Ze Špindlerovy boudy na Sněžku a Obřím dolem do Pece pod Sněžkou

autor: Lenka Kadlíková
Výlet na Krkonoše, kteří si užijí všichni ti, co mají rádi místy kamenitější terén a krásné výhledy. Já osobně nepatřím mezi fandy nejprofláklejších míst v Čechách, nicméně Sněžka byla přáním syna :-). Ze zištných důvodů jsem vyrazili v týdnu.


Ze Špindlerovky po kamenech do kopečka

Nacházíme se na Cestě Česko-Polského přátelství. První kilometry mě budete proklínat, pokud jste na mapě viděli pohodovou jen lehce nahoru a dolu se vlnící trasu po upravené pěšince. První úsek cesty od Špindlerovy boudy směrem na Polední kámen je opravdu kamenitý a místy do kopce.

Určitě nic nezkazíte, když si na nohy vezmete kotníkové pohorky. Já osobně mám ale takovéto úseky ráda. Když se otočíte a podíváte se zpět, můžete se kochat pohledem na Vysoké kolo, Labský důl Zlaté návrší a Medvědín. Dál je pak nádherný výhled do Polska.

Polední kámen – zastávka na sváču

Po pár kilometrech na Vás vykoukne Polední kamen. Jedná se o takzvaný tor. Žulový skalní útvar, který se objevil po zvětrání a odvátí méně odolné horniny. Když sem přijdete v pravé poledne a podíváte se tuhle krásu z polské strany, zjistíte, že se slunce nachází přímo nad skálou. Odtud název Polední kámen, polsky Słonecznik.

Pokud se Vám podaří k tomuto místu dorazit a budete tam sami, vězte, že máte velké štěstí. Jedná se totiž o oblíbené odpočinkové místo, kam vede stezka i přímo z Polska. Dokonce je tu lavice o které se říká, že je tu už od dob prvního osídlování Krkonoš.

Krásné výhledy na ledovcová jezera

Od Poledního kamene je cesta už lépe schůdná. Během chvilky se nám naskytne úchvatný pohled dolů na ledovcová jezera Wielki a Maly Staw, která tu zůstala po poslední době ledové. Jedná se o jeden z nejkrásnějších úseků naší cesty. Pozor na děti cesta vede relativně blízko hrany a místy tu není zábradlí. Zrovna tady bych se dokázala kochat možná i hodiny. Na dalším rozcestí budeme odbočovat na žlutě značenou Jantarovou cestu, která nás dovede až na Luční boudu. Cestou na nás krásně vykoukne Sněžka. Nám se teda chvílema schovávala v mracích, i když okolo svítilo Slunce.

Luční bouda

400 let stará chata s úžasným jídlem, vyhlášeným pivem, obřími rohlíky a výhledem na Sněžku. V téhle největší a nejstarší horské chatě Krkonoš si můžete dopřát nejen jídlo, ale také ubytování od přespání ve spacáku až po luxusní apartmán a wellness.

Ke Sněžce přes Úpské rašeliniště

Kousek od chaty nám němá Mutichova značka ukazuje kudy na nejvyšší horu ČR. Půjdeme dalším krásným místem. Tím je Úpské rašeliniště. Jedna z nejvzácnějších lokalit Krkonoš. Od této chvíle budeme mít Sněžku přímo před sebou. Vyjdeme u Slezského domu, kde se potkáme s hromadou odpočívajících, zejména polských turistů a ucítíme vůni čerstvé uzeniny.

Vrchol Sněžky se nakonec nekonal

Syn ani trošku neprotestoval :-D. Jak je u nás zvykem, hodně jsme se loudali, takže nás trošku začal tlačit čas. Navíc nás odrazovaly štrůdly lidí, které byly vidět na cestách na vrchol. Odbočili jsem tedy rovnou do Obřího dolu. Další krásný, i když opravdu kamenitý úsek cesty. Ano, právě jdete tím největším sešupem, který vidíte na výškovém profilu cesty na mapě níže. Tak hlavně pozor ať při kochání se krásnými výhledy nezakopnete. Budete koukat na Úpskou jámu, Studniční horu s opravdu zajímavě vystupujícím Čertovým hřebínkem, údolí Obřího dolu. Uvidíte i Černou horu. S vrcholem Sněžky se rozloučíte celkem záhy.

Tohle úžasné místo je dílem ledovce, který tu byl v poslední době ledové, řeky Úpy a lavin. Když sejdete trošku níž, uvidíte sice spoustu suchých stromů po kalamitě, ale pod nimi už vyrůstá nový krásný les. Čím budete níže tím bude les houstnout místy, mimo cestu, až v pomalu neprůchodnou džungli. Více o tom, co se tu s lesem stalo a děje, se dozvíte na panelech naučné stezky Zkáza krkonošského lesa, která tudy vede. Za zmínku určitě stojí vodopády Rudného potoka.

V minulosti se zde těžily kovové rudy. Kousek od lávky přes Rudný potok u bývalé boudy Kovárna se nachází štola. Aktuálně je však nepřístupná, protože se zde pracuje na zpřístupnění dalších prostor. Otevřít by se měla v roce 2024.

Obří důl je významný i z hlediska výskytu vzácných druhů rostlina a zvířat. Z botanického hlediska zejména lokality Krakonošova a Čertova zahrádka kam běžný návštěvník nemá přístup. Při cestě Obřím dolem na ně budete koukat z protějšího svahu.

Cesta Obřím dolem je jedna z nejznámějších, ale i nejnáročnějších cest na Sněžku z české strany. I když je Obří důl krásný, osobně bych asi z Pece nahoru volila jinou pěší trasu. Původně, kdybychom nevynechali vrchol Sněžky, jsme chtěli jít do Pece přes Růžohorky.

Jakmile narazíte na asfaltku, vězte že je to už jen cca hodinka cesty do centra Pece pod Sněžkou. Po cestě narazíte na několik chalup lákajících k občerstvení. Na okraji města bacha až budete míjet stanici lanovky. Docela jsme se lekli opravdu nízko jedoucí kabinky, která se do té doby schovávala za stromy :-D.



témata článku:
autor:
datum vydání:
21. srpna 2023


Diskuze k článku „Ze Špindlerovy boudy na Sněžku a Obřím dolem do Pece pod Sněžkou“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!