Bylinky pro období nachlazení aneb nepřehánějme to s citrusy

autor: Blanka Holzäpfelová
S příchodem podzimu na sebe nenechají čekat ranní mrazíci ani postupně čím dál častější střídání teplot, které se na našem zdraví nejčastěji podepíší ve formě nejrůznějších rým, nachlazení, viróz, chřipek, kašlíčků a jiných neduhů.

Z psychosomatického hlediska na tom nejsme o moc lépe, kdy onemocnění chřipkou nebo rýmou znamená touha po izolaci, klidu a přístupu „dejte mi už na chvíli pokoj“. Ať už věříte jakékoliv příčině, nápomocny nám mohou být právě bylinky, a není jich zrovna málo! Pojďme se tedy podívat, které z nich to jsou.

Obecně nám pomohou všechny bylinky, ale i potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, zinku a vůbec živin

Z potravin je bohatý na mikro i makronutrienty například med, který je živinami doslova nabitý v koncentrované podobě. Pokud nepatříte mezi jeho oblíbence nebo jste vegané, a nechcete konzumovat živočišné produkty, stejně skvěle poslouží i jakékoliv citrusy, kiwi, ale třeba též semena, především slunečnicová, dýňová (nejbohatší zdroj zinku mezi potravinami vůbec), ale též různé ovocné nebo zeleninové šťávy. Stejně tak mohou být prospěšné obilné slady, slaná jídla pro doplnění minerálů (se solí to však nepřeháníme), nebo například ořechy.

Citrusy je však dobré vynechat v případě silného zahlenění

kdy naopak mohou působit tak, že míru zahlenění podporují. Obecně je dobré citrusy v chladném období roku omezit, i když právě v tomto období bývají nejdostupnější. Typicky to bývá právě před Vánoci, kdy v tropických krajích citrusy přirozeně dozrávají. Mají však ochlazující účinek, který v chladných obdobích není příliš žádoucí. Při zahlenění je dobré též snížit množství mléčných výrobků, především těch chlazených, jako jsou studené jogurty, zmrzliny nebo sýry, dobře nedělají též sladkosti nebo produkty z bílé mouky.

Obecně je prospěšné zvýšit příjem tekutin

Jednak kvůli ztrátám v podobě kašle, smrkání a pocení, ale také též pro podporu ledvin, které pomáhají detoxikaci organismu právě ve formě vylučování patogenů do moči.

Z bylinek pak preferujeme všechny s vysokým obsahem nejen živin, ale také především s dezinfekčním a protizánětlivým účinkem

Výborné dezinfekční účinky mají obecně siličnaté a aromatické rostliny, z českých zdrojů je to například mateřídouška, máta, meduňka, bez černý, lékořice, česnek, cibule, křen, podběl, jablečník nebo celík zlatobýl, z těch středomořských zase šalvěj, tymián, rozmarýn, yzop nebo bazalka.

Pokud chceme sáhnout do více exotických zdrojů, pak se nabízí například známý zázvor (u dospělých je výhodnější dělat odvar z čerstvého, u dětí raději použijeme nižší dávky nebo sušený zázvor), echinacea, eukalyptus, hořčičné semínko, kajenský pepř, černý pepř nebo hřebíček. Silice pomáhají uvolnit ucpané dutiny, dezinfikují sliznice, pomáhají s jejich hojením a uvolňují od zahlenění a kašle. Při přípravě bylinky je však nutné zamezit, aby z produktu odcházela pára, jelikož silice odchází s ní. Unikající páru zadržíme například přiklopením talířku na hrneček nebo ji můžeme využít v podobě inhalace, dbáme však opatrnosti, aby nedošlo k opaření, a inhalaci provádíme maximálně 15 minut!

Velmi nepříjemná dokáže být i obyčejná rýma

Z potravinových doporučení je vhodné postupovat, jak je uvedeno výše, plus je dobré vynechat kávu a černý čaj. Kromě výše uvedených bylin je při rýmě velkých pomocníkem rýmovník, u nás hojně pěstovaný v bytech jako pokojová dekorační rostlina. Stačí promnout jeho lístky a silici čichat, nebo si z něj udělat čaj. Ucpaný nos též výborně uvolní eukalyptus, mořská voda, inhalace heřmánku, Vincentka, slabý roztok mořské soli, tinktura z medvědího česneku, silice z cibule nebo mateřídouška. Na odřený nos při častém smrkání se výborně osvědčil nosní olej s heřmánkem. Při rýmě jsou též výborným účinkem i majoránka, řebříček obecný, řepík lékařský, divizna, lipový květ, jitrocel, svízel přítula nebo překvapivě borůvky. Při ztrátě čichu nám pomůže například bazalka.

Nepříjemnou komplikací může být též zánět dutin

Zde se nabízí pomoc v podobě světlíku lékařského, heřmánku, řepíku, ale též olej z čajovníku nebo-li Tea Tree Oil, či esence získané z tymiánu linalol. Nos můžeme rovněž vyplachovat teplým mírně osoleným odvarem z přesličky nebo Vincentkou, zevně pak na bolavá místa přikládáme obklady ze zázvoru. Skvělým pomocníkem může být i proskurník lékařský nebo fenykl.

Proskurník je též výborným pomocníkem při suchém kašli

Celá rostlina, zejména pak kořen totiž produkuje vysoké množství slizovitých látek a pomáhá urychlit hojení podrážděných sliznic. Obecně pro suchý kašel jsou vhodnější slizovité bylinky, sliznici chránící, bylinky s obsahem silic a saponinů, což je něco jako pěnidlo. U dětí jsou výborným pomocníkem jemnější druhy jako jitrocel, sléz, sedmikráska nebo divizna. Jitrocel nebo sléz lze použít i u těch nejmenších, řekněme od 1 roku věku, ale rozhodně ne jako prevenci, pouze při potížích. Z bylinek určených dospělým to mohou být křen, jablečník, lněné semínko, oman, plicník nebo obecně všechny slézy.

Při vlhkém kašli

je naopak žádoucí podpořit vykašlávání a snížit produkci hlenu, to nám zajistí látky zvané saponiny, bronchosekretolyticky též působí všechny siličnaté rostliny. Z potravin nám může přijít vhod denně strouhaná mrkev s jablkem (nesladíme) s troškou oleje (a může se z toho stát i příjemná svačinka právě u dětí), stejně tak cibulovité nebo česnekovité rostliny. Z bylinek nám pak pomohou hlavně divizna, lékořice, prvosenka, máta, majoránka, bazalka, anýz, fenykl, aloisie, světlík, pelargonie, sedmikráska, oman, lípa, bez černý, dobromysl, slézy, růže, řebříček, řepík nebo heřmánek. Ze sirupů a tinktur má největší účinek yzop, cibule, jitrocel, česneky, bílá a černá ředkev, popenec břečťanovitý, sedmikráska, mateřídouška nebo sirup z břečťanu. Výhodné též může být zařazení propolis nebo lichořeřišnice a to zvlášť při bakteriálních onemocněních.

Při plicním kataru

nám pak nejvíce pomohou obklad z hořčičného semene, lněné semínko, podběl, brutnák lékařský nebo popenec břečťanolistý. Při zápalu plic je pak vhodné zařadit cibuli, křen nebo překvapivě brambory. Výhodné též může být přikládání křenových placek nebo tymiánových či cibulových obkladů na hrudník. Při zápalu plic je však již vhodné konzultovat svůj stav s lékařem, především u malých dětí, osob oslabených nebo starších, jelikož zápal plic pro ně může znamenat velice vážnou zdravotní komplikaci!

Věřím, že podzim přečkáte bez úhony a všemožné rýmičky, nachlazení, kašlíčky a jiné neduhy se vám obloukem vyhnou.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2023. Praha. ISSN 1804-3135

JEŽEK, Martin, 2019. Bylinková první pomoc. Ilustroval Barbara Gyönyör. Brno: CPress. ISBN 978-80-264-2495-6.

JONÁŠ, Josef a Jiří KUCHAŘ, 2014. Svět přírodních antibiotik: tajné zbraně rostlin: 88 přírodních zdrojů pro zdravý imunitní systém a prevenci i terapii virových, bakteriálních a plísňových infekcí. Praha: Eminent. 340 stran. ISBN 978-80-7281-479-4.

Projekt Bylinky pro všechny. 2023. [online]. Vedoucí projektu: MUDr. Zbyněk Mlčoch, Copyright © Eva Mlčochová 2010–2023



témata článku:
autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
27. října 2023


Diskuze k článku „Bylinky pro období nachlazení aneb nepřehánějme to s citrusy“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!