Ochrana životního prostředí top tématem Eurovoleb – díky Green dealu

autor: Lenka Kadlíková
Dala jsem si tu práci a pročetla jsem volební programy všech politických stran a uskupení kandidujících za ČR do Evropského Parlamentu. Zjistila jsem jednu pozitivní věc. Ve všech programech se hodně řeší Green deal – Zelená dohoda pro Evropu. Otázka ochrany životního prostředí se tak konečně dostala do popředí zájmu politiků.


Green deal revidovat, ne zrušit

Všechny strany chtějí Zelenou dohodu pro Evropu revidovat, včetně Zelených a Pirátů, kteří se v současnosti nejvíce o toto téma zasazují. Jsou strany, které vykřikují hesla „Stop zelenému šílenství“, ale když si přečtete podrobnosti, i oni chtějí spíše revizi dohod a „rozumnou politiku ochrany přírody“. Otázkou je, co pro ně ta rozumná politika ochrany přírody znamená.

Nikdo nechce ochranu přírody na úkor ekonomického růstu

Další překvapující zjištění, nikdo ve svém programu nepíše o prosazování ochrany životního prostředí na úkor ekonomického růstu, ale mluví o transformaci průmyslu a zemědělství tak aby bylo udržitelné a díky lepšímu životnímu prostředí se tak zvyšovala životní úroveň lidí.

Velké téma – elektroauta

I Zelení neberou nahrazení aut se spalovacími motory stejným počtem elektroaut jako výhru. Většina stran mluví o úpravě zákona, který zakazuje výrobu elektroaut po roce 2035. Mluví o efektivnější hromadné dopravě.

Ne snižování produkce potravin

Opět shoda. Nikomu se nelíbí navrhované snižování stavu dobytka kvůli vysoké produkci metanu. Mnozí voliči i politici si z toho dělají srandu a říkají, že: „Za chvilku zakážou prdět i nám lidem“. Nikdo nechce nařizovat lidem co mají jíst, ale chtějí zajistit aby produkce potravin byla co nejzdravější pro člověka i životní prostředí a co nejefektivněji. S tím souvisí nejen výroba, ale i distribuce, která by měla být především lokální.

Pouze Ano lobuje za to aby šla podpora hlavně velkým producentům a zpracovatelům jako tomu bylo dosud. Stačilo! (uskupení do kterého patří především Komunisté) požadují zrušení dotací na ne-produkční plochy, které mají za úkol ulevit půdě a zvýšit biodiverzitu. Jsou tu i hlasy pro úplné zrušení dotací, to ovšem není jen o EU, ale i o ostatních zemích, například Americe či Kanadě, kde je zemědělství masivně dotováno.

Energetický mix – pro jádro

Všichni se shodují, že v podmínkách České republiky musí být základem mixu jádro, pokud chceme upustit od uhlí a plynu. Zelení a Piráti sice v EU parlamentu hlasovali proti zařazení jádra a plynu mezi „čisté“ zdroje energie, ale jen proto, že se o jádru hlasovalo společně s plynem. Jádro za čisté považují, plyn ne.

Platit by měli znečišťovatelé

Shoda panuje i v tom, kdo by měl za tuto transformaci zaplatit. Měli by to být především největší znečišťovatelé. Ti by se měli podílet i na pomoci chudým třetím zemích, které globální změny klimatu zasahují nejvíce.

S tímto souvisí téma bezpečnosti

Bezpečnost je dalším velkým tématem. Strany ho zmiňují zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině, energetikou, potravinami a navyšujícím se rozpočtem na zbrojení. Žádná ze stran však nezmiňuje bezpečnostní riziko přímo v souvislosti se změnou klimatu. Pokud se nepodaří včas na změny klimatu adaptovat a zmírnit jejich dopad, můžeme po celé Zemi čekat sociální nepokoje, ozbrojené konflikty, ale zejména ohromné migrační vlny z míst, která se stanou neobyvatelná. Proto je nutné se na to připravit. Ne heronmeticky uzavřít své hranice, ale připravit se na to, že se prostě lidé budou stěhovat a dokázat toho využít. Velmi dobře tuto reálnou situaci zachycuje román Maja Lunde Modrá.

Green deal za ČR schválil jako premiér ještě Andrej Babiš, který proti němu nyní zbrojí, nicméně z jeho prohlášení vyplívá, že ani on ho nechce zrušit, ale revidovat. V oblasti ochrany životního prostředí se tedy snad konečně nejen díky Green dealu, ale i válce na Ukrajině a s ní související energetické krizi blízká na lepší časy.

Otázkou je, jaké změny se nakonec dohodnou a budou implementovány do legislativy. Podle průzkumů posílí populistické a konzervativní frakce, které budou jistě brzdit některé z ambicióznějších návrhů. Zásadní také je, jak nový parlament přistoupí k otázce lobbingu ať už jde o uhlobarony, průmyslníky, zemědělce, ale na druhé straně i o nereálné požadavky některých environmentálních aktivistů.



autor:
datum vydání:
7. května 2024


Diskuze k článku „Ochrana životního prostředí top tématem Eurovoleb – díky Green dealu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!