Armádní švýcarský nůž se pro armádu vyrábí pouze jeden den v roce

článek je inzerce, nejde o odborný text
Švýcarský nůž Victorinox je známý i jako Swiss army knife, což je přímo registrovaná obchodní známka pro švýcarské armádní nože. Avšak zájem o ně je mezi běžnou populací tak obrovský, že se statisticky pro armádu vyrábí tyto nože pouze jeden den v roce (tj. denní výroba 25 000 kusů) a po zbylé dny v roce jedou výrobní linky pro civilní veřejnost.

Je to rozhodně nejslavnější nůž světa. Svoji historii začal švýcarský nůž psát v roce 1884. Tehdy Karl Elsner založil ve Švýcarsku společenství nožířů. Zaměřoval se zejména na chirurgické nástroje, ale vedle nich zvládl též produkci farmářských a kuchyňských nožů.

Sláva firmy započala růst ve chvíli, kdy se dostala k armádní zakázce a začala dodávat nože pro švýcarskou armádu. Ne bojové, ale multifunkční nože pro různé činnosti. Třeba se šroubovákem, který byl potřebný pro údržbu švýcarských pušek.


Multifunkční nože Victorinox dobyly svět

Karl Elsner nebyl rozhodně prvním výrobcem multifunkčních kapesních nožů, ale dokázal v jednom noži nabídnout až dvojnásobek nástrojů. Přišel totiž s vynálezem, kdy umístil nástroje z obou stran střenky nože.

Jaké má švýcarský nůž funkce dnes? Jsou skutečně různorodé, ale vzorem pro základní výbavu se stal legendární Modell 1890.

Ten má kromě čepele nože výstružník, šroubovák a otvírák na konzervy. Toto kvarteto tak dnes najdete ve většině švýcarských nožů.

100 modelů Victorinox – vybere si každý

Původně byli dodavatelé nožů pro švýcarskou armádu dva. Značka Victorinox a Wenger. V roce 2004 však Victorinox svého konkurenta koupil.

Dnes je na trhu asi 100 variant originálních švýcarských nožů. Dokonce se speciální výbavou pro dámy. Emancipace tak pokročila a dámy se už rozhodně nemusí poohlížet po mužských zachráncích s multifunkčním nožíkem, kteří jim pomohou spravit na ulici podpatek, nebo jim nabídnout otevření lahve v kempu.

Naopak, jsou to ženy, které se mohou mužům ukázat jako dokonalé, třeba tím, že z nože vytáhnou jehlu a pomohou vyspravit zlobící kus oděvu. Švýcarský nůž Victorinox je dokonalou survival pomůckou nejen do přírody, ale i do města. Skvělý sortiment nabízí e-shop Outfit4events.cz.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
22. července 2021


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!