Chcete si zachovat zdraví i krásu? Zařaďte do své stravy vitamíny i kolagen

článek je inzerce, nejde o odborný text
Vypadat svěže a cítit se v dokonalé kondici je snadné v osmnácti i v pětadvaceti letech. Postupem času ale lidé zjišťují, že je s každým dalším rokem náročnější udržovat se fit. Zlom nezřídka přichází po třicítce. Velkému procentu lidí se již ve čtvrté dekádě života o poznání snižuje výkonnost, ujít delší vzdálenosti je často náročnější, fyzický náročné činnosti dokáží zapříčinit bolesti kloubů i výraznou únavu.


Mezi důležité bílkoviny patří kolagen. Dopřávejte si ho v dostatečné míře

Kolagen (anglicky collagen) patří mezi ty nejdůležitější bílkoviny, které tvoří lidské tělo. V organismech savců představuje kolagen až jednu třetinu bílkovin.

V mládí ho je v organismu dostatek, postupem času se však postupně začíná vytrácet. Jeho úbytek je postupný, každý rok dosahuje asi jednoho procenta. Kromě věku mají na hladinu kolagenu v těle negativní vliv i UV záření, nadměrný příjem cukru i některá onemocnění. Právě nedostatek kolagenu patří mezi příčiny mnoha zdravotních i kosmetických problémů. Naštěstí tu je možnost kolagen doplňovat.

Jakou funkci plní kolagen?

Kolagen zajišťuje správnou strukturu a pružnost tkání. Jeho množství zásadně ovlivňuje stav kostí, kloubů, vaziv, zubů, svalů, pokožky i vlasů. Hraje důležitou roli při regeneraci, pomáhá zajišťovat ohebnost, odolnost a výkonnost.

Dostatek kolagenu spolu s elastinem a kyselinou hyaluronovou je základním předpokladem pro udržení pružné, hydratované a napnuté pokožky. Navíc kolagen přispívá ke správné funkci střev a jater, zlepšuje paměť, snižuje hladinu cholesterolu a pozitivně ovlivňuje spalování tuků i proces detoxikace organismu.

Jaké jsou důsledky nedostatku kolagenu?

Chybí-li tělu kolagen, snižuje se hybnost a výkonnost. Mohou propuknout i střevní potíže či onemocnění jater. Navíc se objevují vrásky, jejichž vznik nenesou těžce jen ženy, ale také mnozí muži. Při nedostatečné hladině kolagenu nejsou žádnou výjimkou ani onemocnění zubů a dásní, přibírání na váze, padání a lámání vlasů.

Proč je na místě pravidelně doplňovat kolagen?

S přibývajícími léty se stav těla postupně mění, proces stárnutí lze však i výrazně zpomalit. Důležité je dbát na životosprávu, hýbat se a dopřát si vhodné potravinové doplňky. Nejen, že se budete cítit o poznání lépe; rozšíří se vám i možnosti pracovního i společenského uplatnění.

Údaje v občanském průkazu a rodném listu vám sice kolagen opravit nedokáže, pomůže vám ale vypadat a cítit se mladší, mít lepší fyzičku a posílit si sebevědomí. A okolí bude mít pocit, že se vám stárnutí vyhýbá širokým obloukem.

Jak nejsnáze doplníte kolagen?

Mezi odborníky převládá názor, že nejlepší kolagen je ten hydrolyzovaný. Hydrolyzovaný kolagen totiž dokáže lidský organismus snadno vstřebat. Hydrolyzovaný kolagen se snadno rozpouští ve vodě i džusu. Velkou výhodou je i možnost zakoupit kolagen s různými příchutěmi.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
5. června 2021


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!