled na celý Labský důl a hřebeny Krkonoš.

V roce 1913 v jejím okolí probíhal legendární závod, kde zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Hanč zemřel přímo na Labské boudě. Místo, kde byl Hanč nalezen připomíná pomníček nedaleko Pančavského vodopádu, kam se vydáme hned po občerstvení a odpočinku na Labské boudě.

Pančavský vodopád

Od Labské boudy se můžeme vydat několika směry. Na Zlaté návrší vedou dvě trasy. My se vydáme po červené, kolem jednoho z nejkrásnějších českých vodopádů, kolem Pančavského vodopádu. Zavede nás k němu pěšina vedoucí klečovým porostem s výhledy do Labského dolu. Jeden z nejkrásnějších je z Ambrožovy vyhlídky a pak od Pančavského vodopádu. Jak jste si mohli všimnout už dole při cestě Labským dolem, Pančava padá z opravdu vysokého strmého srázu a po té ústí do Labe. Právě nyní si tyhle skály můžete prohlédnout z větší blízkosti.

Zlaté návrší

Pěšina dál pokračuje po vrstevnici. Když se otočíme zpět naskytne se nám krásný pohled nejen na Labskou boudu, hranu Labského dolu, ale i vysílač nad Sněžnými jámami, Vysoké kolo a dál na hřebeny, po kterých dojdeme až na Sněžku.

Pohled na ní nás bude provázet až na autobusovou zastávku na Zlatém návrší. Pokud máte čas, můžete se vydat k nedaleké mohyle Hanče a Vrbaty. Právě kolem ní sem vede druhá značená turistická trasa od Labské boudy, po které se na Labskou boudu dostanete pohodlně na kole, vozíku nebo s kočárkem. Zmínila jsem se o ní i tu.

Původně jsem měla v plánu cestu zakončit až na Mísečkách, nicméně už mě začal tlačit čas, tak jsem na autobus zpět domů do Vrchlabí nasedla už na Zlatém návrší.


Ve spolupráci s Megakupon.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
2. listopadu 2023


Diskuze k článku „Krkonoše – Zlaté návrší, Pančavský vodopád, Labská bouda, Labský důl“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!