Kniha Po stezkách – o dlouhé cestě za nadějí

autor: Lenka Kadlíková
Když už do ruky vezmu nějaký román a dočtu ho, musí v něm být něco k zamyšlení, musí v něm být dobrodružství a musí mě vtáhnout do přírody, kde se odehrává. To se Raynor Winnové podařilo. Na vzdory manželově zákeřné nemoci se vydávají na patrně neobtížnější trek ve Velké Británii. Právě o jejich cestě, o splynutí s přírodou a o naději je tahle kniha.


Mothova nemoc

Rayin manžel se potýká s nervovým degenerativním onemocněním, díky kterému mu pomalu přestává fungovat jeho tělo. Už jednou se ukázalo, že fyzická námaha a splynutí s okolní přírodou má na Motha velmi blahodárné účinky. I když Raynor ví, že Moth ujde sotva pár kilometrů kolem domu, navrhne, aby si oba splnili svůj sen a vydali se patrně na nejobtížnější trek Velké Británie. Chvílemi toho velmi lituje.

Prošla jsem to s nimi

Raymor Winnová nejen že mistrně a uvěřitelně vypráví příběh, který po cestě zažívá spolu se svým manželem. Když čtete kudy procházejí, máte pocit, že tam jste s nimi a užíváte si nádherné přírodní scenérie, ale i hejna pakomárců, deště nebo naopak horko, sucho a smutně hledíte na totálně vyschlá blata bez života a říkáte si, že tohle už je opravdu alarmující. Téma klimatické změny se prolíná celou knihou, oba, jak Raynor tak Moth si velmi dobře uvědomují jak je současná situace kritická.

Uvěřitelnost celého příběhu tkví v tom, že Raynor nevypráví jen o romantice dálkových treků, ale i o strastech, které způsobí špatné boty, potrhaný stan, o dnech strávených v mokrém oblečení o improvizaci, když už nemůžou dál. O nelehkém hledání noclehu v době Covidové, kdy se všichni rozhodli zůstat na prázdniny v domovské zemi. Jsou chvíle, kdy by nejraději nasedli na vlak a rozjeli se domů, jdou ale dál. Nakonec byla jejich 4 měsíční cesta dlouhá 1500 kilometrů. Na konci knihy se možná neubráníte slzám.

Ne, toulání se volně po polích, loukách a lesích není samozřejmostí

Při čtení knihy jsem si uvědomila jednu věc. Tady u nás v Čechách můžeme být velmi rádi za to, že se tu můžeme beztrestně potulovat po loukách, lesích či mezi poli. Když tedy pomineme nejchráněnější území, kde je za zákona nutné se pohybovat jen na turisticky značených cestách. Není to totiž tak samozřejmé jak by se mohlo zdát.

Ve Skotsku je to podobné jako u nás. Nikoli však v Anglii, jejíž část Ray s Mothem procházeli, tam se prostě jedná o soukromé pozemky se zákazem vstupu. Raynor k tomu píše: „Všichni žijeme v jedné společné zahradě, ale místo abychom si ji užívali a kochali se její krásou, neumíme nic než se hádat, komu patří včely."

Vydavatel: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 384
ISBN: 978-80-7670-121-2
Autor: Raynor Winnová, překlad Lucie Mikolajková
Vazba: Pevná s přebalem

knihu koupíte tu



témata článku:
autor:
datum vydání:
19. dubna 2024


Diskuze k článku „Kniha Po stezkách – o dlouhé cestě za nadějí“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!