Kniha Jantarová stezka - trošku jiný pohled na minulost a současnost Evropy

autor: Lenka Kadlíková
Vydejte se spolu s autory této výpravné knihy do dávné historie obchodních cest, které využívali nejen obchodníci s jantarem. Cesta nás zavede z jižní Evropy, přes Moravu až k do Polska k Baltskému moři.


Staré cesty

Než se vydáme na takovouto cestu, je třeba si ujasnit pár pojmů, abychom lépe pochopili nejen historické a geografické souvislosti, ale i kulturní význam těchto starých cest. Vše potřebné autoři shrnuli do prvních kapitol. Ukazují nám kudy a jakým způsobem naši předci cesty vedli a zakládali na nich osady. Z mnohých z nich jsou dnes velká města. Jantarovou stezku si nepředstavujme jako jednu cestu vedoucí od Baltu k severnímu moři. Jedná se o pravěkou síť spojnic dnešní střední Evropy s tehdy vyspělejším jihem. Využívala se nejen k obchodu, ale i válečným tažením. Oběma směry se tu mísila kultura. Kniha se zabývá především větví, která vede přes Moravu.

Jantar - hlavní obchodní artikl

V knize se dozvíte o jantaru jako fosilní pryskyřici z jehličnatých stromů, o tom, že je to jeden ze dvou hořlavých kamenů. Zjistíte, kde se nacházejí jantarová ložiska.

Mapy nákresy

Kniha je vyloženě protkána jak novodobými, tak i starými mapami, nákresy a fotkami, které doprovází velmi čtivý text, který nepopisuje cestu jen z geografického hlediska. Vtahuje nás do historie a ukazuje i současný stav. Opravdu veliká část knihy je věnována samozřejmě Moravě a jejímu významu nejen v období Velkomoravské říše nebo v době bronzové.

Autoři, historik zabývající se profesně starými komunikacemi, Pavel Bolina, dopravní analytik Jan Martínek, environmentální geolog Václav Cílek a archeolog Pavel Šlézar prošli podstatnou část stezky a studovali nesčetně obrázků a map aby dali vzniknout tomuto krásnému dílu. Počte si v něm nejen odborník či student hned z několika oborů, ale je velmi srozumitelná i pro laika, který chce získat trošku jiný pohled na minulost a současnost Evropy.

EAN: 9788020032355
Vydavatel: Academia
Rok vydání: 2022
Počet stran: 568
ISBN: 978-80-200-3235-5
Autor: BOLINA PAVEL, CÍLEK VÁCLAV, MARTÍNEK JAN
Vazba: vázaná
-->


autor:
datum vydání:
1. června 2023


Diskuze k článku „Kniha Jantarová stezka - trošku jiný pohled na minulost a současnost Evropy“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru