Otrávená Bečva dva roky poté: co se zatím vyšetřilo?

autor: Jakub Hruška, Ivan Holoubek, Blahoslav Maršálek
Před dvěma lety celé Česko šokovala otrava moravské řeky Bečvy, při které uhynuly desítky tisíc ryb. Tehdejší ministr životního prostředí Brabec sice sliboval rychlé vyšetření tragédie a nalezení viníků, ale realita je i po dvou letech úplně jiná. Následující článek vás seznámí s aktuálním stavem.


Otrávená Bečva

V úterý 20. září uplynou dva roky od dosud nevyšetřené obrovské otravy řeky Bečvy. Chemikálie z dosud neznámého zdroje otrávily 40 km řeky a usmrtily nejméně 40 tun ryb, což představuje zhruba 100 tisíc kusů ryb.

Neuvěřitelně zpackané vyšetřování, kdy nebyly včas odebrány vzorky z kanálů ústících do řeky, má za následek, že viník dosud nebyl odhalen. A bohužel, pokud se sám nepřizná, je vysoce pravděpodobné, že nalezen již nikdy nebude.

Dosavadní vyšetřovací verze, tedy, že toxiny (pravděpodobně kyanidy) se do Bečvy dostaly takzvaným rožnovským kanálem, pak se mnoho hodin nepozorovaně pohybovaly při pravém břehu Bečvy, a teprve 3,5 km po proudu začala otrava najednou v celé šíři řeky, je z hlediska fyzikálně-chemického a toxikologického absurdní.

Prof. RNDR. Jakub Hruška, CSc. k tomu říká: „Na Bečvě zřejmě v době otravy podle vyšetřovacího spisu přestaly platit přírodní zákony. Vlastním pokusem jsme ukázali, že látky z rožnovského kanálu jsou plně rozmíchány v celém profilu Bečvy již pod prvním jezem po 820 m od ústí rožnovského kanálu do Bečvy. Mrtvé ryby by se musely objevit již zde, a nikoliv až po dalších skoro 3 km“.

Policie od počátku vyšetřovala pouze jednu variantu, tedy výtok z rožnovského kanálu. To, že přímo nad místem otravy u Bečvy stojí chemička DEZA zcela opominula. Nezastírejme si, že kauza má i politický rozměr, protože DEZA patří do svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše.

Přestože otrava jistě nebyla úmyslná, mohla autocenzura vyšetřovacích orgánů sehrát svoji roli. Bohužel ale ani současná vláda tuto bezprecedentní otravu příliš neřeší. Nejen její vznik a nalezení viníka, ale ani úpravu zákonů, které by měly zamezit tomu, aby se zpackané vyšetřování nemohlo opakovat. K tomu je potřeba novelizovat vodní zákon, zákon o předcházení ekologické újmě a zřetelněji vymezit pravidla krizového řízení.

Havárie na řece Bečvě také ukázala na nedostatky v identifikaci zdrojů znečištění řek, kde chybí údaje využitelné v případě havárií i využitelné pro zodpovědný management povodí. Na svých místech stále sedí ti, kteří ve vyšetřování zřetelně chybovali, například ředitel Inspekce životního prostředí spadající pod ministerstvo životního prostředí.

„Jsme znepokojeni tím, že negativní zkušenosti z této havárie nebyly využity k detailní inventuře možných zdroj znečištění, k zefektivnění postupů v případě havárií a příslušným legislativním úpravám. Znepokojující je tak skutečnost, že policejní vyšetřování bylo vedeno tak jednostranně“ říká prof. RNDr. Ivan Holoubek, CSc.“

Uplynulé dva roky byly obdobím velké frustrace, která u odborníků bohužel stále trvá. Proto doufám, že okresní soud ve Vsetíně vrátí kauzu k došetření policii, a ta začne zkoumat i další možné varianty otravy“ dodává Prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc.

Všichni tři profesoři se věnovali otravě Bečvy v posledních dvou letech, a to včetně praktických pokusů v řece, studia znaleckých posudků a odhalování faktických chyb ve vyšetřování.

Více informací o otravě Bečvy z 20. září, ale i o následných únicích jedů do řeky 27. října, 24. listopadu a 2. prosince 2020 můžete nalézt například na Wikipedii.



témata článku:
autor:
Jakub Hruška, Ivan Holoubek, Blahoslav Maršálek

datum vydání:
20. září 2022


Diskuze k článku „Otrávená Bečva dva roky poté: co se zatím vyšetřilo?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!