Recenze knihy Klimatická změna – příčiny, dopady a adaptace

autor: Lenka Kadlíková
Asi tu nemusím psát, že k nějaké klimatické změně dochází a že ji nemůžeme brát na lehkou váhu. Ať už jde o to, co nejvíce ji zmírnit nebo z hlediska adaptace na ní. O příčinách této změny z hlediska vývoje planety jako takové, o tom jakou roli v tom hraje člověk. O dopadech a naší možné adaptaci, o tom je tahle kniha.


Hodně ze široka

Tahle kniha je určena všem, kdo si chce utřídit a spojit své myšlenky týkající se nejen svého chování, ale obecně chování lidí a jeho vlivu na planetu. Pomůže člověku uvědomit si, jak široké pojmy globální a klimatická změna jsou, co vše je ovlivňuje. Právě proto se na ní podílelo hned několik autorů z řad pracovníků Ústavu výzkumu globální zněny AV ČR a Českého hydrometeorologického ústavu a několika univerzit.

V úvodu se autoři zamýšlí nad pojmy jako Carpe diem nebo nutnost neustálého ekonomického růstu. Jaký přístup ke Globální změně bude zvolen? - zmírnění změny a adaptace na ni nebo vyhraje nálepka Zelený, levicový -ismus? Pokud jste otevřeli tento článek, zajisté patříte k těm, co by rádi přispěli ke zmírnění změn a adaptaci lidstva na ně.

Aby bylo možné pochopit so se vlastně s klimatem děje a jak moc veliký vliv na něj má člověk, autoři dávají do souvislostí vývoj klimatu na Zemi po miliony let. Čtenář si tak lépe uvědomí jak současné klima souvisí právě s touto změnou a jak moc na ní má vliv člověk.

Česká republika

Většina knihy je zaměřena na Českou republiku, respektive střední Evropu. Kniha je plná grafů a nákresů, které velmi dobře dokreslují psaný text. Často je na nich vidět veliký skok do nežádoucích hodnot v minulém století a posledních desetiletích. Čili v dobách velkého rozmachu průmyslu.

Pohled do budoucnosti

Současná věda umožňuje pomocí různých matematických modelů nasimulovat jak by mohlo klima vypadat v brzké i v vzdálenější budoucnosti v horizontu několika desítek let. Autoři popisují situaci ve třech scénářích, které mohou nastat.

Co s tím?

Kniha nejen varuje, ale také nabízí způsoby jak zmírnit dopady klimatické změny. Velmi dobře je v ní popsán nejen vliv průmyslu, ale i lesů a zemědělství. Jsou zde nastíněny způsoby hospodaření na zemědělské půdě i v lesích tak, aby to bylo udržitelné. Návrhy zde nejsou jen napsány. Autoři velmi srozumitelně popisují proč to tak dělat. Mluví i o tom, proč bychom se měli zajímat o vymírání druhů někde v pralese.

Antropocén

Možná si ze školy pamatujete, že právě žijeme v geologické epoše zvané Holocén. Velmi se mi líbí zmínka o tom, že se uvažuje o vyhlášení nové epochy, Antropocénu.

Z pohledu člověka, který studoval obor Ochrana životního prostředí

Musím říci, že mě kniha opravdu nadchla. Minimálně u mě splnila svůj účel. Spojit si vědomosti, které z této oblasti mám, do jednoho celku, který dává opravdu smysl. Pro úplného laika možná bude místy složité pochopit některé pasáže, nicméně pomůže mu opravdu obsáhlý slovník pojmů na konci knihy. Velmi obsáhlý je i seznam literatury. U některých odkazů na weby bych ocenila QR kód. To je ale opravdu detail v jinak opravdu skvělé knize.

EAN: 9788020033628
Vydavatel: Academia
Rok vydání: 2022
Počet stran: 368
ISBN:978-80-7508-690-7
Autor: MICHAL V. MAREK a kolektiv
Vazba: vázaná
-->


témata článku:
autor:
datum vydání:
9. ledna 2023


Diskuze k článku „Recenze knihy Klimatická změna – příčiny, dopady a adaptace“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!