Kniha Děti lesa – Dva vlci na cestě za svobodou

autor: Lenka Kadlíková
Recenze této nejen populárně naučné knihy. Autor Giuseppe Festa v této knize přináší napínavý reálný příběh dvou nalezených malých vlčat a jejich nové smečky. Seznamuje nás s vlky jako takovými. Nechá nás prostřednictvím svého vyprávění nakouknout do zákulisí práce lidí v záchranné stanici. Vtahuje nás do nespoutané italské přírody.

Autor Giuseppe Festa v knize přináší napínavý reálný příběh dvou nalezených malých vlčat a jejich nové smečky. Seznamuje nás s vlky jako takovými. Nechá nás prostřednictvím svého vyprávění nakouknout do zákulisí práce lidí v záchranné stanici. Vtahuje nás do nespoutané italské přírody.

Giuseppe Festa je vystudovaný přírodovědec, hudebník, autor řady reportáží z přírody. Napsal několik románů s přírodní tématikou, které byly přeloženy do mnoha jazyků. Je tedy fundovaným člověkem na to aby napsal čtivý, napínavý a naučný příběh o tom, jak to chodí s vlky, kteří se dostanou do záchranné stanice. Unikátnost tohoto příběhu spočívá v tom, že jde o vlky, kteří se dostali do stanice opravdu velmi malí. I tak se tvrdohlavá vlčí máma Elisa pokusila je vrátit zpět do volné přírody.

Monte Adone

Kniha začíná ve chvíli, kdy jsou oba vlci vypouštěni na svobodu. Svědkem této události je i Giuseppe Festa. Který nakonec nebyl jen pouhým pozorovatelem, ale byl vtažen do hry. Po otevření dvířek klecí se autor vrací o měsíce zpět aby nám přinesl poutavý a napínavý příběh nejen těchto dvou mláďat. Prostřednictvím hlavně Elisina vyprávění poznáme i další příběhy vlků, kteří Ulissemu a Achillovi přišli do života a tvořili s nimi smečku v záchranné stanici Monte Adone v italských Apeninách.

Vlčí život

Kniha rozhodně není pouhým popisem tohoto, i z pohledu vědy, výjimečného pokusu. Snaží se čtenáři přiblížit přirozené chování těchto zvířat. Vysvětluje proč je tak velký problém vypustit vlka, který žije od malinka s člověkem. Říká proč tato zvířata patří do evropské přírody, jak se k nim chovat. Popisuje za jakých okolností může být odchycený vlk puštěn zpět do přírody. Kdy může být nebezpečný.

Napínavý román

Zejména druhá část příběhu, kdy jsou vlci na svobodě, je spíš napínavým románem než naučnou knihou. Autor mě dokázal až neskutečně zatáhnout do italské přírody a představit si rozlehlá vlčí teritoria v Itálii. „Donutil“ mě zamyslet se nad vlky žijícími v České republice, ale i nad současným životem většiny lidí.

Přiznám se, že na začátku knihy jsem měla trošku problém zorientovat se ve jménech jak vlků tak lidí, nicméně poddalo se to a kniha se četla opravdu skvěle. Věřím, že zaujme nejen dospělého člověka, ale i starší dítě, které miluje vlky.

Vydavatel: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 208 + 16 barevná příloha
ISBN: 978-80-88316-96-1
Autor: Giuseppe Festa, překlad Barbora Šupíková
Vazba: Pevná s přebalem

knihu koupíte tu



autor:
datum vydání:
22. června 2023


Diskuze k článku „Kniha Děti lesa – Dva vlci na cestě za svobodou“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!