Kteří samci českých divokých zvířat by si zasloužili oslavu na Den otců?

autor: Anna Nebeská
O víkendu se možná i u vás doma symbolicky oslavil Den otců. Jak by to ale dopadlo mezi zvířaty? Zajímá vás, kteří „zvířecí tátové“ z u nás žijících divokých zvířat by si takovou oslavu také zasloužili?


Samci zvířat, vzorně pečující o své mladé

Na začátek je nutné říct, že každý zvířecí druh vychovává své mladé jinak a není na lidech, aby určovali „co je správné“. Pokud se o mláďata nějakého živočišného druhu tradičně stará jen samice, nebo se dokonce o mladé nestará vůbec nikdo – tak je to v pořádku a nezaslouží si to žádné odsouzení.

Nicméně, proč se na tuto otázku nepodívat trošku s nadhledem? Nabízím vám tři v Česku žijící zvířecí druhy, jejichž samci by si oslavu na Den otců zasloužili.

Jedním z nejlepších otců v naší fauně je vlk obecný (Canis lupus). Vlk je kriticky ohrožený druh, který se v posledních letech znovu objevuje na našem území.

Vlci žijí ve smečkách, které tvoří rodinné skupiny s volnější hierarchií, než jakou mají psí smečky. Samec vlka je věrný své partnerce a pomáhá jí s péčí o mláďata. Když se narodí vlčata, samec je chrání před nebezpečím a nosí jim potravu.

Také se s nimi hraje a učí je lovit a spolupracovat. Takže i přes neprávem špatnou pověst svého druhy je vlk opravdu vzorný otec.


Dalším zvířetem, které si zaslouží ocenění za svou otcovskou roli, je bobr evropský (Castor fiber). Bobr je silně ohrožený druh, který byl v minulosti téměř vyhuben kvůli své ceněné kožešině. Bobři jsou stavbaři a vytvářejí hráze a nory na březích řek a potoků.

Bobr žije v páru s jednou samicí po celý život a společně vychovávají mláďata. Samec bobr pomáhá samici s porodem a s péčí o bobřata. Nosí jim potravu, udržuje noru čistou a bezpečnou a učí je plavat a stavět. Bobr je tedy také skvělý otec v lidském pojetí významu tohoto slova.


Třetím příkladem zvířete, které se stará o svá mláďata, je koliha velká (Numenius arquata). Tento bahňák je kriticky ohrožený druh ptáka, který hnízdí na loukách a pastvinách.

Kolihy jsou monogamní a žijí v párech nebo malých skupinách. Samec koliha pomáhá samici s hnízděním a s výchovou mláďat. Pomáhá jí snášet vejce, střídá se s ní na hnízdě a chrání ho před predátory. Když se vylíhnou mláďata, samec koliha jim nosí potravu, učí je létat a hledat potravu. Koliha je tedy také dobrý otec.


Podobných příkladů „dobrých otců“ ve zvířecí říši by se jistě dalo nalézt celá řada dalších. Klidně nám je napište do komentáře pod článkem, ať si také mohou užít svůj zasloužený díl otcovské slávy.


Zdroje: odborná literatura, Wikipedia



témata článku:
autor:
datum vydání:
19. června 2023


Diskuze k článku „Kteří samci českých divokých zvířat by si zasloužili oslavu na Den otců?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!