Klíště obecné - mýty a pravdy

autor: Lenka Kadlíková
Snad ve všech médiích se právě objevují, jako každý rok, informace o velmi vysoké aktivitě klíšťat. Pojďme se podívat na to, co je to za parazita, kde žije, jak nám může uškodit a jak se ho správně zbavit.


Klíště je parazit, který nejen nám pije krev

Krom vajíček, která samička naklade do země, se můžeme setkat s jakýmkoliv vývojovým stádiem klíštěte. Menší stádia, jako je larva, najdeme na těle většinou až když jsou napitá. Je totiž tak malinká, že ji prostě přehlédneme. Může se stát, že ji nespatříme ani při holení, prostě ji oholíme. Pak se bohužel divíme, kde jsme se mohli nakazit, když jsme žádné klíště neměli.

Tohle stádium najdeme nejníže od země. Čím je klíště vývojově starší tím se odváží výše a na větší savce jako hostitele. Dospělá klíšťata pak nalézáme ve výšce do 1,5 metru. Není tedy pravdou, že klíšťata na nás skáčou i z výšky ze stromů. Klíště žije v podrostu. Jakmile se klíště dostatečně napije, odpadne a začne další jeho vývoj.

V dospělosti pijí krev pouze samičky. Jakmile se dostatečně napije, nastává její hlavní úkol. Naklást do země vajíčka. Po té umírá. Sameček umírá po páření. Všechna vývojová stádia dokáží ve svém stavu bez potravy přežít i několik let. V našich zeměpisných šířkách trvá celý vývojový cyklus 2 – 3 roky.

Krev ideální místečko pro bakterie a viry

Právě v nasáté krvi si často lebedí bakterie viry, kterých se tak obáváme. Inkubační doba většiny klíštětem přenášených nemocí trvá týdny. Ne každé zarudnutí místa, kde bylo klíště přisáté, musí znamenat infekci. Podle výsledků z jedné z laboratoří, která vyšetřuje klíšťata bylo z 18000 nakaženo 30 % klíšťat některou ze závažných nemocí, kterých se tak bojíme.

Klíště neskáče ze stromu

Častým mýtem je, že se klíšťata vyskytují pouze v listnatých lesích. Narazit na něj můžete kdekoli je dostatečně hustý podrost, teplo a vlhko. Donést si ho domů můžete tedy i z louky s vyšší trávou, která je vlhká. Třeba i z vaší zahrady. To však neznamená, že ji okamžitě musíte celou posekat na milimetrovou délku stébel. Delší tráva, alespoň v části zahrady, má pro zahradu mnohem více benefitů než nevýhod. Jak jsem již psala, klíště má rádo teplo a vlhko. Nelíbí se mu ale horko a sucho. Není tedy pravdou, že nejaktivnější jsou v létě. Můžete si tedy bez obav v létě klidně lehnout na neposekanou louku a užívat si letního sluníčka. Pro jistotu se pak ale důkladně prohlédněte.

Světlé oblečení a pivko mě chrání

Chystáte se ven? Oblečte si raději dlouhé světlé oblečení. Ano světlé oblečení vás opravdu může ochránit. Ne však ve smyslu, že na vás klíšťata nepůjdou, ale lépe je na oblečení uvidíte, můžete se jich tak včas zbavit.

Určitě jste už někde slyšeli, že vitamín B1 působí odpudivě na bodavý hmyz i klíšťata. Na Britské Cambridge university proběhl výzkum, který potvrzuje, že tomu tak není. Naopak se riziko zvětšuje, protože proč bychom se chránili jinak? Dáme si pivko nebo tabletu a jsme v klidu. Jak to tedy dělat správně a nemít strach jít do přírody?

- světlý dlouhý oděv
- repelent ideálně s přírodními výtažky pro sebe i mazlíčky, kteří se pohybují venku
- mazlíčkům postříkat i jejich venkovní bydlení
- pravidelná kontrola
- okamžité odstranění klíšťat
- po návratu svrchní oblečení pořádně vyklepat, nechat na přímém slunci, případně vyprat na 60 stupňů. Nižší teploty berou klíšťata jako příjemnou lázeň budou po vašem oblečení dále pochodovat jako by nic. Může pomoci i čtvrthodinka v sušičce na nejvyšší výkon.

Nekroutit a netopit v záchodě

Dlouho se říkalo, že je důležité klíště hned namazat olejem a tím ho utopit. Tímto docílíte toho, že vám klíště do rány vypustí všechno co v sobě má. Včetně parazitů. Aktuálně je podle vědců nejlepší klíště vyviklat pinzetou. Jeho ústrojí, kterým se nás drží, je podobné klasické hmoždince. Tu ze zdi taky nekroutíme ale vyvikláme. Případně lze použít speciální kartu na klíšťata dostupnou v lékárnách. Pokud se Vám nepodaří klíště vyndat celé, včetně kusadel, nemusíte propadat panice. Tělo si z nimi poradí podobně jako s třískou. Ranku nezapomeňte vydesinfikovat.

A šup s ním do záchoda. Pokud tedy chcete za pár dní najít klíště na svých intimních partiích. Ono se totiž nemusí utopit. Dokáže se udržet a vylézt si kam potřebuje. To uvádí některé zdroje. Co je tedy lepší? Na chvíli ho zalít silnějším alkoholem a až po té ho třeba spláchnout. Pokud chcete mít jistotu, že klíště nebylo nakažené, pošlete klíště na vyšetření. Důležité se toto může stát ve chvíli, kdy se chystáte na dovolenou. Nákaza klíštěte však nemusí vždy znamenat, že nemoc přeneslo na vás.

Co klíšťatům nevoní

Výše jsem se zmínila o repelentech s přírodními výtažky. Stejné rostliny si můžete vysázet. V kombinaci s dalšími opatřeními tak zamezit přemnožení klíšťat na vaší zahradě. V našich zeměpisných šířkách můžete vyzkoušet například levanduli nebo tymián. Naše babičky pro ochranu, nejen proti klíšťatům, využívali tinktury z vratiče obecného, fenykl či hřebíček. Vyzkoušet můžete i citrusy. Klíšťata vám na zahradě spolehlivě zlikvidují například i slepice.

Kde sledovat aktuální informace o aktivitě klíšťat?

sledování aktivity klíšťat od ČHÚ
podrobnější mapa aktivity a nakažení klíšťat

Zdroje:
kliste.cz
další info o klíštěti



témata článku:
autor:
datum vydání:
30. května 2023


Diskuze k článku „Klíště obecné - mýty a pravdy“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!