Maledivy

článek je inzerce, nejde o odborný text
Maledivy je turisticky velmi oblíbená oblast v Indickém oceánu, která se vyznačuje nádhernými plážemi, bujnou vegetací a hojností podmořského života. Exotické prostředí a nádherné moře vybízí k odpočinku i vodním sportům. Atoly, na kterých se Maledivy rozkládají, jsou vybaveny množstvím luxusních hotelů a restaurací.


Fauna

Souostroví Maledivy je ostrovní stát, který se skládá z 26 atolů. Ty jsou obklopeny korálovými útesy, mezi kterými se prohání velké množství pestrobarevných ryb. Mezi nejznámější patří perutýni, útesoví žraloci, úhoři, cichlidy, ježíci, pyskouni, ostenci, humři evropští, murény, krevety a barakudy. Pod mořskou hladinou nejen na korálových útesech žije 1100 druhů ryb, 5 druhů želv, z nichž bezesporu nejzajímavější jsou karety obrovské.

Můžete zde spatřit také delfíny a velryby, kterým se tu velmi daří díky hojnosti planktonu a drobných korýšů. I řád měkkýšů má na Maledivách hojné zastoupení. Zaujmou vás všemi barvami hýřící mořští šneci a mnoho druhů mušlí, ale také chobotnice zvolna se posouvající po dně. Při ponoru pod mořskou hladinu vás nezřídka překvapí zlehka a elegantně proplouvající manta.

Nejen v moři, ale také na samotných ostrovech je velmi živo. Nachází se zde velké množství obojživelníků a plazů. Na skalách se prohánějí gekoni, agamy a na plážích kladou svá vajíčka želvy zelenavé, jestřábovité a želva kožená. Na Maledivách je několik druhů biotopů. V mangrovových lesích a bažinách je možné spatřit i krokodýly, kteří čekají na svou kořist.

Na ostrovech Malediv nenajdete příliš mnoho savců, většina druhů jako myši, psi a kočky jsou na ostrovy zavlečeny člověkem. Z původních druhů, které jsou k vidění, jistě zaujme kaloň maledivský, jeden z největších netopýrů na světě. Své podzemní nory si hloubí rejsek a občas sem náhodou připlave osamělý tuleň.

Čeho je Maledivách plno, jsou především krabi a humři. Těch se pohybuje po nádherných plážích tisíce. Krab poustevník, stonožky, štíři i pavouci. Na nebi poletuje hojnost ptactva, které je však převážně stěhovavé a přilétá především z asijských zemí. Spatříte fregatky, rybáky bíle a v močálech přebývající volavky popelavé nebo slípky zelenonohé.

Flora

Nádherné pláže s bílým pískem lemují palmy. Plantáže kokosových palem dodávají stín a vláhu. Mezi kokosovými palmami se nacházejí banánovníky, chlebovníky, banyany, bambus a vinná réva.

Na větších ostrovech se pěstují sladké brambory, ananas, melouny, citrusy, proso, tonka fazole a lilky. Zajímavostí jsou také indické moruše a některé druhy kávovníků. Místní domorodé ženy ke svému zdobení používají pestrobarevné květy ibišků a gardenií, jejichž podmanivá vůně se line vzduchem do dálky.

Na větších ostrovech jsou mangrovové lesy, které chrání ostrovy před povodněmi a erozí a poskytují živočichům místo k životu.

Podnebí

Na Maledivách panuje tropické monzunové podnebí. Je zde stále horko a vysoká vlhkost. Díky tomu, že jsou ostrovy položeny v nízké nadmořské výšce, se zde udržuje stále vysoká teplota a vlhký vzduch. Mají pouze dvě roční období, období sucha a dešťů, která se střídají v průběhu dubna a listopadu. Po většinu roku panuje na Maledivách krásné počasí.

Jak na Maledivách trávit čas

Nejoblíbenější činností na Maledivách jsou vodní radovánky. Šnorchlování na korálových útesech, plavání, vodní sporty, rybaření, pozorování divoké zvěře. Zajímavé je plavání se želvami, delfíny nebo žraloky, dále pak surfing nebo jachtaření.

Na ostrovech se nacházejí lázně, kde si můžete dopřát procedury z místních zdrojů, zábaly z banánových listů nebo masáže. U domorodých obyvatelů zakoupíte výrobky vycházející z jejich kultury.

Maledivy jsou unikátní oblast s úchvatnou faunou a florou, kterou stojí za to navštívit a kochat se jejími krásami.

Čeká vás nejen povalování na dokonalých plážích s azurově modrým mořem, ale také zábava a pohledy na typické chatky umístěné v moři a úžasné výhledy.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
22. dubna 2021


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!